USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BÄ°ST 0.000
Gündem

Basın, sosyal medya ve internet haberciliğine ilişkin düzenlemenin ilk iki maddesi meclisten geçti

Basın, sosyal medya ve internet haberciliğine ilişkin düzenlemenin ilk iki maddesi Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda kabul edildi. Basın Kanunu'nun amaçları arasına basın kartına ilişkin usul ve esasları belirlemek de eklenecek ve internet haber siteleri süreli yayın kapsamına girecek.

Basın, sosyal medya ve internet haberciliğine ilişkin düzenlemenin ilk iki maddesi meclisten geçti
05-10-2022 12:30
Google News

TBMM Genel Kurulunda, Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin ilk iki maddesi kabul edildi.

BASIN KARTI TALEP EDEN MEDYA MENSUPLARI KANUN KAPSAMINA DAHÄ°L EDÄ°LECEK

Kabul edilen maddelere göre, yasal zemine kavuÅŸturulmaları için internet haber siteleri ile basın kartına iliÅŸkin konular, Basın Kanunu'nun kapsamına alınarak, radyo, televizyon, kamu kurum ve kuruluÅŸlarının yürüttükleri enformasyon hizmetlerinde çalışan kamu personeli, basın kartı düzenlenmesi bakımından süreli yayın çalışanları gibi deÄŸerlendirilecek. Basın Kanunu'nun amaçları arasına basın kartına iliÅŸkin usul ve esasları belirlemek de eklenecek. Teklifle basın kartı talep eden medya mensupları ve enformasyon görevlileri, kanun kapsamına dahil edilecek.

HABER SÄ°TELERÄ° SÜRELÄ° YAYIN KAPSAMINA ALINACAK

Ä°nternet haber siteleri de süreli yayın tanımı kapsamına alınacak. Teklifte "internet haber sitesi", "Ä°letiÅŸim BaÅŸkanı", "Ä°letiÅŸim BaÅŸkanlığı", "Basın Kartı Komisyonu", "medya mensubu", "enformasyon görevlisi" de tanımlanıyor.

Ä°KÄ° MADDENÄ°N KABULÜ SONRASI BÄ°RLEŞİME ARA VERÄ°LDÄ°

TBMM BaÅŸkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç, kanun teklifinin birinci bölümündeki iki maddenin kabul edilmesinin ardından birleÅŸime ara verdi. Bilgiç, aradan sonra komisyonun yerini almaması üzerine yarın saat 14.00'te toplanmak üzere birleÅŸimi kapattı.

Ä°KTÄ°DARLA MUHALEFETÄ° KARÅžI KARÅžIYA GETÄ°REN DÜZENLEME

AK Parti ve MHP'nin ortak imzasıyla Meclis'e sunulan teklif, Haziran ayında Komisyondan geçmiÅŸ ama genel kurul görüÅŸmeleri bu aya bırakılmıştı. Ä°ktidarla muhalefeti karşı karşıya getiren 29 maddelik teklifle Türk Ceza Kanunu'na "halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma" suçu ekleniyor. Böylece, halk arasında endiÅŸe, korku veya panik yaratacak, ülkenin iç ve dış güvenliÄŸi, kamu düzeni ve genel saÄŸlığı ile ilgili gerçeÄŸe aykırı bir bilgiyi, yayanlara 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası öngörülüyor. Muhalefet partileri 29'uncu maddenin anayasaya aykırı olduÄŸunu belirtirken, 'ülkenin iç ve dış güvenliÄŸi', 'kamu barışını bozma' kavramlarının muÄŸlak olduÄŸuna dikkat çekiyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
Bursa Gazete ManÅŸetleri
PUAN DURUMU TÃœMÃœ