USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Bursa

Doruk Nilüfer, meme kanserine dikkat çekti

Doruk Hastaneleri, 'Meme Kanseri Farkındalık Ayı' dolayısıyla düzenlediği ‘Farkında ol, fark yarat’ konulu program ile hastane çalışanları ve tedavi gören hastalara meme kanseri, erken teşhisi, korunma yolları ve tedavisi hakkında bilgilendirme yaptı.

Doruk Nilüfer, meme kanserine dikkat çekti
28-10-2023 10:44
28-10-2023 10:52
Google News

Organizasyonda Doruk Nilüfer Hastanesi Tıbbi Onkoloji Bölümü  doktorlarından Prof. Dr. Turgut Kaçan, davetlilere yönelik yaptığı sunumda, meme kanserinin, ülkemizde ve dünyada en sık görülen kanser türleri arasında yer aldığını belirtti. Prof. Dr. Kaçan, "Ülkemizde erkeklerde akciğer kanseri, kadınlarda da meme kanseri en sık görülen kanser türleri arasında yer alıyor. Bu, tedavisi yüksek maliyetli bir hastalık. Hastanın sağlığı ve bu yüksek maliyetlerden kaçınabilmek için erken tanı çok önemli. Erken tanı ile hem hastanın hayatı kurtulabiliyor hem de kemoterapi gibi toksik tedavi yöntemlerine maruz kalmak zorunda kalınmıyor" dedi.

"20 YAŞINDAN SONRA KENDİ KENDİNE TEDAVİ ÖNEMLİ"

Kadınların meme kanseri belirtilerini kendi kendine tedavi yöntemleri ile anlayabileceklerini anlatan Prof. Dr. Turgut Kaçan, "Her kadın 20 yaşından itibaren kendi kendini muayene yapmak durumunda. Aynanın karşısına geçip vücudunu tanımak, görsel hafızaya almak,  parmak uçları ile hafifçe bastırmak suretiyle kendi kendini muayene edecek ki o bölgeyi tanısın. Herhangi farklılık hissettiği zaman hemen hekime başvurabilsin ve bir sorun varsa bunu öğrenebilsin. Ancak elimize gelen her kitle kanser demek değildir, bu kitlelerin yüzde 90’ı genelde iyi huylu çıkıyor, yüzde 10’unda kanser teşhisi konuyor. Biz de olası bu yüzde 10’u yakalayabilmek adına 20 yaşından 40 yaşına kadar kendi kendine muayene ve uzman hekim kontrolü, 40 yaşından sonra da taramayı öneriyoruz" şeklinde konuştu.

"SPOR VE SAĞLIKLI BESLENME HASTALIĞI ÖNLEYEBİLİYOR"

Kanseri oluşturan etmenler arasında çevresel faktörler, ailesel ve genetik faktörlerin önemli rol oynadığını vurgulayan Kaçan, "Bu hastalığın yüzde 10’u genetik, yüzde 90’ı ise çoğunlukla çevresel faktörlerden meydana geliyor. Bu riski azaltmanın en basit ve kısa yolu spor yapmak. Artık tüm parklarda devletimizin programları dahilinde bisiklet ve yürüyüş yolları var. Dolayısıyla spor yaparak, sağlıklı beslenerek bu riski yüzde 33 oranında azaltabiliriz. Bu alışkanlıkları çocukluk çağında başlatarak ise kanserlerin yüzde 50’sinden korunmuş oluruz" ifadelerini kullandı. (DHA)

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
Bursa Gazete Manşetleri
PUAN DURUMU TÜMÜ