USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Bursa

Bursa YAPİDER'den "Deprem Gerçeği" paneli

Yatırım Profesyonelleri ve İşbirliği Derneği (YAPİDER), kısa bir süre önce açılışını gerçekleştirdiği dernek merkezindeki ilk etkinliğini 17 Ağustos Marmara Depremi ile ilgili yaptı.

Bursa YAPİDER'den "Deprem Gerçeği" paneli
12-08-2024 11:47
12-08-2024 11:50
Google News

YAPİDER tarafından depreminin 25. Yılı nedeniyle derneğin Yön. Krl. Üyesi İnşaat Mühendisi Levent Akgümüş’ün moderatörlüğünde, Bursa Uludağ Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Adem Doğangün ve İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Bursa Şube Başkanı Serdar Atilla Erdem konuşmacı olarak katılımıyla “Ülkemizdeki ve Şehrimizdeki Deprem Gerçeği” konulu bir toplantı düzenlendi.

YAPİDER Dernek Merkezi’nde gerçekleştirilen programa Bursa Emlak Müşavirleri Esnaf Odası (BEMO) Başkanı Erdal Çelebi, İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Yönetim Kurulu Üyeleri, inşaat ve gayrimenkul sektörü temsilcilerinin yanı sıra üniversitelerin İnşaat Mühendisliği Bölümü öğrencileri katıldı.

“Bursa’ya örnek dernek merkezi olacağız”

Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren YAPİDER Başkanı Sevcan İlici, dernek merkezlerini 20 Temmuz’da görkemli bir programla faaliyete geçirdiklerini hatırlatarak başladığı konuşmasında, “Aylar süren yoğun hazırlıkların ardından, gerçekten Bursa’da örnek gösterilecek bir dernek merkezimiz oldu. Çalışma ve etkinliklerle bundan sonra sektörümüzün kalbi YAPİDER’de atsın istiyoruz. Bugün, YAPİDER için çok anlamlı bir gün. Dernek merkezimizdeki ilk etkinliğimizi gerçekleştiriyoruz” dedi.

Aradan 25 yıl geçmesine rağmen 17 Ağustos Marmara depreminde yaşanılan acı ve kayıpların bıraktığı izlerin hala ilk günkü gibi taze olduğunu söyleyen Başkan Sevcan İlici, “Biz, millet olarak deprem nedeniyle çok acılar yaşadık. Sevdiklerimizi, canlarımızı kaybettik. Ülke topraklarımızın yüzde 66'sı deprem riski altında bulunuyor. Maalesef nüfusumuzun yüzde 71'i bu alanlarda yaşıyor. Yaklaşık 60 milyon insanımız deprem tehdidiyle karşı karşıya” diye konuştu.

“Deprem gerçeğini unutmamalıyız”

Depremde büyük acıları yaşamamak için, şehirleri yerinde, gönüllü ve hızlı dönüşüm ilkeleri çerçevesinde riskli yapılardan ve çarpık kentleşmeden kurtarmak gerektiğini ifade eden Başkan Sevcan İlici, “Türkiye'de dönüştürülmesi gereken konut sayısı 6,7 milyon, acil dönüştürülmesi gereken sayı ise 1,5 milyon. Güvenli yapılara sahip şehirler inşa etmek zorundayız. Bu anlamda kamu, yerel yönetimler, sektör temsilcileri ve vatandaşlar olarak el ele vermeli, seferber olmalıyız. YAPİDER olarak üzerimize ne düşerse yapmaya hazırız” diyerek konuşmasını tamamladı.

Riskli stoklar tehdit oluşturuyor

YAPİDER Yönetim Kurulu Üyesi İnşaat Mühendisi Levent Akgümüş’ün moderatörlüğünde gerçekleşen programda ilk olarak söz alan Bursa Uludağ Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Adem Doğangün, 17 Ağustos depreminin Türkiye için milat olduğunu söyleyerek, yaşanan acıların dün gibi hala hafızalarda olduğunu belirtti.

Prof. Dr. Adem Doğangün, olası Marmara depreminde Bursa’da yaşanacaklar hakkında da görüşlerini aktararak, “Güney Marmara'da meydana gelebilecek şiddetli depremde Bursa'nın etkilenme ihtimali çok yüksek. Şehirdeki yapıların yarısından fazlası riskli ve depremde zemin kadar işçilik de önemli. Riskli yapı stoklarını acil olarak güvenli yapılara dönüştürmeliyiz” dedi.

“Güvenli yapılar bir an önce inşa edilmeli”

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Bursa Şube Başkanı Serdar Atilla Erdem ise inşaat mühendislerinin önereceği projelere göre tedbirler alınmasının elzem olarak görülmesi gerektiğini vurgulayarak, “Deprem, önlem alınabilecek bir durum değil ancak depremlerin oluşturacağı yıkımlar önlenebilir. Deprem öncesi, deprem esnasında ve deprem sonrasında gerekli tedbirlerin alınması ile afetin yıkıcı etkileri azaltılabilir” diye konuştu.

Gerekli kentsel dönüşüm çalışmalarının bir an önce hazırlanıp hayata geçirilmesi gerektiğinin de altını çizen Başkan Serdar Atilla Erdem, daha güvenli şehirleşme yapılabilmesi adına hazırladıkları önlem projelerini Bursa Büyükşehir Belediyesi ile görüşüp protokollerle hayata geçirmek istediklerini söyledi.

Başkan Serdar Atilla Erdem, güvenli yapılara sahip şehirler inşa edilmesi gerektiğini ifade etti.

Katılımcıların sorularının cevaplandırılmasının ardından YAPİDER Başkanı Sevcan İlici, Bursa Uludağ Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Adem Doğangün ve İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Bursa Şube Başkanı Serdar Atilla Erdem’e katılımlarından dolayı teşekkür plaketi takdim etti.

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
Bursa Gazete Manşetleri
PUAN DURUMU TÜMÜ