USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Bursa

Bursa'da kan numunelerinin saklanma koşulları üzerine inceleme

Bursa'da çalışan aile hekimlerinin, numunelerin saklanması, beklemesi ve transferi sırasında yaşanacak sıcaklık değişikliklerinin test sonucunu etkileyebileceğine dair inceleme

Bursa'da kan numunelerinin saklanma koşulları üzerine inceleme
27-01-2023 17:25
27-01-2023 17:31
Google News

HEKİMCE BAKIŞ'TA YER ALAN HABERE GÖRE:

Numune Alma El Kitabı’nın 2.2.18.2) EDTA’lı Tam Kan – EDTA’lı Plazma bölümünün sondan ikinci maddesinde “Numuneler 2-8 °C de saklanmalıdır” yazmaktadır. Ayrıca 2.1) Genel Numune Red Kriterlerinin 8. Maddesinde “Numunelerin gönderilme ve taşınma koşullarına uygun olmadığı durumlarda (soğuk zincir, transport besiyeri ve üçlü paketleme sistemine uyulmadığı durumlar) numunenin laboratuvar tarafından kabul edilmemesi gerektiği belirtilmektedir.

Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanlığı tarafından “Anti HAV IgG, Anti HBC IgM, Anti HBs, Anti HIV, Anti HCV, HbsAg, VDRL-RPR testleri için alınan kan numuneleri, 4 saat oda sıcaklığında 24 saat termos içinde Mikrobiyoloji Laboratuvarlarına ulaştırıldığı takdirde sorun olmayacaktır, daha geç gönderilmelerde kan numunelerinden serumlar ayrımalı ve buzdolabı koşullarında saklanmalıdır” görüşü sunulmuştur.

Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Biyokimya Anabilim Dalı Başkanlığı ise;

“Aile Sağlığı Merkezleri’nde alınan kan örneklerinin doğru tüplere alındıktan sonra kan sayımı ve Talassemi tarama testi için olanlar hariç ideal olarak 30 dakika, en geç 2 saat içerisinde santrifüj işlemi gerçekleştirilmeli ve plazma/serum ayrılmalıdır, bu bekleme süresi 4 saati aşarsa artık örnekler biyokimyasal testler için kabul edilemez.

Kanların uygun zamanda santrifüj edildiği kabul edildiği takdirde testler oda sıcaklığında (20-25 °C) ve buzdolabı sıcaklığında (2-8 °C) beklemesi gereken testler diye ikiye ayrılabilir. Oda sıcaklığında bekleyebilen örnekler yaz ayları veya odanın fazla ısıtılması gibi durumlarla karşılaşabileceğinden numunelerin bulunduğu oda sıcaklığı takip edilerek gerektiğinde klima ile ortam 20-25 °C’e getirilebilmelidir ya da kan saklama kutularında 2-8 °C’de saklanmalıdır.

Beklemesi için buzdolabı sıcaklığı gerektiren test (Tarama Talasemi, Antistreptolizin O, Romatoid faktör, Beta-hCG, İnsülin, Folat, total PSA, Serbest T4 ve TSH) örnekleri buz kalıpları ile birlikte kan saklama kutularında tutulabilir, saklama kutularının mutlaka sıcaklık kontrolünün yapılması gerekmektedir. Saklama kabının bozulma ihtimaline karşı ilgililerin bir “B” planı olmalıdır.” görüşü sunulmuş ayrıca Aile Sağlığı Merkezlerinde alınan kan numuneleri ile ilgili aşağıdaki tablo tarafımızla paylaşılmıştır. Tabloda sarı renkli olan testlerin 2-8 °C’de saklanması gerekmektedir.

Tüm bu bilgiler ışığında Aile Sağlığı Merkezleri’nden kaldırılan buzdolaplarının yüklenici firma tarafından tekrardan sağlanması gerekmektedir. Buzdolaplarının yerine koyulamaması halinde özellikle soğuk zincir şartlarında saklanması gereken testlerin saklandığı termos çantaların içerisinde sıcaklık ölçer olmalı ve içinde numune bulunan çantaların sıcaklıkları belli aralıklarla ölçülmelidir. Aksi takdirde hastalarımızdan alınan ve uygun koşullarda saklama/nakil yapılamayan kan örnekleri ile çalışılan testlerin sonuçlarının doğru olmaması gibi bir risk söz konusudur.

Yönetim Kurulumuz konuyla ilgili Bursa İl Sağlık Müdürlüğüne başvuruda bulunmuştur.

KAYNAK:HEKİMCE BAKIŞ

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
Bursa Gazete Manşetleri
PUAN DURUMU TÜMÜ