USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Emeklilere ek ikramiye müjdesi!

Emeklilerin merakla beklediği ek hizmet ikramiye ödemesinin de içinde yar aldığı kanun tasarısı TBMM'ye sunuldu. Tasarıyla, 30 yıldan  fazla emekli ikramiyesine hak kazanmasına rağmen, 30 tam hizmet yılı üzerinden  emekli ikramiyesi ödenenlere, kalan her tam hizmet yılı için ek ikramiye  ödenecek.

Emeklilere ek ikramiye müjdesi!
17-12-2016 12:11
Google News

Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanunu ile Bazı Kanun  ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı, TBMM  Başkanlığına sunuldu. 

Tasarıyla, emekli ikramiyesine esas hizmet süresinin hesabındaki 30  yıllık üst sınırın Anayasa Mahkemesince iptali üzerine ortaya çıkan sorunun  giderilmesi amacıyla düzenleme yapılıyor.

Anayasa Mahkemesi iptal kararından önce aylık bağlananlar ile emekli  ikramiyesini almadan vefat edenlerin dul ve yetimlerine 30 yıllık hizmet yılından  fazla süreler için emekli ikramiye ödemesi yapılmaması nedeniyle ortaya çıkan  yargısal ihtilafların çözüme kavuşturulması amaçlanıyor.

BİR YIL İÇERİSİNDE BAŞVURUDA BULUNMAK ŞARTIYLA

Buna göre, düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten önce 30  yıldan  fazla emekli ikramiyesine müstehak hizmet süreleri bulunmasına rağmen, 30 tam  hizmet yılı üzerinden emekli ikramiyesi ödenenlere, 30 yılı aşan her tam hizmet  yılı için, görevlerinden ayrıldıkları tarihteki emekli keseneğine esas aylık  unsurları üzerinden aylıklarının başlangıç tarihindeki katsayılar ve emekli  ikramiyesi ödenmesine esas hükümler dikkat alınarak tahakkuk ettirilecek emekli  ikramiyesinin, kendilerinin veya hak sahiplerinin yasanın yürürlüğe girdiği  tarihi takip eden bir yıl içerisinde başvuruda bulunmaları şartıyla, 7 bin 500  Türk Lirasına kadar olan kısmı başvuru tarihinden itibaren üç ay içerisinde,  varsa kalan kısmı ise ilk ödeme tarihinden itibaren hesaplanacak kanuni faiziyle  birlikte takip eden yılın aynı ayı içerisinde ödenecek.

Düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten önce başvuru yapıp dava  açmamış olanların başvuruları, yasanın yürürlüğe girdiği tarihte yapılmış  sayılacak.

TUTAR YENİ HESAPLAMAYA GÖRE ÖDENECEK

Görülmekte olan davalarda ayrıca bir başvuru şartı aranmaksızın,  düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren üç ay içerisinde dava öncesi  yapılan idari başvuru tarihinden itibaren işleyecek kanuni faiziyle birlikte  hesaplanacak tutar yeni hesaplamaya göre ödenecek. Mahkemelerce, düzenlemenin  yürürlüğe girdiği tarihten önce açılmış davalarda, davanın konusuz kalması  sebebiyle karar verilmesine yer olmadığına karar verilecek.

DÜZENLEMEDEN ÖNCEKİ İTİRAZ VE TEMYİZ BAŞVURULARI

Yargılama giderleri idare üzerinde bırakılacak ve vekalet ücretinin  dörtte birine hükmedilecek. Ayrıca, ilk derece mahkemelerince verilen kararlar  hakkında Sosyal Güvenlik Kurumunca kanun yollarına başvurulmayacak ve  düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten önce yapılan itiraz veya temyiz  başvurularından vazgeçilmiş sayılacak.

AA

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
Bursa Gazete Manşetleri
PUAN DURUMU TÜMÜ