USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Anayasa değişikliği için buluşma!

Meclis’te AKP, CHP ve MHP Anayasa Uzlaşma Komisyonu temsilcileri mini anayasa paketi için bir araya geldi. Toplantıya AKP Genel Sekreteri Abdulhamit Gül, CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan ile MHP Afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Parsak katıldı.

Anayasa değişikliği için buluşma!
12-08-2016 22:19
Google News

AKP, CHP ve MHP mini anayasa değişikliği için dün bir araya geldi. Darbe girişiminin ardından, Cumhurbaşkanlığında yapılan liderler zirvesinde HSYK'nın yapısı ve yüksek yargı üye seçimi gibi sadece yargı konusunda anayasa değişikliği yapılmasında anlaşma sağlanmıştı. TBMM'de bombalı saldırı nedeniyle hasar gören Şeref holünde bir araya gelen AKP'li Abdülhamit Gül, CHP'li Bülent Tezcan ve MHP'li Mehmet Parsak ortak bir basın toplantısı düzenledi.

UZLAŞI VURGUSU

AKP'li Gül, “AKP olarak uzlaşma zeminini korumakta kararlıyız” dedi ve demokrasi standardının yükselmesi için uzlaşmaya varılacağına inancının tal olduğunu vurguladı. CHP'li Tezcan ise acilen hesap sorma sürecinin tamamlanarak normalleşme ve ardından demokratikleşme sürecine geçilmesi gerektiğini vurguladı. Tezcan, yaşananlardan ders alınmadığı durumda daha sağlıksız bir noktaya gidileceğini belirtti ve hukuk için hesap sorulması gerektiğini anlattı. Tezcan, “Yargı tarikatların, cemaatlerin emrinde olmamalı. Hukukun dışında hiçbir gücün kontrolüne girmemeli. Bağımsız ve tarafsız olmalı” dedi. MHP'li Parsak ise “Milletin bekası, devletin ihtiyacı, devam eden yangının söndürülmesi için uzlaşma birinci önceliğimizdir. Uzlaşma ortamının heba edilmemesi için siyasi projeler bir kenara bırakılmalı” dedi.

İDAM ZORLAYACAK

Dört siyasi parti dar kapsamlı bir anayasa değişikliği için masaya oturdu. Bu karar Cumhurbaşkanlığında yapılan liderler zirvesinden çıktı. Masada 12 Eylül 2010 referandumunda özellikle yargı alanında yapılan değişiklerin üzerinde durulacak. FETÖ'nün önünü açan ‘referandum' maddelerinde değişiklik yapılarak örgütle mücadele edilecek. Masada tartışılacak ana konular ise Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu'nun yapısı, askeri savcılık ve mahkemelerin kapatılması, yüksek yargıdaki seçim sistemlerinden kaynaklanan sorunların giderilmesi öngörülüyor. Bu çerçevede “mutabakata” kesin gözüyle bakılıyor. Başkanlık sistemi gibi tekliflerin gündeme gelmesi beklenmiyor. Ancak muhalefetin önündeki kırmızı çizgi ise “idam” konusu.

MASA KAÇ KEZ DAĞILDI

TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu, son olarak geçtiğimiz şubat ayında Başbakan Ahmet Davutoğlu döneminde üçüncü toplantısında “başkanlık” sistemi tartışması nedeniyle dağılmıştı.  TBMM Başkanı İsmail Kahraman masayı dağıtmış daha sonra ise CHP'ye “geri dön” çağrısında bulunmuştu. TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu,  24. Parlamento döneminde yaklaşık iki yıl çalıştıktan sonra başkanlık sistemine zemin hazırlayan maddelerde uzlaşma sağlamadığı kilitlenmişti. Komisyon 2013 yılında AKP'nin mazeretsiz olarak üç toplantıya katılmaması nedeniyle dağılmıştı.

HDP DE OLMALI

CHP'li Tezcan anayasa çalışmalarına HDP'nin de katılması gerektiğini belirterek, darbe gecesi TBMM'de imzalanan ortak bildirgede olduğu gibi ‘Ortak iradenin' yaşatılması gerektiğini savundu. Tezcan, “Bu eksiklik giderilmeli” dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
Bursa Gazete Manşetleri
PUAN DURUMU TÜMÜ