USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Spor

Euro 2016 grup aşamasının unutulmazları

Dün oynanan maçlarla beraber Euro 2016'da grup aşaması sona erdi. İşte 36 maç sonunda akılda kalan rakamlar:

Euro 2016 grup aşamasının unutulmazları
23-06-2016 15:18
Google News

*Grup maçlarında en çok dikkat çeken konulardan birisi gol kısırlığı oldu. Oynanan 36 maçta 1.92 gol ortalaması yakalanırken, Euro 1992'den sonra ilk kez ortalama 2'nin altına düştü. İsveçte düzenlenen Euro 1992'de grup maçlarındaki gol ortalaması 1.75'te kalmıştı.

Son dakikalar senaryoyu belirledi
*Atılan 69 golün 45'i ikinci yarılarda geldi. Özellikle son dakikalarda atılan goller turnuvanın kaderini belirleyen etkenlerden biriydi. Maçların son 10 dakikasında 19 gol atıldı. Bu rakam turnuvada atılan gollerin %27.5'ine denk geliyor.

*6 gole sahne olan Portekiz-Macaristan maçı şu ana kadar oynanan en gollü maç oldu.

24 takımlı formatın getirdikleri
*3 maçında da berabere kalarak F Grubu'nu üçüncü sırada bitiren Portekiz, şampiyona tarihinde galibiyet alamadan gruptan çıkan ilk takım oldu.

*Euro 1996'dan beri ilk kez gruptaki üç maçını da kazanan bir takım olmadı.

Galler'den tarihi başarı
*Galler grubunu lider bitirerek tarihe geçti. Bugüne kadar turnuvadaki ilk deneyiminde grubunu birinci sırada tamamlayan tek takım vardı: Euro 1992'nin ev sahibi İsveç.

*B Grubu'nu sonuncu tamamlayan Ukrayna kâbus gibi bir turnuvayı geride bıraktı. Gol atamayan ve üç maçında da mağlubiyet alan Ukrayna, turnuva tarihinde tüm maçlarını kaybedip, gol atamayan ilk takım oldu.

*Geride kalan 36 maçta sadece iki kırmızı kart vardı: Lorik Cana ve Aleksandr Dragovic.

Ozan'ın golü Cech'i üzdü
*Türkiye-Çek Cumhuriyeti maçında Ozan Tufan'ın şutuna engel olamayan Petr Cech, Avrupa Şampiyonları'ndaki 21. golünü yedi ve turnuva tarihinde en çok gol yiyen kaleci oldu. Rekorun eski sahibi Danimarka'nın efsane kalecisi Peter Schmeichel.

*İngiltere tarihinde ilk kez büyük bir turnuvada ilk yarısını geride kapattığı bir maçı kazandı (Galler, 2-1).

İspanya sonunda gol yedi
*Hırvatistan-İspanya maçında Nikola Kalinic'in golü son iki turnuvanın şampiyonu İspanya'nın gol yememe serisini bitirdi. 735 dakikadır gol yemeyen İspanya, son golünü Euro 2012'nin açılış maçında İtalya'dan yemişti.

*Kuzey İrlanda-Ukrayna maçının 96. dakikasında attığı golle maçın skorunu tayin eden Kuzey İrlandalı Niall McGinn, şampiyona tarihinin normal süredeki en geç golünü attı (95:48).

*Kuzey İrlanda karşısında %79 oranında topa sahip olan Almanya, Euro 1980'den beri ulaşılan en yüksek rakama ulaştı.

Ronaldo zirvede
*Dün oynanan Portekiz-Macaristan maçında kariyerindeki 17. Avrupa Şampiyonası maçına çıkan Cristiano Ronaldo, turnuva tarihinde ejn çok forma giyen futbolcu oldu. Euro 2004'te Yunanistan karşısında ilk kez bu turnuvada oynayan 31 yaşındaki Ronaldo, Lillian Thuram ve Edwin van der Sar'a ait olan 16 maçlık rekoru tarihe gömmüş oldu.

*Emre Mor Çek Cumhuriyeti karşısında yaptığı asistle tarihe geçti. Burak'ın golünde pası veren isim olan 18 yaşındaki Emre, turnuva tarihinde asist yapan en genç üçüncü futbolcu oldu. Emre'nin önündeki isimler Enzo Schifo ve Wayne Rooney.

*Macaristan'ın 40 yaşındaki kalecisi Gabor Kiraly turnuva tarihinde forma giyen en yaşlı futbolcu oldu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
Bursa Gazete Manşetleri
PUAN DURUMU TÜMÜ