YOL UZUN VİRAJLAR ZORLU!

Mustafa ÖZKESKİN

11 ay önce

Bursaspor’un yeni sezonda seyir defterini belirleyen fikstür çekildi. Peki ‘fikstür bizlere ne diyor?’ Dikkatimizi çeken ipuçlarından yola çıkarak özet bir değerlendirme yapalım... 

Futbolda fikstür faktörünün belirlenen hedefe giden yolda ancak yüzde 10 oranında belirleyici olabileceğini düşünen biri olarak Bursaspor’un ligdeki yol haritasına bakarak bugünkü konumu itibarıyla sezon sonuna yönelik bir çıkarım yapmak kehanet olur.

Ligin 19 takımla oynanması nedeniyle son yıllarda olduğu gibi her hafta bir takım yine maratonu dinlenerek geçirecek. Fikstür deyip geçmeyin, bazen şampiyonluk resminin negatifi sayılıyor. Hele 38 haftalık maratonda  ‘belalar arka arkaya’ dizilmişse!                                                                                                                             

Eğer bir avantajdan söz edilecekse, bu sonda değil ilk haftalarda olabilir.                                                                

Özellikle hedefi büyük takımlar için ilk haftalar tehlikeli bir geçiş dönemi içerir. Geniş çaplı transferler üzerine inşa edilen takım iskeletlerinde taşların yerine oturması zaman alabilir… Ancak transfer tahtası kapalı Timsah’ın geçen sezondan kalma kadrosuyla maratona katılacak olması Bursaspor için böyle bir ihtimali ortadan kaldırıyor.                                                                                                                                    

Geçtiğimiz sezonun start haftasını ‘bay’ geçerek lige giriş yapan Bursaspor bu kez 8. haftayı dinlenerek geçirirken, maratona ismi gibi ligin yenisi Yeni Mersin İdmanyurdu’nu Timsah Arena’da ağırlayarak başlayacak. Geçen sezon grubunu 68 puanla ilk sırada bitirerek şampiyon unvanıyla 2.Lig’e yükselen güney temsilcisi ile cezası nedeniyle seyircisiz boş tribünler önünde oynamak şüphesiz temsilcimiz için büyük bir handikap...                                                                                                                        

Öte yandan Bursaspor’un maratondaki etaplarına şöyle bir göz atıldığında özellikle deplasmanlar açısından çok tehlikeli virajların birbirini kovaladığını görüyoruz...

Hava yolu ulaşımının yetersiz olduğu merkezlerin çokluğu zorunlu olarak kafileyi karayoluna mecbur ederken; gerek fiziki yorgunluğu gerekse maddi külfeti de beraberinde takıma yansıtacaktır.

Süper Lig ve TFF 1.Lig’de takip sistemi ile işleyen fikstür uygulaması geçen sezon tarihe karışmıştı. Ne var ki; bu uygulama 2. Lig’de halen devam ediyor. Bunun getirisi olarak bu yıl Bursaspor ligde Ankara Demirspor’un peşine takılacak. Yeşil Beyazlı armada Başkent ekibinin oynadığı takımla bir hafta sonra rakip olarak karşılaşacak...                                                                                                                

Fikstürde dikkat çekici bir başka ayrıntıda geçen yıl karşılaşmaların toplamda hafta içi oynanan 5 maç sayısının bu sezon ikiye düşmesi. Buna göre Yeşil Beyazlı ekip 2 ve 9. Haftalardaki Karacabey ile Buca karşılaşmalarını hafta içi deplasmanda oynayacak.                                                                                                                             

Sonuçta bu iş bir kâsenin içine konan 1’den 19’a kadar topun TFF 2.Lig’deki 19 takım temsilcisinin sırayla gelerek birer top seçmesinden ibaret… Takımlar sadece birinci haftadaki yerlerini çekiyorlar gerisi otomatik geliyor. Fikstür çekimi sonrası kulüp temsilcilerinin, değerlendirme yaparken her sezon olduğu gibi yine ‘Avantajlı bir kura çektik’ görüşünde birleşmesi artık kanıksadığımız bir söylem.                                                                                                                                                                                       

 ‘Elim kopsaydı da böyle berbat fikstür çekmeseydim’ diyene yine rastlayamadık!                                  

Şüphesiz bütün bunlar kâğıt üstü öngörüleri…

Önemli olan yeşil zemin üstünde neler olacağı?

Bursaspor bugüne kadar bizlere neler göstermedi ki!

Neler olacağını da bekleyip göreceğiz…

 

YAZARIN DİĞER YAZILARI