BURSA.COM/ M. SERKAN YAVUZ
Kestane besin zenginliğinin yanında tarım ilacı ve suni gübre kullanılmadan yetiştiğinden organik beslenmede mühim bir yere sahiptir. Bunun yanında lifli bir besin olduğundan doyurucu hususiyetiyle diyetlerde de ehemmiyetli bir yer tutmaktadır. Bazı vitamin ve minerallerce zengin olan kestane, kış mevsiminde, fiziki ve zihni yorgunluklara karşı bir iksir gibidir.
Çocuk, genç ve yaşlılar için çok değerli bir enerji kaynağı olan, antik çağlardan beri 'aşk iksiri' olarak bilinen kestane, günümüzde seyyar satılıcıların sokaklarda çoğalmasıyla kışın da geldiğinin habercisi oluyor.
Uzmanlar kestanenin fosfor, magnezyum, klor, kalsiyum, demir, sodyum mineralleri ile C, B1, B2, PP vitaminlerini içeren ve şeker, protein, yağ açısından zengin olduğunu belirtiyorlar. Arıca uzmanlar, nişasta, mineral tuz, özellikle potasyum ve diğer besinsel değerleriyle kestanin, kış mevsiminin olumsuz şartlarına, fiziksel ve zihinsel yorgunluklara karşı paha biçilmez bir sağlık kaynağı olduğunu söylüyorlar. Kalp ve kas sistemini uyarıp organizmanın su dengesini düzenleyen kestane, kasları güçlendiriyor, kan dolaşımını hızlandırıp varis ve basurların gelişimini önlüyor. Ancak uzmanlar, damar sertliği ve şeker hastalığından yakınanların, kestaneyi ölçülü miktarda yemeleri gerektiğini vurguluyorlar.
Seyyar satıcılar kestanenin satışının fiyatına bağlı olduğunu belirterek kestanenin, bu yıl yüzde 60- 70 daha yüksek olmasını bekliyorlar. Nedenini ise kestanenin ihracat talebinin çok yüksek olmasına bağlıyorlar. Seyyar satıcılar artık kestaneyi sadece Bursa’dan değil nereden uygun fiyata bulurlarsa oradan aldıklarını söylüyorlar.