USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Bursa

CHP Bursa Milletvekili Lale Karabıyık, eğitimdeki servis ücretleri hakkında açıklamalarda bulundu

CHP Eğitim Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Lale Karabıyık, yaptığı basın açıklaması ile, TBMM Genel Kurulu’nda görüşülen taşımalı eğitimdeki servis ücretleriyle ilgili fiyat farkına ilişkin düzenlemeyi değerlendirdi.

CHP Bursa Milletvekili Lale Karabıyık, eğitimdeki servis ücretleri hakkında açıklamalarda bulundu
06-04-2022 15:49
Google News

CHP’li vekilin açıklaması şöyle:

“Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu, taşıma yoluyla eğitime erişim kapsamında hizmet veren servisçilerin mevcut ekonomik kriz ve akaryakıt zamları nedeniyle yaşadıkları mağduriyetin giderilmesi gerektiğini defalarca dile getirdi.

TBMM Plan Bütçe Komisyonu’nda kabul edilen ve bugün Genel Kurul gündemine gelecek olan, taşıma yoluyla eğitime erişim kapsamında ek fiyat farkı düzenleyen maddede yer alan "1 Ocak 2022-30 Haziran 2022 arasında" ifadesi yeterli değildir. Yaşanan mağduriyeti gidermek için başlangıcın Eylül 2021 tarihine çekilmesigerektiğini ilgili madde Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülürken ifade ettik.

2021-2022 eğitimöğretimyılında 1 milyon 248 bin öğrencimiztaşımalıeğitimkapsamındadır. Bu öğrencilerimiziçin 2022 yılıbütçesindentaşımaveyemekyardımprogramıiçin 6,3 milyar lira kaynakayrılmıştır.

Taşımaihaleleri her yılınTemmuzayısonuAğustosayıbaşındayapılmaktadır.Bu ihalelerin ardından yaşanan mağduriyetin giderilmesi için, ek fiyat farkı ödemeleri Eylül 2021 tarihli yapılmalıdır; çünkü ihalelerin yapıldığı dönemden bugüne maliyetlerdeki artış resmi verilere açıkça yansımaktadır. İhaleninyapıldığıaydansonrakidönemeait 2021 Temmuz – 2021 AralıkTUİK verilerinegöre, araçbakım, yedekparça, kaskovbücretleri, ortalamayüzde 60 oranındaartmıştır.MotorinfiyatlarındakiartışiseTemmuz 2021’den bugüneyüzde 190 seviyesindedir.

Bu noktada ayrıca, pansiyon barınma-beslenme ücretleri de yeniden gözden geçirilmelidir. Bu ücretler 17 Ekim tarihinde Bütçe Kanunu Teklifinde belirlenmiş ve öğrenci başına sabah kahvaltısı, öğle yemeği, akşam yemeği ve ara öğün için toplam 16 lira olarak ödenmesi öngörülmüştü. Ancak 17 Ekimden günümüze artarak yaşanan enflasyon nedeniyle, yatılı okullarda eğitim gören çocuklarımız açlıkla karşı karşıya kalmıştır.Bu hususta Milli Eğitim Bakanlığı acilen tedbir almalıdır.”

TBMM Genel Kurulu’nda görüşülen taşımalı eğitimdeki servis ücretleriyle ilgili fiyat farkına ilişkin düzenlemeyi öngören Madde 19:

MADDE 19- 5/1/2002 tarihlive 4735 sayılıKamuİhaleSözleşmeleriKanununaaşağıdakigeçicimaddeeklenmiştir. “Taşımayoluylaeğitimeerişimkapsamındakihizmetalımlarındaekfiyatfarkı GEÇİCİ MADDE 6- Taşımayoluylaeğitimeerişimkapsamındabumaddeninyürürlüğegirdiğitarihtenönce, 4734 sayılıKanunagöreihaleedilenveyaaynıKanunun 22 ncimaddesinegöreimzalananöğrencitaşımaveöğleyemeğihizmetalımlarınailişkinsözleşmelerileaynıKanunun 3 üncümaddesininbirincifıkrasının (e) bendinegöreimzalananöğleyemeğihizmetalımlarınailişkinsözleşmelerin/protokollerin (bumaddeninyürürlüğegirdiğitarihtenöncefesihveyatasfiyeedilenlerilekabulüyapılanlarhariç), 1/1/2022 ile 30/6/2022 tarihleriarasında (butarihlerdâhil) gerçekleştirilenkısımlarıiçin, sözleşmede/ protokoldefiyatfarkıhesaplanmasınailişkinhükümbulunmamasıkaydıylaekfiyatfarkıverilebilir. EkfiyatfarkıhesaplanmasınailişkinesasveusullerKurumungörüşüüzerineMillîEğitimBakanlığıncabelirlenir

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
Bursa Gazete Manşetleri
PUAN DURUMU TÜMÜ