USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BÄ°ST 0.000
Dünya

Apple, Uygur Türklerini zorla çalıştırdığı gerekçesiyle Çinli tedarikçisiyle çalışmasını sonlandırdı

ABD'li teknoloji şirketi Apple'ın, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde yoğunlukla bulunan Uygur Türklerinin zorla çalıştırıldığı gerekçesiyle Çinli kamera ve parça tedarikçisi Ofilm Group şirketiyle sözleşmelerini sonlandırdığı iddia edildi.

Apple, Uygur Türklerini zorla çalıştırdığı gerekçesiyle Çinli tedarikçisiyle çalışmasını sonlandırdı
17-03-2021 18:26
Google News

Bloomberg'in haberine göre, Apple'ın, ABD tarafından Temmuz 2020'de zorla çalıştırma uygulamalarına karıştığı gerekçesiyle yaptırım listesine alınan Ofilm Group ile sözleÅŸmelerini bitirdiÄŸi ileri sürüldü. Konuyla ilgili isminin açıklanmasını istemeyen bir kaynak, Apple'ın bu kararı birkaç ay önce aldığını belirtirken, ABD'li teknoloji ÅŸirketinden konuya iliÅŸkin açıklama yapılmadı. Çinli firma, dün, ismini paylaÅŸmadığı "özel bir denizaşırı müÅŸterisi"nin, ürünlerini almayı durdurduÄŸunu açıklamıştı.

PAMUK TEDARİĞİNİ DE ETKİLEMİŞTİ

Ä°sveç merkezli giyim firması H&M de Eylül 2020'de, etnik azınlıkların "zorunlu çalıştırılması" nedeniyle Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nden pamuk tedarik etmeyeceÄŸini duyurmuÅŸtu. Uluslararası denetim, kontrol, belgelendirme, uygunluk deÄŸerlendirmesi, iÅŸçi haklarının saÄŸlanması ve çevrenin bilinçli ÅŸekilde kullanılması gibi konularda hizmet veren Sümerra, Bureau Veritas SA, TUV SUD, RÄ°NA SpA ve Dünya Çapında Sorumlu Akredite Üretim (WRAP) ÅŸirket ve firmaları da Sincan'dan pamuk tedarik etmeme kararı almıştı.

ZORLA ÇALIÅžTIRIYORLAR

Avustralya Stratejik Politika Enstitüsünün (ASPI) Åžubat 2020'de yayımladığı raporda da Çin'in 2017-2019 yıllarında 80 binden fazla Uygur Türkü'nü fabrikalarda çalışmaları için zorla gönderdiÄŸi ortaya konulmuÅŸtu. ASPI, Ä°sveç ÅŸirketi H&M'nin boyalı iplik üreticisi Huafu Fashion firması ile olan iliÅŸkileri nedeniyle zorunlu iÅŸ gücü transfer programından yararlananlardan biri olduÄŸuna iÅŸaret etmiÅŸti.

KAMPALARDA, RIZALARI OLMADAN TUTULUYORLAR

Çin'de son yıllarda Uygur Türklerinin kimlik ve kültürlerine yönelik ihlaller uluslararası kamuoyu tarafından da eleÅŸtiriliyor. Pekin'in "mesleki eÄŸitim merkezleri" olarak adlandırdığı, uluslararası kamuoyunun ise "yeniden eÄŸitim kampları" diye tanımladığı yerlerde, BirleÅŸmiÅŸ Milletler (BM) verilerine göre en az 1 milyon Uygur Türkü kendi rızası dışında tutuluyor. Pekin yönetimi, Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde kaç kamp bulunduÄŸuna, buralarda kaç kiÅŸinin olduÄŸuna ve söz konusu kiÅŸilerden ne kadarının sosyal hayata döndüÄŸüne iliÅŸkin bilgi vermiyor.

BM ve diÄŸer uluslararası örgütler, kampların incelemeye açılması çaÄŸrılarını yinelerken, Çin, ÅŸu ana kadar kendi belirlediÄŸi birkaç kampın az sayıda yabancı diplomat ve basın mensubu tarafından kısmen görülmesine izin verdi. Çin makamları zorla çalıştırma iddialarını reddederken, BM yetkililerinin doÄŸrudan bilgi almak amacıyla bölgede serbestçe inceleme yapma talebini ise geri çeviriyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
Bursa Gazete ManÅŸetleri
PUAN DURUMU TÃœMÃœ