USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Bursa

Ceyhun İrgil'den 'Kiralık işçi tasarısı'na sert tepki!

Kamuoyunda ‘kiralık işçilik tasarısı’ olarak bilinen ve bazı maddelerindeki düzeltmelerle Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu’ndan geçen ‘İş Kanunu ile İş Kurumu Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı’nın muhalefet şerhi bugün (cuma) verilecek. Önceki gün toplanan komisyonda iktidar milletvekilleri tasarının kayıt dışı istihdama çözüm olacağını ileri sürerken, muhalefet milletvekilleri, işçilerin hak ve güvencelerini istismar eden tasarıyı sert bir dille eleştirdi.

Ceyhun İrgil'den 'Kiralık işçi tasarısı'na sert tepki!
25-02-2016 16:58
Google News

 

 

Bursa Milletvekili Dr. Ceyhun İrgil de toplantıda söz alarak “Bu kanun bir modern kölelik kanunu... Bu kanun, bir maraba yasası...” dedi.

“Taşeron konusunda bütün partiler söz vermişken, seçim öncesi çok ciddi ve büyük vaatlerde bulunulmuşken şimdi bu yasa nasıl geliyor gerçekten çok merak ediyorum” diyen Dr. İrgil’in konuşmasından satır başları şöyle:

İŞSİZLİK İNSAN ONURUNU ÖRSELER

İşsizlik kadar insan onurunu ve özgüvenini örseleyen başka bir şey yok... Ama bu kanun çalışma hayatına vurulmuş en büyük darbedir. Burada, komisyon üyesi herkes söz konusu kanun tasarısı için çok emek harcandığını söyledi. Bu yasayı buradaki insanlar hazırlamış olamaz. Bu yasa başka bir üst akıldan geliyor olmalı.

BİZ BAŞKA ANLIYORUZ, SİZ BAŞKA

Ayrıca her zamanki gibi tasarı karmaşık, muallak ve tartışmaya açık. Gene insanlar ihtilafa düşecekler, yargıya gidecekler. Burada bile, aynı şeyi okuyoruz biz başka şey anlıyoruz, siz başka şey anlıyorsunuz.

BU TASARI YENİ AĞALARIN TASARISI

Bu kanun bir modern kölelik kanunu... Bu kanun bir maraba yasası... Burada iş güvencesi yok, bir yıldan kısa olacağı için tatil yok, izin yok, kıdem tazminatı yok, ihbar tazminatı yok. Siz daha buradaki Meclis’te çalışan personelin iş güvencesi olmadığını, taşeron sistemi içinde sömürüldüğünü bildiğiniz halde, ki bizim danışmanlarımızın daha kadrolarını ve güvencelerini sağlayamamışken bu insanlara nasıl ulaşacaksınız? Bu tasarı iş bulma tasarısı değil, bu tasarı ucuz ve güvencesiz işçi bulma tasarısı. İnsan emeğini sömürmekten, insan kiralamaktan bahsediyoruz. Bu tasarı yeni ağaların, yeni aracı patronları yasa tasarısı.

BİZ VİCDANLI İNSANLAR DEĞİL MİYİZ?

Bu tasarıdaki özel istihdam bürosu değdiniz şeyler nedir sizin Allah aşkına? Benim babam inşaat ustasıydı. Belli bir yerde beklerlerdi sabahları, gelen ustabaşıların, dayıbaşıların, ağabaşılarının arabalarına atlamak için uğraşırlardı. İşte bir günlüğüne sizi alıp götürüyor. Akşama belli değil ekmeğinizi verecek mi, yevmiyenizi verecek mi... Bu yasa tasarında söyleyin ne fark var? Biz hepimiz vicdanlı insanlar değil miyiz? Sizler de hekim olarak, insan olarak bu sıkıntıyı görmüyor musunuz? Bu aracılara ne gerek var? Bu ağabaşları komisyon almayacak mı insanlardan, bu öyle belli ki... İş gücü piyasasına, esneklik yoluyla istihdam oluşturma çabası, diyorsunuz. İnsan pazarlama piyasasının bir modeli bu.

KADINLAR İÇİN BÜYÜK TUZAK

Esnek çalışma kavramını kadınlar için büyük bir müjde, büyük bir nimet gibi sunuyorsunuz. Siz de biliyorsunuz, bu kadınlar için orta ve uzun vadede hazırlanmış en büyük tuzaktır. Kendinizi o patronların yerine koyun, hanginiz bu esnek çalışma modelindeki kadınların çalışma koşullarını kabul edersiniz? Göreceksiniz çoğunluğu işten çıkarılmaya başlanacak.

SORUMLULUK KÖLE TİCARETİ YAPANLARA

Benim yaşadığım şehirde, milletvekili olduğum şehirde bu ay 5 bin 200 kişi işsiz kaldı. Yılın başından beri 22 bin kişi işten çıkarıldı. Siz de biliyorsunuz, milletvekili en çok ne için kullanılıyor, iş bulmak için. Siz kendi üstünüzdeki iş bulma yükümlülüğünü bunlar için kurumlar oluşturma, oluşmuş kurumu kullanma sorumluluğunu ağa başlarına, insan tüccarlarına ve köle ticareti yapan insanlara devrediyorsunuz, özü budur bunun.

BU AĞALARI KİM DENETLEYECEK?

Bu yasa Meclis’te onaylanırsa gelecekte çocuklarınızdan, torunlarınızdan utanacaksınız. Çünkü o yasaya imza attım diyenler bundan utanmalıdır. Siz halkın içinden geldiğinizi, milletin iradesini temsil ettiğinizi söylüyorsunuz o millet bizim milletimiz mi, sizin milletiniz mi? Ya da o milleti biz biliyorsak siz niye bilmiyorsunuz, sizin bildiğiniz milletse, bizim gördüğümüz millet kim? Hem bu ağaları kim denetleyecek? Siz şimdi patronları denetleyebiliyor musunuz ki, bunları denetleyebileceksiniz?

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
Bursa Gazete Manşetleri
PUAN DURUMU TÜMÜ