USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Erdoğan: "Faiz sistemi acımasızdır"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Vakıf Katılım Bankası açılış töreninde konuştu.

Erdoğan:
26-02-2016 18:17
Google News


İşte konuşmasından satır başları:

Vakıf Katılım'ın tüm İslam alemi için hayırlara vesile olmasını diliyorum. Türkiye'nin finans sektöründe yeni bir pencere açılmasını sağlayan herkesi gönülden tebrik ediyorum.
Özellikle Güneydoğu olmak üzere terörle mücadelede ebediyete ziyat eden şehitlerimizi rahmetle anıyorum. Bu mücadelenin neticelenmesini diliyorum.
Hep sorarlardı bana, Başbakan olduğum günden bu yana. "Vakıfbank nedir?" diye sorarlardı. Neden faiz deniyordu... "Gün ola harman ola" derdik. Bana göre bir adım atıldı. Temennim odur ki Vakıf katılım, tüm VakıfBank'taki hissedarlığınıu almak üzere kendi sermayesiyle yola devam eder. Yönetim Kurulu Başkanı'nın da ifade ettiği gibi, bu müessese 20 yıllık bir hayalin ürünü.

 
Şu anda bana göre bir adım atıldı. Vakıfbank'taki %58 payının Vakıf Katılım'a en kısa zamanda gelmesi lazım. Bu 20 yıllık bir hayalin ürünüdür.
Burada bir şeyi daha açıklamam lazım ben bu kurumlarda banka ifadesinin kullanılmasını doğru bulmuyorum. Kavramları birbirinden ayırmam lazım. 

Burda farklı bir modelden söz ediyoruz. Katılım finans sistemi ülkemizde 1984 yılından beri tecrübe edilen bir yapıdır. 

Faizden arındırılmış katılım finans sisteminin tüm bankacılık içinde payı hala yüzde 5'ler seviyesindeKatılım finans sisteminin güçlenmesine destek vereceğiz. Burada çalışan arkadaşların çok dikkatli olması lazım. Bu sistemde çalışan banka sayısı 6'ya yükseldi. 

Tüm dünyanın faizsiz finans araçlarına daha önce olmadığı kadar ihtiyacı olduğu bir dönemden geçiyoruz.  Faiz yerine katılım sistemi yeni bir pencere açıyor.

Cumhurbaşkanı olarak söylemek zorundayım. Faiz sistemi adil değildir ve acımasızdır. Katılım sektörüyle bir büyümenin içinde olmamız şart, bunu yapmadan bir yere varmak mümkün değil. Katılım sistemi ile büyümenin içinde olmalıyız. 

Faiz lobisi acımasıza emmeye devam ediyor. Faizsiz Finans Kurulu çalışmalarına başladı.Bunu yapmadan bir yere varmak mümkün değil. Geri çağırmayı faiz sistemi anında yapar mı yapar. Yapar. 10 liralık malını 2 liraya alır ve işini bitirir. Ha katılımda olmaz mı, onlarda da olur. Ahlakilik derken burada bunu ifade ediyorum. Bizim bu anlayışı hakim kılmamız lazım. Girişimci de nasıl olursa bunlar bana imkan veriyor deyip rahat hareket etmemeli.

KİM RAHATSIZ OLURSA OLSUN, SÖYLEMEYE DEVAM EDECEĞİM
 
12 yıllık başbakanlığım döneminde bunu mücadelesini verdim, Cumhurbaşkanlığmda bunun mücadelesini veriyorum, kim rahatsız olursa olsun. Amerika'ya bakıyorsun 0.50. Japonya'da eksi. Avrupa'da 0.50. Bize ne oluyor? Çift haneliye süzüldük. Komisyonu falan eklediğimiz zaman 15, 16, 17. Böyle bir faiz anlayışıyla Türkiye'nin girişimcisi rekabete açılabilir mi?
 
Eğer biz sıçrayacaksak burada sömürgeciliğin en önemli aracı olan faizi ahlaki olarak kullanmamız lazım. Faiz lobisi acımasızca bir defa emmeye devam ediyor. Burada finansçı arkadaşlarım var. Dost acı söyler. Ben gerçeği söylemek zorundayım. İstanbul bu sistemin bölgesel ve küresel merkezi haline gelmesi için büyük mücadele verdik. Devlet bankalarının merkezlerini İstanbul'a taşıma kararı aldık. Anadolu'da fiziki mekanlar yükseliyor. Finans sektörü olarak Amerika'da New York ne ise İstanbul da bu görevini üstlensin istiyoruz.
 
Halk katılım sektöre giremedi. Halk Katılımın sektöre girmesiyle bu çok daha güçlü şekilde gerçekleşecekti. Umarım Halk Katılım da bu adımı atar ve süreç daha hızlı ilerler.
 
Bu mesele bir finans yönetimi sistemidir bu aynı zamanda bir medeniyet ihyası gayretidir. Biz milli bütçeden verdiğim destekle tüm vakıf eserlerimizi taşıdık ama vakıf katılım bütün desteğini vakıf eserlerine vermiş olacak. Üniversitelerine okullarına, burslarına vermiş olacak. Biz eğitim öğretim meselesinde de biz Vakıf Katılım'la bu ülkenin medeniyetine kültürüne de yatırım yapmış oluyoruz. Vakıf Katılım'ın görevi hiç bir şeyle mukayese edilemeyecek derecede önemlidir.Vakıf Katılım'da ben yok millet var tarih var kültür var medeniyet var. Amacımız medeniyet hedefi için yeni bir sistem. 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
Bursa Gazete Manşetleri
PUAN DURUMU TÜMÜ