USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Bursa

Bursa Ulucami'de tespih krizi

Tarihi Bursa Ulucami’de her namazdan sonra cemaatin kullandığı tespihler kaldırıldı. Yıldırım Beyazıt’ın camiyi yaptırdığı 1402 yılından buyana hiçbir zaman tespihlerin eksik olmadığını belirten vatandaşlar, hijyen gerekçe gösterilerek kaldırılan tespihlerin geri konulmasını istediler.

Bursa Ulucami'de tespih krizi
29-11-2015 15:33
Google News

Yerli ve yabancı her gün binlerce kişinin ziyaret ve ibadet için toplandığı Ulucami’de köklü bir değişiklik yapıldı. Suudi Arabistan’daki mescitlerde olduğu gibi Osmanlı eseri Ulucami’den de tespihler mikrop saçtığı gerekçesiyle kaldırıldı. Ulucami’de 60 yıldan fazla cemaate devam eden esnaf Ahmet Hulusi Ayhan,uygulamanın çok yanlış olduğunu söyledi.

Asırlardır ecdadımızın tesbihlerden dolayı herhangi bir salgın hastalığa maruz kalmadığını belirten İnşaat Mühendisi Ahmet Hulusi Ayhan, “Nilüfer ilçesinde oturuyorum. Orada da birkaç camide kısa süre önce tespihler kayboldu. Bunları kimin ne talimatla kaldırdığını bilmiyorum. Ancak Ulucami’de, böyle bir uygulama hepimizi derinden yaraladı. Bu gidişat her namazdan sonra sünnet olan tesbihatın unutturulmasına yöneliktir. Çünkü Suudi Arabistan’da vehhabiler, namazdan önce ve sonra sünnet olan rekatları kılmadıkları gibi, tesbihat da yapmıyorlar. Bazı kişilerin Vehhabi anlayışına benzemek adına yaptıkları bu operasyona Bursa Müftülüğü’nün engel olmasını istiyorum. Müftülük yetkilileri camilerde tespih bulundurulması hususunu sıkı bir şekilde kontrol etmelidirler. Tespihleri hijyen gerekçesiyle kaldıran dernek yetkilileri, önce camilerin genel temizliği ve havalandırması ile alakadar olsunlar. Birçok camide tarihi havalandırma menfezleri kapalı tutuluyor. Camiler havalandırılmıyor. Bu konuda diyanet yetkililerini de göreve davet ediyorum” dedi.

Ulucami civarındaki tespihçi esnafı ise her türlü ağaç ve tabii malzemeden üretilen 99'luk tespihlerin artık dünyada Türklere ait bir sanat dalı olarak kabul edildiğine işaret ederek, “Bugün Müslüman ülkelere Türkiye’deki ustaların yaptıkları tespihler gidiyor. Yerli yabancı birçok kolleksiyoner türk tespih ustalarına sipariş vererek uzun süre tesbihinin yapılmasını bekliyor. İznik’teki atölyelerde her gün binlerce tespih çıkıyor. Zaten hijyen endişesi olan kolayca şahsi tesbihini temin edebilir. Hac döneminde Hicaz bölgesinde satılan kuka tesbihlerin en kaliteli ve tercih edilenleri Bursa’nın İznik ilçesinden gönderiliyor. Böyle bir kültürü yok etmeye yönelik bu harekete ağır tepki gösterilmesi gerekir. Ulucami’den tespihlerin kaldırılması kararını cami derneği tek başına verebilecek durumda değildir. Mütfülükten bu karara destek olanlar da ortaya çıkartılmalıdır. Tespihlerin camiye geri getirilmesini istiyoruz. Sadece Ulucami değil, Nilüfer’de Ataevler Şeyh Edebali ve Fatih Sultan Mehmet camilerinde de tesbihatlar, 99'luk tespihlerle sağlanmalıdır” dediler.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
Bursa Gazete Manşetleri
PUAN DURUMU TÜMÜ