Sivas’ta bir çiftçi, 6 yıl önce 10 bin adet solucanla başladığı gübre üretiminde 3 milyon solucan sayısına ulaştı. Ürettiği solucan gübresini bahçesinde bulunan ağaçlar ve sebzelerde kullanan çiftçi, verimini gözle görülür şekilde artırdı.
Sivas’ın Gemerek ilçesinde yaşayan Eren Korkmaz, 2017 yılında solucan gübresi üretmeye karar verdi. Yaklaşık 10 bin adet kırmızı Kaliforniya solucanı alan Korkmaz, bu sayıyı yaklaşık 3 milyona çıkardı. Yıllık yaklaşık 15 ton solucan gübresi üreten Eren Korkmaz, ürettiği doğal gübreyi bahçesinde bulunan badem ağaçlarında ve sebzelerde kullandı. “10 bin solucan ile başladık, 3 milyona ulaştık”
Solucan gübresi tesisi ile ilgili bilgiler veren Eren Korkmaz, “Burası solucan gübresini ürettiğimiz çadırımız. Ağaçlarımıza da bu gübreden vermekteyiz. Biz solucan gübresi işine 2017 yılında 10 bin solucan ile başladık. Şu anda yaklaşık 3 milyona yakın solucanımız var. Bunlar özellikle gübre için alınmış kırmızı Kaliforniya solucanı” ifadelerine yer verdi. “Muazzam bir verim alıyoruz”
Solucan gübresinin tarımsal üretimde büyük verim sağladığını belirten Korkmaz, şöyle konuştu:
“Burada ürettiğimiz gübreleri ağaçlarda ve sebzelerde kullanıyoruz. Gerçekten de muazzam bir verim alıyoruz. Bunların mamaları var. Üzerinden 6 ay geçmiş büyükbaş hayvan gübresi, çay posası, saman, yumurta kabuğu, çekirdek gibi şeyler veriyoruz. Çok fazla acı, yağlı ve asitli şeyleri yemiyorlar. Bu verim açısından ağaçları da, sebzeleri de etkiliyor. Şu anda yıllık 15 ton civarında solucan gübresi alıyoruz. Büyütmeyi düşünüyoruz. Bu rakamı aylık olarak almayı istiyoruz.”