USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Bursa

79. yılında 'Laiklik ve Kadın' söyleşisi

pek Lions Kulübü ve Kadının Statüsü Derneği, Laiklik İlkesinin Anayasa’ya girmesinin 79’uncu yıldönümünü ‘Laiklik ve Kadın’ konulu interaktif bir söyleşi ile kutladı.

79. yılında 'Laiklik ve Kadın' söyleşisi
08-02-2016 15:01
Google News

Kadının Statüsü Derneği ile İpek Lions Kulübü’nün ortaklaşa düzenlediği söyleşi, Nilüfer Dernekler Yerleşkesi konferans salonunda gerçekleşti. “Laiklik ve Kadın” konulu söyleşiye,  20. Dönem Bursa Milletvekili ve Geçmiş Dönem Bursa Barosu Başkanı Av. Yahya Şimşek ile Lions 118-K Yönetim Çevresi Federasyon Başkanı Av. İlknur Kutucu konuşmacı olarak katıldı.

İlk konuşmacı olarak söyleşiyi başlatan Kadının Statüsü Derneği ve Lions 118-K Yönetim Çevresi Federasyon Başkanı İlknur Kutucu, kadınların haklarına ulaşmasındaki alt yapıyı hazırlayan devrimin Laiklik olduğunu söyledi. Başkan Kutucu, “Türk yazınında başlangıçta Ziya   Gökalp'in laikliği La-Dinî terimi ile ifade etmeye çalışması Laikliğe, anlam bakımından karşıt olanlarca çarpıtılmaya çalışılarak dinsizlik anlamı kazandırılmak istenmiştir. Oysa Arapça bir olumsuzluk ön eki durumunu alan ‘la’ ile birlikte kelime dinî yani dinsel olmayan anlamına gelmektedir. Laiklik, Türk yazınında, din ve devlet işlerinin ayrı tutulması ve bilhassa devlet işlerinin, toplum idari yapısının ve hukuk aygıtının dinsel ahkâmdan tümüyle bağımsız biçimde akıl ve bilime dayandırılması olarak terim anlamı kazandı. Ancak geçmişten günümüze Laikliğe karşı duranlar Laikliği ilk olarak dinsizlikle suçladılar” dedi.

Laikliğin fikir ve zihniyet bakımından çok büyük bir değişim olduğunu söyleyen Kutucu, “Laiklik, ülkemiz için olduğu kadar ülke kadınları ve onların sosyal siyasal hayattaki haklarını kazanması açısından da bir devrimdir. Laiklik, kimine göre din ve devlet işlerinin bir birinden ayrışması, devletin din işlerine karışmaması ya da din ve vicdan özgürlüğüdür. Bunların hepsi doğrudur ancak tek başlarına yeterli değildir. Laiklik bunların hepsini kapsayan bir kavramdır. Varlığı veya yokluğu kişilerin yaşam biçimine doğrudan tesir eder. Anayasanın değiştirilmesi teklif dahi edilemeyen maddeleri arasında yer alan Laikliği özellikle biz kadınlar özgürlük ve Toplumsal cinsiyet eşitliği olarak tanımlamaktayız. Hangi din söz konusu olursa olsun, laiklikten verilen ödünlerin bedelini kadınlar ağır biçimde ödüyor ” diye konuştu.

20. Dönem Bursa Milletvekili ve Geçmiş Dönem Bursa Barosu Başkanı Av. Yahya Şimşek ise, “Türkiye için Laiklik bir devrimdir. Laiklik bu ülkede kabul edildiği zaman birçok Avrupa ülkesinde kadın erkek eşitliği dahi yoktu. Ülkemizde Anayasaya giren Laiklik ilkesi, sonrasında birçok ülkeye örnek teşkil etmiş bir devrimdir. Bütün mesele Laikliğe insan hakları kavramıyla bakmakta gizlidir. Laiklik öncelikle özgürlük demektir, hoşgörüyü egemen kılmaktır. Hepimizin kendine göre inançları olabilir, bu inançlara saygı duymaktır Laiklik. Devrimin gerçekleşmesi konusunda Atatürk’ten sonra bizler gereğini yapamadık” şeklinde konuştu.

Söyleşi sonrası Lions 118-K Yönetim Çevresi Federasyon Başkanı Av. İlknur Kutucu ile İpek Lions Kulübü Başkanı Deniz Güney, konuk olarak katılan Av. Yahya Şimşek’e teşekkürlerini sunarak çiçek takdim ettiler.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
Bursa Gazete Manşetleri
PUAN DURUMU TÜMÜ