USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Ara Kanama Neden Olur?

Prof.Dr. Bülent Tıraş ara kanama neden olur hakkında bilgi verdi.

Ara Kanama Neden Olur?
24-12-2022 15:54
24-12-2022 16:13
Google News

Kadınların pek çoğu hayatlarının bir döneminde adet kanaması dışında vajinal kanama ya da lekelenme ile karşılaşmaktadır. Ara kanama adı verilen bu kanamalar genellikle endişe verici bir nedenden kaynaklanmamaktadır. Bununla birlikte ara kanamanız olması durumunda altta yatan bir hastalık ihtimaline karşı doktorunuzla görüşmeniz gerekmektedir.

Ara kanamanın ne zaman görüldüğünü, nasıl olduğunu, ara kanama sonrası adet gecikmesinin ne anlama geldiğini ve ara kanamaya dair merak ettiğiniz diğer şeyleri bu yazıda okuyabilirsiniz.

Ara Kanama Ne Zaman Olur?

Ara kanama, kanamaya neden olan faktöre bağlı olarak farklı zamanlarda ortaya çıkabilmektedir. Örneğin, üreme çağının başında ya da sonunda olan kadınlarda ortaya çıkabilen ara kanama bazense hormonlarla ilgili yaşanan sorunlara bağlı olarak görülebilmektedir.

Ara kanamanın nedenlerine ve bunlara bağlı olarak ne zaman görülebileceğine aşağıda göz atabilirsiniz.

Hormonlu doğum kontrol yöntemleri

Hormonlu doğum kontrol yöntemleri, adet dönemleri arasında kanamaya neden olabilmektedir. Hormonlu doğum kontrol yöntemleri nedeniyle görülen kanamalar genellikle ilk üç ay görülmektedir. Hormonlu spiral ve doğum kontrol hapları gibi yöntemlerin neden olduğu ara kanamaların şiddetli olmaması veya üç aydan uzun sürmemesi gerekir. Bu nedenle ara kanamalarınız şiddetliyse veya üç aydan uzun bir süredir devam ediyorsa doktorunuzu ziyaret etmeniz faydalı olacaktır.

Yerleşme kanaması

Döllenmiş yumurtanın rahim içine tutunmasıyla meydana gelen yerleşme kanaması bazen ara kanama ile karıştırılabilmektedir. Bu kanama genellikle adet kanamasından birkaç gün önce görülmekte ve hafif kanama veya lekelenme şeklinde olmaktadır. Ayrıca kanamanın yanı sıra rahimde hafif kasılmalar da görülebilmektedir.

Düşük

Ara kanama, düşük belirtisi olarak da ortaya çıkıyor olabilir. Düşük, gebeliğin herhangi bir döneminde meydana gelebilmektedir. Hatta kadının gebe kaldığını öğrenmeden önce düşük yapıp kanama yaşaması da mümkündür.

Cinsel yolla bulaşan hastalıklar

Cinsel yolla bulaşan hastalıklar da ara kanama nedeni olabilir. Ara kanamaya neden olan hastalıklardan bir tanesi klamidyadır. Klamidya, ara kanamaya neden olabileceği gibi cinsel ilişki sırasında ya da sonrasında kanama görülmesine de yol açabilir.

Menopoz

Menopoz ya da menopoz öncesi dönemde hormonlarda meydana gelen değişimler, vücutta çeşitli değişikliklere neden olabilir. Bu da adet düzensizliğine, lekelenmeye ve ara kanamaya yol açabilir.

Rahim miyomları

Rahim miyomları, rahimde görülen kansersiz oluşumlardır. Bu oluşumlar bazen ara kanamaya neden olabilmektedir.

Polikistik over sendromu (PKOS)

Polikistik over sendromu ya da PKOS, adet düzensizliğinin yanı sıra ara kanamalara neden olabilmektedir. PKOS’un diğer belirtileri arasında kısırlık sorunları, kilo alma ve akne gibi belirtiler yer alabilmektedir.

Ara Kanama Nasıl Olur?

Kadınlarda normalde adet dönemi dışında vajinal kanama olması beklenmez. Adet kanaması, kadından kadına değişiklik göstermekle birlikte her 21 ila 35 günde bir gerçekleşir ve 1 gün ila 7 gün arası sürer.

Adet kanaması dışındaki kanamalar ise ara kanama olarak isimlendirilir. Ara kanama, adet dönemine gerçekleşen kanamayla benzer olabileceği gibi daha şiddetli olabilir veya lekelenme şeklinde hafif bir kanama da olabilir. Ara kanama birkaç gün sürebilir.

Ara kanama, yaygın olarak görülen bir durum olmakla birlikte bir ay içerisinde birden fazla ara kanama yaşamanız ya da aylarca ara kanama görülmesi normal değildir. Bu nedenle ara kanama yaşamanız halinde doktorunuzu ziyaret etmeniz önemlidir.

Ara Kanama Sonrası Adet Gecikmesi

Adet gecikmesi neredeyse tüm kadınların hayatlarının bir döneminde karşılaştıkları bir durumdur. Hormon dengesizliklerinden altta yatan ciddi sağlık sorunlarına kadar pek çok şey, adet gecikmesine neden olabilir.

Lekelenme olarak görülen ara kanama bazen gebelik nedeniyle görülebilmektedir. Adet görülmesi gereken günden önce gerçekleşen lekelenme, döllenmiş yumurtanın rahim içine tutunması nedeniyle gerçekleşmiş olabilir. Bu nedenle gebelik şüpheniz varsa adetiniz geciktikten sonra gebelik testi yapmanız gerekir.

Bununla birlikte ara kanama sonrası adet gecikmesinin gebelik dışında da pek çok nedeni olabilir. Bu nedenle ara kanamaya ve adet gecikmesine neden olabilecek bir sağlık sorununuz olup olmadığını anlamak adına doktorunuzla görüşmeli ve gerekli testleri yaptırmalısınız.

Ara Kanama Hangi Renk Olur?

Ara kanamanın rengi, kanamaya neden olan faktöre göre farklılık gösterebilir. Lekelenme tarzında görülen kanamalar genellikle açık pembe ila koyu kahverengi arasındaki renklerde görülür. Kahverengi kanama genelde vücut içerisinde eskiden kalmış kan olduğu için adet görmeden iki hafta öncesinden başlayarak kahverengi lekelenme yaşadığınızı fark edebilirsiniz.

Ara kanamanın nedeni yumurtlama ise bu durumda pembe ya da turuncu renkte bir kanama görülebilir. Bazı kadınlarda yumurtlama döneminde, yani adet kanamasının başlangıcından iki hafta sonra yumurtlama kanaması olabilir. Yumurtlama döneminde servikal sıvı nedeniyle seyrelmiş olan kanın rengi kırmızı, pembe ya da turuncu olabilir.

Ara kanama ya da lekelenme bazen sağlık sorunları nedeniyle görülebilir. Enfeksiyon nedeniyle ortaya çıkan ara kanamaların rengi açık kırmızı, turuncu, gri, siyah gibi renklerde olabilir. Enfeksiyon olması durumunda kötü kokulu akıntı, cinsel ilişki sırasında ağrı ve idrar yaparken yanma gibi belirtiler de olabilir. Bu nedenle kanamanın yanı sıra enfeksiyon belirtileri yaşıyorsanız, vakit kaybetmeden doktora gitmeniz gerekir.

 

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
Bursa Gazete Manşetleri
PUAN DURUMU TÜMÜ