USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Bursa

Bursa Barosu: Aladağ'ın alevleri hala yüreklerimizi dağlıyor

Bursa Barosu yönetim kurulu 2 yıl önce Adana'nın Aladağ ilçesinde olan yurt yangınıyla ilgili basın açıklaması yaptı.

Bursa Barosu: Aladağ'ın alevleri hala yüreklerimizi dağlıyor
29-11-2018 12:10
Google News

Adana’nın Aladağ İlçesi’nde, Süleymancı Tarikatı’na ait yurtta 2 yıl önce bugün (29 Kasım 2016) 10'u öğrenci, 1'i yurt müdürünün kızı, 1'i eğitmen 12 kişinin ölümüyle sonuçlanan yangının alevleri hala yüreklerimizi dağlıyor.Bursa Barosu ve diğer baroların katılma talebinin kabul edildiği yargılama sürecinde, değişen mahkeme heyetinin, baroların “katılan” sıfatını kaldırdığı davadaki son durumu hatırlatacak olursak;

Yangında kızı ölen yurt müdürü Cumali Genç, Aladağ Kurs ve Okul Talebelerine Yardım Derneği Başkanı İsmail Uğur ile dernek yöneticileri Ramazan Keleş, Ramazan Dede, Mustafa Öztaş, Mahir Kılınç ve yurt çalışanı Mahmut Deniz hakkında 15'er yıl hapis cezası istemiyle açılan ve Kozan Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada tutuklu tek bir sanık kalmadı. Yurt binası da yıkıldı.

Bu sonuçla birlikte, ortaokul öğrencisi kız çocuklarının birbirlerine sarılmış halde yanarak öldüklerini biliyor olmak, vahim olayın ardından Kozan Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmalar sırasında annelerin “adalet istiyoruz” diyen haykırışlarını duymuş olmak içimizi dağlıyor.

Aladağ yangınından sonra yaptığımız her basın açıklamasında ifade ettiğimiz gibi, yanarak ölen çocuklarımızın katili, sosyal devlet anlayışından uzaklaşarak, kırsal kesimin biçare evlatlarını tarikatların kucağına iten kamu görevlileri ve onlara emir veren siyasi otoritedir. Denetlenmeyen, hatta uyduruk denetimlerle günü kurtaran yurt yöneticileri de bu cinayetin suç ortağıdır.

Bugün Türkiye’nin birçok yerinde denetimden uzak, fiziki yeterliliği bulunmayan, teknik ve sağlık kurallarına aykırı bir şekilde faaliyet gösteren yüzlerce vakıf ve cemaat yurdu bulunmaktadır. 15 Temmuz hain darbe girişimi de çok net bir şekilde göstermiştir ki tarikatlar, devletin ortağı, partneri, yancısı olamazlar, olmamalılar. Hele ki eğitim söz konusu ise sosyal devlet anlayışı harfiyen uygulanıp, parasız eğitim ve öğrenciler için barınma olanakları yaratılmalıdır.

Bursa Barosu olarak; Çocuklarımızın eğitim, barınma ve güvenliklerinin tarikatlara, cemaatlere ve bunların üzerinden kazanç sağlayan kişi ve kurumlara devredilmesini kabul etmiyoruz. Aladağ Yurt Yangını davasının tüm sorumlularının cezalandırılması sağlanıncaya kadar sürecin ve davanın takipçisi olmaya devam edeceğimizi, faciayı unutturmayacağımızı bir kez daha duyuruyoruz.

Facianın ikinci yıldönümünde, hayatını kaybeden çocuklarımızı hüzünle anıyor; Sosyal devletin varlığını, özellikle eğitim ve sağlık alanında herkesin hissedeceği bir Türkiye diliyoruz.


Bursa Barosu Yönetim Kurulu

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
Bursa Gazete Manşetleri
PUAN DURUMU TÜMÜ