USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Bursa

Bursa'da Srebrenitsa kurbanları anıldı

1995 yılının Temmuz ayında Bosna Hersek’te yaşanan Srebrenitsa Boşnak Soykırımının şehitleri Bursa’da da anıldı.

Bursa'da Srebrenitsa kurbanları anıldı
12-07-2024 11:06
12-07-2024 11:09
Google News

Genç Boşnaklar Derneği, Bursa Bosna Derneği, Bursa Balkan Kadınlar Derneği, Bursa Bosna Sancak Derneği, Bosna Hersek Yardımlaşma Derneği, Uluslararası Alija Düşünce Derneği tarafından düzenlenen ve Bosna Hersek Bursa Fahri Konsolosluğu’nun ev sahipliğinde gerçekleştirilen anma programına Bursa’da yaşayan Boşnaklar katıldı.

Türkiye ve Bosna Hersek Milli Marşlarının okunması ve Srebrenitsa Şehitleri anısına saygı duruşunda bulunulmasının ardından şehitlerin ruhuna Kur’an-ı Kerim okundu.

Yıldırım Belediye Başkan Yardımcısı Kamil Kanbur ve siyasi partilerin temsilcilerinin iştiraki ile yapılan anma programı, Bosna Hersek’in ilk Cumhurbaşkanı Aliya İzzetbegoviç’in “Ne yaparsanız yapın soykırımı unutmayın, unutursanız soykırım tekrarlanır” sözü ile başladı.

Açılışta konuşan Bursa Balkan Kadınlar Derneği Başkanı Hayriye Kosova ve Bursa Bosna Sancak Derneği Başkanı Yusuf Öztürk, insanlık tarihinin en acı katliamlarından birisinin 11 Temmuz 1995 tarihinde Bosna’da yaşandığını, 11 Temmuz tarihinin ‘kara bir gün’ olduğunu ve 29. yıl önce yaşanan Boşnak katliamının asla unutulmayacağını belirtirlerken, “Dün Srebrenitsa neyse bugün de Gazze aynısı” dediler.

Yıldırım Belediye Başkan Yardımcısı Kamil Kanbur da, “Katliamların her türlüsünü kınıyoruz. Boşnak kardeşlerimize yapılanları unutmadık, unutturmayacağız. Srebrenitsa şehitlerimizi rahmetle anıyoruz” şeklinde konuştu.

Anma etkinliği katliamı anlatan belgesel film gösterimi ile devam ederken program, Bursa Genç Boşnaklar Derneği Başkanı Amina Çolak’ın Srebrenitsa katliamını anlatan okuduğu şiir ile sona erdi.

SREBRENİTSA’DA NE YAŞANMIŞTI?

Yugoslavya’nın dağılmasının ardından 1991-1995 yılları arasında Bosna Hersek’te 250 bine yakın Boşnak yaşamını yitirmişti.

11 Temmuz 1995 tarihinde Sırp Ordusu'nun Srebrenitsa'ya karşı giriştiği Krivaya '95 Harekatı esnasında, bir hafta devam eden ve BM tarafından güvenli bölge ilan edilen, Hollanda’lı askerlerin korumasında olan ve 50 bine yakın Bosnalı’nın sığındığı Bosna-Hersek'in Srebrenitsa kentinde, general Ratko Mladiç komutasındaki ağır silahlarla donatılmış Sırp ordusu 8 bin 372 Bosnalı Müslümanı katletmişti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
Bursa Gazete Manşetleri
PUAN DURUMU TÜMÜ