USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Siyaset

Davutoğlu İran’da: Ziyaret dönüm noktası

Başbakan Ahmet Davutoğlu, resmi temaslarda bulunmak üzere İran’ın başkenti Tahran’a geldi.

Davutoğlu İran’da: Ziyaret dönüm noktası
05-03-2016 11:15
Google News
Başbakan Ahmet Davutoğlu ve beraberindeki heyeti taşıyan özel uçak ’TUR’, TSİ 22.20 sıralarında İran’ın başkenti Tahran’daki İmam Humeyni Uluslararası Havalimanı’na indi. Başbakan Davutoğlu’nu havalimanında Türkiye’nin Tahran Büyükelçisi Rıza Hakan Tekin ve diğer ilgililer karşıladı.

Başbakan Davutoğlu ile birlikte eşi Sare Davutoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci ve Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz da İran’a geldi.

Davutoğlu’nun görüşmelerinde ağırlıklı olarak Suriye ve Irak konusunu ele alması bekleniyor.

BUGÜNKÜ PROGRAM

Davutoğlu, İran Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı İshak Cihangiri tarafından resmi törenle karşılandı. Davutoğlu için Sadabat Sarayı'nda, resmi tören düzenlendi. İki ülke ulusal marşlarının çalınmasının ardından Başbakan Davutoğlu, tören kıtasını selamladı. Tokalaşarak gazetecilere poz veren Cihangiri ve Davutoğlu, daha sonra baş başa görüşmeye geçti.
Davutoğlu ve Cihangiri heyetler arası görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenleyecek.

Karşılama törenine ve heyetler arası görüşmeye Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, AK Parti Genel Sekreteri Abdülhamit Gül, AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan da katıldı. İran Dışişleri Bakanı Muhammet Cevad Zarif, İran Petrol Bakanı Bijen Zengene de törende yer aldı.

ORTAK BASIN TOPLANTISI

Başbakan Ahmet Davutoğlu ve İran Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı İshak Cihangiri gerçekleştirdikleri baş başa görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Davutoğlu konuşmasında “Bölgemizdeki kardeş kavgasının sona ermesi, etnik ve mezhebi çatışmaların durması için Türkiye ile İran’ın ortak bazı perspektifler geliştirmesi büyük bir önem taşımaktadır. Görüş ayrılıklarımız, farklı kanaatlerimiz olabilir ancak bölgemizin kaderini bölge dışı aktörlere bırakmamalıyız” dedi.

Konuşmasının başında İran’daki seçimlerin hayırlı olmasını dileyen Davutoğlu, “İlişkilerimiz gündemimizin önemli bir unsuru olacak” diye konuştu.
Yaptırımların kalkmasına sevindiklerini ifade eden Davutoğlu, “Bir araya gelmemiz yeni bir dönemin başlangıcıdır” dedi.

“Dostlar zor dönemde belli olur biz İran ile bunu geçmişte gösterdik” diyen Davutoğlu, “Nükleer anlaşma sonrası çok geniş imkanlar önümüze açılmış bulunuyor” şeklinde konuştu.

İki ülkenin puzzle’nin parçaları gibi birbirini tamamladığını söyleyen Davutoğlu, Türkiye ve İran arasındaki ilişkilerin taşıdığı önemi herkesin bilmesi gerektiğini ifade etti. Davutoğlu, İran’ın turizmde keşfedilmemiş bir hazine olduğunu da belirtti.

“Bölgemiz çok karmaşık sorunlarla karşı karşıyadır” diyen İran Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı İshak Cihangiri de “İki ülkenin ortak çıkarı bölgede barışı gerektirmektedir” şeklinde konuştu.

İran’la ikili ilişkiler konusunda çok güzel sonuçlara varıldığını söyleyen Cihangiri “Başbakan’ın ziyareti bir dönüm noktasıdır” dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
Bursa Gazete Manşetleri
PUAN DURUMU TÜMÜ