NE BU ŞİDDET BU CELAL!

Mustafa ÖZKESKİN

7 ay önce

Her hafta oynanan maçların ardından Profesyonel Futbol Disiplin Kuruluna (PFDK) uzun bir liste halinde yapılan sevkler futbolumuzun utanç tablosunu oluşturuyor.

Nitekim geçtiğimiz pazartesi Başkent’te yaşanan futbolun zifiri karanlık gecesi ile birlikte geride kalan haftada oynanan maçlar sonrası aralarında Bursaspor’un da olduğu 29 kulüp 6222 sayılı Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun gereği disipline sevk edilmiş.                                                                                                           

Bunun sonucu olarak Afyon karşılaşmasında yaşanan olaylar sonucu Yeşil Beyazlı kulübümüz yüklüce bir miktar para cezalarına çarptırılırken, yöneticisi, görevlisi ve de yetkilisi maçlardan hak mahrumiyeti cezaları almışlar...

Yakın geçmişte; yardımcı antrenör, kulüp doktoru, masör, malzemeci gibi daha geri planda yer alan kulüp görevlilerinin sevkine de tanık olduk Bursaspor’da...

Geliyoruz konunun en can alıcı noktasına...

Ne bu şiddet, bu celal!

Mehmet Akif, İstiklal Marşı'nın bu satırlarını yazarken, yıllar sonra, "Şiddet"in bir yıllar sonra, "Şiddet"in bir kanunla önlenmeye çalışacağını hiç mi hiç düşünemezdi.

Yasanın çıktığı tarihten bu yana onlarca vukuat yaşandı, yüzlerce kişi o yasa kapsamında kaldı ama herkes, ucundan, başından kanunu istediği şekilde yorumladı.

Mesela "Seyirden yasaklama" ayrı bir komedi!

Adam, hem de üç büyüklerin birinde yönetici olan bir isim, Atatürk Olimpiyat Stadı'nda pet bardakta viskiyle yakalanıyor, savunmasında "çay içiyordum" diyor ve yırtıyor.

Neredeyse "Pardon" denecek.

Volkan Demirel, basketbol maçındaki olaylardan dolayı 6222 kapsamına giriyor, ön ödeme yaparak suçunu kabul ediyor. "Seyirden yasaklama"sı var mı, yok mu?

Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım...

Basketbol maçında rakip başkanı tokatladığı gerekçesiyle soruşturma geçirdi. Burada koruma tedbiri olarak verilen "seyirden yasaklama" belli ki kaldırılmış. Aksi takdirde Devletin en üst düzeyindeki isimleri ile birlikte protokolde maç izleyebilir miydi?

MADDE 22: Sporda şiddeti teşvik edecek şekilde basın ve yayın yoluyla açıklamada bulunan kişilere, fiilleri suç oluşturmadığı takdirde, beş bin Türk Lirasından elli bin Türk Lirasına kadar idari para cezası verilir. Fiillerin spor kulübü veya federasyon yöneticileri tarafından işlenmesi halinde, birinci fıkra hükmüne göre verilecek ceza beş katına kadar artırılır.

Bugüne kadar demeçler, yorumlar ve benzeri olaylar nedeniyle kaç kişi 6222'nin bu maddesi kapsamında ceza aldı?                                                                                                           

Kaç kişi yargı karşısına çıktı?

Şimdilerde 6222'nin maddelerinin gözden geçirilmesini, cezanın artırılmasını tartışıyoruz. Yasada revize şart ama dünyanın en iyi kanunu olsa da, uygulanmadıktan sonra ne fayda?

 

YAZARIN DİĞER YAZILARI