USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Bursa

Bursa'da "Kültür ve Tarih Konferansları"

 Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özlem Kumrular, "Sarayda ve Osmanlı tarihinde çok önemli bir figür olan Kösem Sultan'ı 50 yıl boyunca sarayda var olabilecek güçte bir kadın yapan en büyük özelliği, güce olan aşkı. Her zaman duyularını arka plana koymayı başarıyor" dedi.

Bursa'da
22-01-2016 22:57
Google News

Osmangazi Belediyesinden yapılan yazılı açıklamaya göre, Ördekli Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen "Kültür ve Tarih Konferansları"nda Kumrular, Kösem Sultan'ı anlattı.

Kösem Sultan'ın 7 saltanat gördüğünü ve bir dönemi kurtarabilecek güçte bir kadın olduğunu anlatan Kumrular, "Kösem Sultan ile ilgili bilgilere ulaşabilmek için çok farklı yerlerde araştırma yaptık. Venedik ve İspanya arşivlerini taradık. Kösem Sultan'ın mektuplarını bulup inceledik. Kendisiyle ilgili en önemli kaynağımız, yine kendi el yazısıyla yazdığı mektuplar oldu" ifadelerini kulladı.

Kumrular, Yunan adası "Pinos"ta doğan Kösem Sultan'ın, Ortodoks ve Katolik kültüründen geldiğini aktararak, şöyle devam etti:

"Sarayda ve Osmanlı tarihinde çok önemli bir figür olan Kösem Sultan'ı 50 yıl boyunca sarayda var olabilecek güçte bir kadın yapan en büyük özelliği, güce olan aşkı. Her zaman duyularını arka plana koymayı başarıyor. Biz daha önceki örneklerde, Hürrem'de, Safiye'de, Nurbanu'da, aşkın ve insan ilişkilerinin çok önemli olduğunu gördük. Bunu hem Osmanlı'nın kaynaklarında, hem de yabancı kaynaklarda bulabiliyoruz. Oysa Kösem Sultan döneminde, 50 yıllık sürede duygular susuyor. Bu çok önemli. Biz buradan ve daha sonra Kösem'in hareketlerinden, sağlam durmasından, bazen çocuklarının ölümüne bile göz yummak durumunda kalmasından, ne kadar erk birisi olduğunu anlıyoruz."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
Bursa Gazete Manşetleri
PUAN DURUMU TÜMÜ