USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Fazla çay yemek borusu kanseri sebebi

Türk Göğüs Cerrahisi Derneği (TGCD) Başkanı Prof. Dr. Levent Elbeyli, yemek borusu hastalıkları ve kanserinin Türkiye için birinci sırada bir hastalık olmamasına rağmen, sağlık sorunu açısından önemli olduğunu söyledi.

Fazla çay yemek borusu kanseri sebebi
29-03-2016 13:08
Google News


Prof. Dr. Elbeyli, göğüs cerrahisinin ana konularından birinin akciğer kanseri olduğunu ifade ederek, "Akciğer kanseri Sağlık Bakanlığının verdiği rakamlara göre ölüm nedenlerinde birinci sırada yer alıyor. Kanser tedavisinde hayat kurtaran tek tedavi yöntemi cerrahidir. Biz dernek olarak kanseri hedef haline getirdik" dedi.

Prof. Dr. Elbeyli, yemek borusu kanserinin de en önemli belirtisinin yutma güçlüğü olduğunu bildirdi. Yemek borusu kanserinin görülme sıklığının bölgelere göre değiştiğine işaret eden Prof. Dr. Elbeyli, şöyle konuştu:

"Doğu bölgelerinde fazla tüketilen çay, yemek borusu kanserinin nedenlerinden biridir. Ayrıca doğu bölgelerinde bulunan toprak türlerine bağlı yeme alışkanlıklarının da önemi var. Yemek borusu kanseri bir açıdan tek başına değil bazen mideyle ortak kanser sorunları oluşturuyor. Akciğer kanserine göre biraz daha zor bir iş. Hastaların uzun dönem sağ kalımları bir miktar daha olumsuz."

ESKİDEN ’BIÇAK DEĞMESİN’ DENİRDİ

Türk Göğüs Cerrahisi Derneği üyesi Doç. Dr. Ilgaz Doğusoy da, göğüs cerrahisinin ana konularının birinin akciğer kanseri olduğunu söyledi.

Doç. Dr. Doğusoy, "Göğüs cerrahisi teknolojiyi kullanan önemli alanlardan biridir. Robot, Video yöntemlerini dünyanın ileri ülkeleri gibi kullanıyoruz" dedi. Doç. Dr. Doğusoy, geçmişte hastaların ileri evrelerde hastalığına müdahale edildiği ve hastayı kaybetme oranı olduğu için ‘bıçak değmesin’ teriminin ortaya çıktığını aktararak, "Bugün tanı yöntemleri gelişti. Erken evrede hastalık yakalandığı için ameliyatın ardından sağ kalım oranları yüksek. Nasıl 8 kadından biri meme kanseri oluyor ama ameliyatın ardından kurtuluyorlar, aynı prensipler akciğer kanseri için de geçerli. Bu hastaların yaşamamaları veya hastalıklarından kurtulmamaları için hiçbir neden yok" dedi.

BİR SANTİMLİK TÜMÖRDE BAŞARI ŞANSI YÜZDE 92

Tarama programlarında 1 santim altında yakalanan tümörün cinsine bağlı olmak üzere başarının yüzde 92 veya yüzde 100 arasında değiştiğini kaydeden Doç.Dr. Doğusoy, "1 santimetrenin üzerine çıktığı zaman sağ kalma oranı tümörün büyüklüğüyle doğru orantılı düşüyor. O nedenle tarama öneriyoruz. Yüzde 100’ünü kurtarmaya çalışıyoruz. Maalasef ülkemizde bu tarama programları ülkemizde kullanılmadığı için hastalarımız çok geç geliyor. Her geçen gün teknik ve toplumsal uyanıklık artıyor" dedi.

EL AYAK VE BÖLGESEL TERLEMEYE SON

Cerrahi ile ilgili farklı konulardaki soruları da yanıtlayan Doç.Dr. Ilgaz Doğusoy, el ayak, bölgesel terlemelerin engellenmesi noktasında birçok tedavi önerildiğini söyledi. Bu tedavilerin içinde yüzde yüz başarı sağlanan tek yöntemin cerrahi yöntem olduğunu bildiren Doç. Dr. Doğusoy, sözlerine şöyle devam etti: "Küçücük bir delikten, içeriye girerek küçük bir klips koyma yöntemi ile yüzde 100 oranında el yüz ve koltuk altı terlemelerini önleyebiliriz. Ayak için yüzde 100 olmasa bile yüzde 50’sini önleyebiliyoruz. Ama gençlerde, ergenlikten sonra terleme ciddi bir rahatsızlık oluyor. Başka birinin elini sıkamıyorsunuz. Sevgilinizin elini tutamıyorsunuz. Ciddi bir toplumsal sorun, psikolojik sorun haline geliyor. Diğer tedavilerin hepsi geçici oluyor. Kullanılan deodorant, botoks gibi yöntemler etkisini göstermiyor. Cerrahide yüzde yüze yakın başarı sağlanıyor" Terlemelerin yüzde 25’inin nedeninin genetik olduğunu aktaran Doç. Dr. Doğusoy, "Sinir sisteminde bir sıkıntı oluyor. Durduk yerde biranda ellerde Ameliyattan sonra hepsi ortadan kalkıyor" ifadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
Bursa Gazete Manşetleri
PUAN DURUMU TÜMÜ