USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Bitcoin (BTC) Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar

2014 yılından beri kripto para haber sitesi olarak hizmet vermekte olan Türkiye'nin ilk kripto para haber kaynaklarından CoinTürk, Bitcoin ile ilgili yanlış bilinenler ve Bitcoin (BTC) fiyatının tarihsel ilerlemesi hakkında kapsamlı bir makale hazırladı.

Bitcoin (BTC) Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar
22-05-2021 00:49
Google News

Bitcoin İle İlgili Yanlış Bilinenler

 

  • Bitcoin Sanal Paradır

 

Kripto para ekosisteminde sanal tanımı varlıkları nitelendirilmek için kullanmıyor. Çünkü sanal denildiğinde akla gerçekte var olmayan, günlük olarak kullanım durumu bulunmayan ve bir gerçekliği yansıtmayan varlıklar anlaşılıyor. Ancak Bitcoin’in gerçekte bir değeri var, günlük işlemlerde kullanılabiliyor ve bir gerçekliği yansıtıyor.

 

Bitcoin eşten eşe işlemlerin elektronik olarak yapılabilmesine imkan tanıyan bir değer aktarım aracı olarak piyasaya sürüldü. Ama zaman içinde gerek fiyat performansı olsun, gerek deflasyonist yapısı olsa gerekse de kişilerin ya da kurumların varlıklarını kendi kontrollerinde tutabilme yeteneği sebebiyle bir değer saklama aracı ve bir yatırım aracı olarak nitelendirilmeye başladı. Dolayısıyla özellikle günümüzde Bitcoin ile yapılan alışverişler varken ve Bitcoin artık ana akımın da benimsenmesini alırken “sanal” kavramının doğru olmadığı görülüyor.

 

  • Bitcoin’in Fiyatı Çok Yüksek, Artık Alınamaz

 

Bitcoin’in fiyatının çok yükseldiği, 65.000 dolara çok yaklaştığı ve hatta Bitcoin’in fiyatının daha da artmasının beklendiği doğru. Ancak geleneksel varlıkların bir çoğunda olduğu gibi 1 BTC almak gibi bir zorunluluk bulunmuyor. Bitcoin yatırımı yapmak isteyenler, yatırım yapabilme olanaklarına bağlı olarak 100 dolarlık dahi BTC alabiliyor. 

 

Kripto para borsalarında her ne kadar Bitcoin almak için alt sınır olsa da bu sınırla çok düşük ve gerek TL bazında gerek dolar bazında çok küçük miktarlarda dahi BTC alım satım işlemleri gerçekleşiyor.

 

  • Bitcoin Kapatılabilir

 

Günümüzde şirketlerin kapanması olası bir senaryodur ancak Bitcoin’in kapatılması gibi bir tabir kullanmak doğru değil. Çünkü Bitcoin bir şirket değil. Bitcoin’in kapatılabilmesi için deyim yerindeyse tüm dünyada internetin ve hatta elektriğin fişini çekmek gerekiyor. 

 

Dolayısıyla Bitcoin’in “kapanabilmesi” için sadece interneti kesmek yeterli değil. Bitcoin alternatif ağlarda da çalışabilir şekilde tasarlandığı için toptan elektriğin tüm dünyada fişinin çekilmesi gerekir.

 

  • Bitcoin Anonimdir ve Takibi Yapılamaz

 

Bitcoin işlemleri Blockchain adı verilen dağıtık bir muhasebe defteri üzerine kaydedilir ve işlemlerin kaydedildiği her blok zincirler halinde birbirine bağlıdır. Blockchain explorer sayesinde Bitcoin ile gerçekleşen her işlemi herkes takip edebilir.

 

CoinTürk adlı haber sitesinde de belirtildiği gibi Bitcoin işlemlerini yaparken kimlik bilgileri kullanılmıyor. Bunun yerine işlemi gerçekleştiren kişinin bir cüzdan numarası bulunuyor ve bu cüzdan numarası ile işlemler yapılıyor. Cüzdan numaraları günümüzdeki IBAN’lar gibi değerlendirilebilir. Dolayısıyla bu cüzdan numaraları sayesinde yapılan her işlemi herkes takip edebilir.

 

  • Bitcoin Yasadışı ve Kullanmak Suç

 

Dünyada Bitcoin’i yasaklayan ülkeler olmakla birlikte pek çok ülke günümüzde Bitcoin ile ilgili yasal adımlar atıyor. Bazı ülkeler henüz bu konunun çok başında olsalar da bazı ülkelerde Bitcoin yasal bir şekilde kullanılabiliyor.

 

Ülkemizde de atılan son adımlar ışığında Türkiye’de Bitcoin kullanmak yasadışı değil ve bir suç teşkil etmiyor. Bu sebeple Bitcoin kullanmak ya da BTC yatırımı yapmak, kullanımın yasak sayıldığı birkaç ülke dışında suç değil.

 

  • Bitcoin Geleneksel Finansal Sistemin Sonunu Getirecek

 

Bitcoin’in yenilikçi bir teknoloji olduğu vdoğru ve bazı isimelr Bitcoin’in gelecekte geleneksel finansal sistemde köklü değişiklikler yapılacağını ifade ediyor. Ancak geleneksel finansal sistemin sonunu getirmesi yada doları, TL’yi, euroyu piyasadan silmesi gibi bir durum söz konusu değil.

 

Bu noktada Bitcoin işlemlerinin çok hızlı gerçekleştiğini ve işlemlerin çok ucuz olduğunu belirtmek gerekiyor. Böylece BTC, geleneksel finansal sistemlerde önemli değişiklikler yapma hedefinde olsa da tüm ekonomiyi kökten değiştirip yok etmek gibi bir hedefi bulunmuyor.

 

Tüm bunlara bakıldığında aslında Bitcoin yatırımı yapmadan önce araştırmaların çok iyi yönetilmesi gerektiği görülüyor. Bitcoin işlemine başlamadan önce Bitcoin’in ne olduğu Bitcoin fiyatının hangi etkenlere bağlı olduğu, Bitcoin haberlerinin doğru takibinin yapılması gibi olgular büyük önem taşıyor.

(SPONSORLU İÇERİK)

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
Bursa Gazete Manşetleri
PUAN DURUMU TÜMÜ