USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Erdoğan: Suriyelilere sahip çıkacağız

Kabine toplantısı sonrası. Cumhurbaşkanı Erdoğan önemli açıklamalarda bulundu.

Erdoğan: Suriyelilere sahip çıkacağız
09-05-2022 23:08
Google News

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından satır başları şöyle;

 Dünyanın ve bölgemizin savaşların ve çatışmaların sancılı bir süreçten geçtiği şu dönemde Türkiye rotasından sapmadan hedeflerine doğru ilerliyor. 2023 hedefleri ve 2053 vizyonuyla sembolleştirdiğimiz kendi yol haritamıza bağlı kalmayı başardık. Artık her alanda kendi ayaklarının üzerinde durabilen bir Türkiye var. Gelişmiş ülkelerin bile çaresiz kaldığı sınamaları Türkiye'nin en az kayıpla geride bırakması birilerinde rahatsızlığa yol açıyor. Uluslararası baskıları milletimizle birlikte göğüsledik.Sınırlarımıza dayanan tacizleri, yaptığımız sınır ötesi harekatla milletimizle püskürttük.

En büyük sağlık krizi olan koronavirüs salgının üstesinden sağlık sistemimizin gücüyle milletimizle birlikte hep beraber yok ettik. Vatandaşlarımızın hayat pahalılığı nedeniyle zor günler geçirdiğini biliyoruz. Dar gelirli insanların alım güçlerindeki düşüşün farkındayız. Bir yandan enflasyonu dizginleyecek tedbirler alırken diğer yandan ücretlerde yaptığımız artışla bunu dengelemeye çalışıyoruz. Temmuz ayında yapılacak enflasyon farkı artışları ve diğer düzenlemelerle dar gelirlilerin alım gücünü biraz daha iyileştireceğiz. Haziran ayı itibarıyla başvuruları başlayacak Aile Destek Programı gibi yeni uygulamalarla insanımızı sahipsiz bırakmayacağız. Doğal gaz yardımında son 2 ayda 114 milyon lirayı aşan kaynağı vatandaşlarımıza aktardık. Şu hususu da kamuoyuyla paylaşmak isterim. Ekonomi programımızın merkezinde istihdamı korumak ve geliştirmek vardır. Bu sayede üretim tarafında oldukça iyi bir yerdeyiz. Yaptığımız yatırımların meyvelerini toplama vaktidir.

Stokçuluk ve fiyatları etkileme suçuyla ilgili cezaları yeniden düzenliyoruz. Bu tür suçlara verilen cezaları caydırıcılık temelinde yükseltiyoruz.

KONUT FİNANSMANI KONUSUNDA 3 AYRI PAKET

Konut almak isteyen vatandaşlarımızla ilgilidir. 1 milyon 100 binin üzerindeki konuyla vatandaşlarımızı ev sahibi yapmıştık. Vatandaşlarımızı konut sektöründeki arızi dalgalanmadan korumak amacıyla konut finansmanı konusunda 3 ayrı paketi milletimizin hizmetine sunuyoruz. İlk defa ve tek konut sahibi olacak vatandaşımıza 2 milyon liraya kadar değere sahip 10 yıl vadeli ve aylık yüzde 0,99 faizli konut kredisi sağlıyoruz. İnşaat sektörüne yöneliktir. Mayıs ayı başıyla birlikte asgari yüzde 40'ı tamamlanmış inşaatlar için 20 milyar liralık kaynak ayırdık.

Bunların yanında TOKİ vasıtasıyla yürüttüğümüz düşük maliyetli sosyal konut projelerine hız veriyoruz. TOKİ'ye 30 milyar liralık finans sağlayacağız.

YERLİ VE MİLLİ PASAPORT GELİYOR

Yerli ve milli pasaport üretimine geçiyoruz. Pasaport üretimini ülkemizde gerçekleştirecek alt yapıyı kurduk. Yeni pasaportumuzun sayfaları Topkapı ile başlayıp birinci meclis ile sona eriyor ve ortasında da Ayasofya camii bulunuyor. Ağustos ayı itibariyle vatandaşlarımıza verilecek yeni pasaportlarımızın hayırlı olmasını diliyorum.

Şu anda 3 milyon 700 bin Suriyeli bizim kardeşimizdir ve onlara sahip çıkacağız. Bay Kemal senin ortakların varsın PKK mensubu olsun: Sen onlarla beraber Ankara’dan İstanbul’a yürümeye devam et. Ama biz bu kardeşlerimizle ensar kültürü içinde yolumuza devam edeceğiz. Asla taviz de vermeyeceğiz. Ancak inananlar kardeştir ve kardeşliğimizi koruyacağız.

Çatışmaların devam ettiği Suriye'nin istikrara kavuşması için her türlü gayreti gösteriyoruz. Suriye'nin Kuzeyinde briket evleti yapıyoruz. Antalya'da 2015 yılında yapılan zirvede Suriyeli sığınmacılar için şehirler inşa edilmesi teklifinde bulunmuştur. Maalesef bu projeyi gereken desteği vermediler. Suriye'de 13 ayrı yerde 200 bin konut inşa edilmesini sağlayacağız.

Çeşitli yollarla sınırlarımıza giren ve ülkelerine geri gönderdiğimiz düzensiz göçmen sayısı 2016'dan bugüne kadar 320 bini aşmıştır. Gönüllü dönüşler için gereken imkanları sağladıkça ülkemizdeki Suriyeli sayısının makul düzeylere gerileyeceğinden kimsenin şüphesi olmasın.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
Bursa Gazete Manşetleri
PUAN DURUMU TÜMÜ