USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Bursa

Dürdane Rampası'ndaki lastikler tehlike saçıyor

Gemlik'te otoyol kenarında bulunan kaplama kamyonet lastiği parçalara ayrılmış durumda. 2 ayrılmış şekilde kenarda duran lastikler ise kazaya davetiye çıkartıyor.

Dürdane Rampası'ndaki lastikler tehlike saçıyor
18-09-2015 15:12
Google News

Bursa'nın Gemlik ilçesi Dürdane Rampası'nda yol kenarında bulunan kaplama kamyonet lastikleri sürücüleri tehlikeye arz ediyor.Kime ait olduğu belli olmayan kamyonet lastikleri, adeta ölüme davetiye çıkartıyor. Başıboş şekilde duran parçalanmış kaplama kamyonet lastiği, Gemlik otoyolunda aracıyla seyahat eden "yurttaş gazetecilik" yapan bir vatandaşın objektifine yansıdı.

İşte o vatandaşın cep telefonuyla çektiği kareler;

LASTİK KAPLAMA NEDİR?

Lastik kaplama, aşınan lastik yüzeyinin çeşitli mekanik ve ısıl işlemler (soğuk veya sıcak kaplama yöntemleri) ile yenilenerek, teknik olarak lastiğin herhangi bir performans kaybına uğramadan geri kazanılmasıdır. Günümüzde kullanılmış lastikler kaplanırken ağırlıklı olarak soğuk kaplama yöntemi kullanılmaktadır.

Soğuk kaplama metodunda uygulanan işlem adımları aşağıda yer almaktadır:

İlk olarak kullanılmış lastik görsel muayenenin yanı sıra çeşitli ekipmanlarla da incelenerek lastiğin kaplanmaya uygun olup olmadığı tespit edilir.
Kaplama için uygun olan lastiğin temas yüzeyi ve yıpranmış bölgeleri raspalama adı verilen işlemle pürüzsüz hale getirilir.
Lastik üzerindeki açılma ve çatlak gibi deformasyonlar dolgu malzemesiyle tamir edilerek lastik gövdesinin mukavemeti artırılır.
Kaplanacak gövde ile sırt arasında “cushion-gum” adı verilen özel katman kullanılarak yapıştırma işlemi gerçekleştirilir.
Soğuk sistemde esnek kalıp diyebileceğimiz zarflar içerisine geçirilmiş lastik gövdesi bir otoklav içerisine yerleştirilerek belirli sıcaklık ve basınç ortamında gövdeye zarar vermeden pişirilir. Böylece yapıştırma sonrasında lastik gövdesi ve sırtın birbirine kaynaşması sağlanır.

Süreç sonunda son gözden geçirme işlemi ile kaplama uygulaması tamamlanır

Lastik gövdesinin defalarca kaplanıp, ekonomiye kazandırılması ile atık lastik miktarının azaltılması sağlanmaktadır. Böylece petrole dayalı bir ürün olan kauçuk ihtiyacı azalmaktadır.

ÜLKEMİZDE VE DÜNYADA LASTİK KAPLAMA SEKTÖRÜ
Binek ve hafif ticari araçlarda yeni lastik maliyetlerinin düşük olmasından dolayı bu araçlarda kaplanmış lastik kullanım oranı düşüktür. Ancak ticari araç lastiklerinde ise kaplama maliyeti, yeni lastik fiyatının %30-40’ına kadar düşebilmektedir[5]. Bu nedenle ağır tonajlı kamyon ve otobüs gibi ticari taşıtlarda kaplanmış lastikler daha fazla tercih edilmektedir.

Ülkemizde ticari taşıtlarda kaplama lastik kullanım oranı % 25 civarındadır. Oysa bu oran otomotiv endüstrisinde başı çeken Avrupa ve Kuzey Amerika pazarında % 50’ye kadar çıkmıştır.

Günümüzde Türkiye’deki kaplama lastik imalatı ağırlıklı olarak ufak atölyelerde, uygun olmayan koşullarda, belgesiz olarak yapılmaktadır. Sektörün, ilgili yasal düzenlemeler doğrultusunda yapılan etkin PGD faaliyetleri sayesinde daha profesyonel üretim sistemleri ile orta ve uzun vadede gelişme göstereceği ön görülmektedir.

 

LASTİK KAPLAMA TÜKETİCİYE NE KADAR FİYAT AVANTAJI SAĞLIYOR? 
Kaplama Lastik son kullanıcıya yeni lastiğin en az yarısı kadar veya daha fazla bir avantaj sağlamaktadır. Aynı lastiğin ikinci ve hatta üçüncü defa kaplanması  bu avantajı kullanıcı lehine pozitif yönde arttırmaktadır.

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
Bursa Gazete Manşetleri
PUAN DURUMU TÜMÜ