USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Bursa

Ayı sezonu ve boğa sezonu nedir?

Yatırım dünyası her daim değişimlere açık bir alandır. İşte tam da bunun için hisse senedi, döviz veya kripto para fark etmeksizin tüm yatırım alanlarında takip etme süreci oldukça önemlidir.

Ayı sezonu ve boğa sezonu nedir?
29-07-2024 16:07
29-07-2024 16:10
Google News

Zira söz konusu varlıkta yaşanan değişimler yeni fırsatları ve riskleri beraberinde getirebilir. Ayı sezonu ve boğa sezonu kavramları da bu konuyla ilişkilidir. Olası tehlikelere karşı hazırlıklı olmak veya fırsatlardan yararlanmak isteyen yatırımcılar için bu kavramlara dair bilinmesi gerekenler yazımızda. 

Ayı Sezonu Nedir?

Ayı sezonu, piyasalarda fiyatların genel olarak düşme eğiliminde olduğu bir dönemi ifade eder. Bu dönem yatırımcıların gelecekteki piyasa koşulları hakkında karamsar olduğu ve satışların arttığı bir dönemi yansıtır. Yani ayı sezonunda arz talepten fazla durumdadır. Bu kavram hisse senetleri veya kripto para fark etmeksizin her yatırım alanında aynı anlama gelmektedir. Dönemin “Ayı Sezonu” olarak adlandırılması, ayıların saldırı sırasında pençelerini yukarıdan aşağıya savurma ile ilişkilidir.

Ayı Sezonunun Etkileri Nelerdir?

Ayı sezonu yatırımcılar için olumsuzluklarla ve bilinmezliklerle dolu bir dönemi ifade edebilir. Çünkü bu dönemde varlıkların fiyatlarında düşüşler görülmektedir. Bu doğrultuda yatırımcılar varlıklarını satma eğilimi gösterebilir. Ancak bu dönemin yatırım dünyasının bir parçası olduğunu bilmekte fayda vardır. Kripto para, emtia, hisse senedi veya döviz gibi yatırım alanındaki yaşanan durgunluklar ayı sezonunu beraberinde getirebilir. Ayı sezonunda temkinli olmak ve hızlı hamleler yapmaktan kaçınmak gerekmektedir. Örneğin ayı sezonunda kripto paraların değeri minimum seviyeye düşebilir. Bu durum yatırımcılara yeni bir hamle yapma düşüncesini getirse de varlıkların daha da düşebileceği riskini de göz önünde bulundurmak gerekir. 

Boğa Sezonu Nedir?

Piyasaların güçlü bir şekilde yükseliş gösterdiği boğa sezonu, ayı sezonunun tam tersini ifade etmektedir. Bu dönemde piyasalar büyük bir yükseliş eğilimindedir. Yatırımcıların fırsatlar dönemi olarak değerlendirdiği dönemin “Boğa Sezonu” olarak adlandırılmasının nedeni; boğaların saldırı anında boynuzlarını aşağıdan yukarıya doğru hareket ettirmesinden kaynaklanır.

Boğa Sezonunun Etkileri

Boğa sezonu yatırımcıların coşkuyla hareket ettiği ve söz konusu piyasaya karşı güvenlerini tazelediği bir dönemi işaret etmektedir. Bu dönemde piyasaların göstergeleri olumlu seyrettiğinden karlılık artar. Yatırımcılar söz konusu piyasada kazanç sağladıkları için daha fazla varlık aktarımı gerçekleştirebilir. Böylece piyasadaki varlıklar daha fazla  talep gördüğünden dolayı değerlerini katbekat artırabilir. Boğa sezonunda yatırımcıların alım yaparken dikkatli olması oldukça önemlidir. Çünkü satın alacakları varlığın aşırı değerlenmiş olması riski de mevcuttur. Örneğin bir kripto para yatırımcısı boğa sezonunda Bitcoin almak için hızlı hareket etmemelidir. Bitcoin’in tavan fiyattan alınması ileri vadede kayıplara sebep olabilmektedir.   

Ayı Sezonu ve Boğa Sezonu Ne Zaman Başlar? 

Ayı ve boğa sezonlarının ne zaman başladığını belirlemek, genellikle geçmiş verilere ve piyasa trendlerine bakılarak yapılır. Ancak bu dönemlerin başlangıcını tam olarak tahmin etmek oldukça zordur. Çünkü her iki dönemin de başlangıcı çeşitli faktörlere bağlıdır. Ayı sezonu ne zaman başlıyor sorusuna yanıt verebilmek için ekonomik göstergelere ve söz konusu piyasa hakkındaki haberlere bakmak gerekir. Borsadaki ani düşüşler, piyasadaki olumsuz haberler ve panik satışları ayı sezonunun başlangıcına işaret edebilir. Boğa sezonu ne zaman başlıyor sorusunu cevaplamak içinse söz konusu piyasadaki olumlu göstergeler alınmalıdır. Örneğin bir kripto varlığındaki yükselişler, yatırım alma haberleri ve talebin artması boğa sezonunun başlamasını tetikleyebilir. 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
Bursa Gazete Manşetleri
PUAN DURUMU TÜMÜ