USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Bursa

Çocuğunuz için Doğru Oto Koltuğunu Seçmek için En İyi Kılavuz

Çocuklarımız, hayatımızın en değerli hazineleridir. Dolayısıyla çocukların güvende olması, her ebeveynin önceliklerinden biridir. Günün her saati, her yolculukta, güvenliği sağlamak için dikkatli olmak ve gereken önlemleri almak, ebeveynlerin en temel sorumlulukları arasındadır.

Çocuğunuz için Doğru Oto Koltuğunu Seçmek için En İyi Kılavuz
20-09-2023 10:23
20-09-2023 10:26
Google News

Bu sorumluluk, araçla seyahat ederken de geçerlidir. Ancak bu noktada oto koltuğu seçimi öne çıkar. Çünkü oto koltuğu seçimi hayati öneme sahiptir ve birçok ebeveyn açısından karmaşık bir süreç olabilir. Farklı modellerde yer alan özellikler ve güvenlik standartları arasında seçim yapmak işinizi zorlaştırabilir. Bu nedenle, çocuğunuz için doğru oto koltuğunu seçerken dikkate almanız gereken pek çok önemli faktör vardır. Çünkü oto koltuğu seçimi sadece yasal gereklilik değil, aynı zamanda sevdiklerimizi koruma yolculuğumuzun vazgeçilmez bir parçasıdır. Gelin çocuğunuza uygun oto koltuğunu seçmeniz için dikkat etmeniz gerekenlere birlikte göz atalım.

Çocuğunuzun Yaşı ve Ağırlığına Uygun Oto Koltuğunu Belirleyin

İlk adım, doğru oto koltuğunu seçebilmek amacıyla çocuğunuzun yaşını, ağırlığını ölçmektir. Bu temel bilgiler, hangi kategoriye uygun oto koltuğu almanız gerektiğini belirlemenize yardımcı olur. Ancak geriye / ileriye dönük model istiyorsanız uyarlanabilir olması da önemlidir. Yenidoğan veya bebekler için genellikle geriye dönük (rear-facing) oto koltukları önerilirken daha büyük çocuklar için ileriye dönük (forward-facing) koltuklar tercih edilir. Çocuğunuzun yaşına göre hangi yönde seyahat etmesi gerektiğini belirleyebilirsiniz.

Oto koltukları genellikle bebekler, çocuklar için farklı kategorilere ayrılır. Bu kategorilerin her biri belirli yaş / ağırlık aralığına sahiptir. Çocuğunuzun hangi kategoriye uyduğunu kontrol edebilirsiniz.

Güvenlik Standartları ve Sertifikalarını Kontrol Edin

Çocuk veya bebek oto koltuğu seçerken güvenlik standartlarına ve sertifikalarına dikkat etmek çok önemlidir. Avrupa'da ECE R44/04,  i-Size sertifikaları, Amerika'da FAA onayı gibi standartlar, oto koltuğunun güvenli olduğunu gösterir. Ayrıca çocuk oto koltuklarında test yapılmış olması da seçim aşamasında önemli bir kriter olabilir. Çünkü testler, oto koltuğunun çocuğunuzu çarpışma anında ne kadar iyi koruyabileceğini ölçer. Dolayısıyla güvenlik testlerine tabi tutulan koltuklar, çocuğunuzun güvenliği açısından doğru seçimlerdir.

Emniyet Kemeri ve Darbe Emici Fonksiyonları İnceleyin

Oto koltuğu, çocuğunuzu güvenli şekilde tutmak amacıyla tasarlanmış emniyet kemeri ile kemer kilidi içermelidir. Bu kemerlerin doğru şekilde takılması, ayarlanması da önemlidir. Ayrıca sadece kemer değil koruyucu olarak darbe emici özelliklere de sahip olmalıdır.

Çocuk oto koltuğu, yan darbeleri absorbe eden veya engelleyen malzemeden yapılmalıdır. Çünkü olası kaza anında çocuğunuzun yan çarpışmalara karşı daha iyi korunmasına yardımcı olur. Öte yandan bazı bebek oto koltukları, uyku sırasında çocuğunuzun başını desteklemek açısından çeşitli yatış pozisyonları sunar. Böylece, uzun yolculuklarda bebeklerin güvenliğini, konforunu destekler.

Koltuğun Konfor ve Kolaylık Özelliklerine Dikkat Edin

Çocuk oto koltuğu seçerken konfor ve kullanım kolaylığı da önemli faktörlerdir. Örneğin koltuğun içindeki yastıkların / minderlerin, çocuğunuzun uzun yolculuklar sırasında rahat hissetmesine yardımcı olması önemlidir. Ayrıca, çocuğunuzun cildine zarar vermeyen yumuşak / nefes alabilir kumaşlar tercih edilmelidir. Bununla birlikte başlığın yüksekliği ve kemerlerin ayarlanabilir olması, koltuğun çocuğunuzun büyümesine uygun şekilde ayarlanabilmesini sağlar. Bu da, uzun süreli kullanımı kolaylaştırır.

Koltuğun hava dolaşımını sağlayan özelliklere sahip olması, çocuğunuzun sıcak hava koşullarında terlemesini engeller, rahat yolculuk sunar. Dolayısıyla kumaş seçeneklerine dikkat edilmelidir. Kumaş konusunda diğer faktör ise temizleme kolaylığıdır. Koltuğun kolayca temizlenmesi ve kılıflarının çıkarılabilir / yıkanabilir olması pratik bir özelliktir. Çocukların kazaları veya yiyecek içecek sıçramaları nedeniyle koltuğun temizlenmesi gerekebilir.

Depolama ve Taşıma Konusunda Öncelikleri Belirleyin

Koltuğun taşıması, monte etmesi kolay olmalıdır, özellikle birden fazla araç kullanıyorsanız veya seyahatler sırasında taşımak zorundaysanız hafif olması önemlidir. Koltuğun katlanabilir veya sökülebilir parçalara sahip olması ise hem taşıma hem de depolama, seyahat sırasında daha az yer kaplamasına yardımcı olur.

Sahip olduğu güvenlik önlemleri ve sertifikalar ile öne çıkan Kraft Baby oto koltuğu modelleri çocuklarınız için idealdir. Tüm bu ipuçlarından yararlanarak bebeğinize en uygun seçimi yapabilir, Kraft Baby oto koltuklarını keşfetmek için modellere hemen göz atabilirsiniz.

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
Bursa Gazete Manşetleri
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53