USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

İhracatçı daha da destek istiyor

Sanayicinin ihracatın finansmanı Türk Eximbank’a umudu devam ediyor. Sanayiciler,  daha fazla üretim, yatırım, istihdam ve ihracat için Türk Eximbank’ın uyguladığı faizleri ve finansman maliyetlerini düşürmesini olumlu karşıladı.

İhracatçı daha da destek istiyor
23-08-2017 20:22
Google News

Elif Didem DANACIOĞLU / EKOhaber Gazetesi

Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, faizlerin düşmesi gerektiğini söylerken, bankaların yatırılan paraları kendisi için adeta bir “soyup soğana çevirme aracı” olarak kullandığını, Merkez Bankası ve devlet bankalarının bu konuda kararlı adım atmak suretiyle faizi aşağı çekmelerini beklediğini belirtmişti. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci de, daha fazla üretim, yatırım, istihdam ve ihracat için Türk Eximbank’ın uyguladığı faizleri ve finansman maliyetlerini düşürdüklerini bildirdi.

Türk Eximbank’ın ülke ihracatını ve döviz kazandırıcı hizmetlerini uygun maliyetli kredi ve sigorta programları ile desteklediğine işaret eden Zeybekci, son dönemde Türk Eximbank’ın, hem kaynaklarını çeşitlendirmeyi hem de kendi finansman maliyetleri düşürmeyi başardığını belirtti.

Zeybekci, diğer taraftan, Türk imalat sanayisinde önemli bir rolü olan ve toplam ihracatın yarısından fazlasını gerçekleştirmesine rağmen Türk Eximbank’ın uygun maliyetli reeskont kredilerine ulaşmakta güçlük yaşayan KOBİ’lerin, finansman sorunlarını çözmek amacıyla bankanın öz kaynağı ile kısıtlı olan Türk lirası kredilerin öncelikle KOBİ’lere yönlendirilmesine karar verildiğini bildirdi. Türk Eximbank’ın bu yılın 7 ayında ihracatçılara sunduğu toplam finansman desteği döviz bazında geçen yıla göre yüzde 18 artarak 18,6 milyar dolardan 22 milyar dolara yükseldi. Türk Eximbank’ın aktiflerinin yüzde 97’sini ihracat kredileri oluşturuyor. Türk Eximbank’ın 7 ayda hedeflerini gerçekleştirme konusundaki performansı dikkate alındığında 2017 yıl sonu için belirlediği 39,8 milyar dolarlık toplam finansal destek ve ihracatın yüzde 26’sının desteklenmesi hedeflerine ulaşabileceği belirtildi.

Türk Eximbank, kuruluşunun otuzuncu yılında ihracatı destekleme misyonunu daha iyi yerine getirmek amacıyla yeniden yapılanıyor. Bu süreçte bankanın organizasyon yapısında gerçekleştirilen dönüşüm ile ihracatçılarla doğrudan çalışılabilecek bir yapı oluşturuldu.

Pazarlama, tahsis ve operasyon birimlerinin oluşturulması sayesinde güçlendirilen yapısı ile banka ihracatçılardan banka teminat mektubu olmadan, KGF kefaleti alarak kredi verebilecek hale geldi. Bu sayede yılın geri kalanında kredilerde önemli bir artış bekleniyor. Eximbank, yılın ilk 7 ayında tüm ihracatçılara ulaşma hedefi çerçevesinde açılan Adana, Bursa ve Denizli şubeleriyle örgütsel ağını genişletti. Ekonomiye güvenin yükseldiği bir dönemden geçtiğine işaret eden sanayiciler, önümüzdeki aylarda da canlanmanın devam edeceğini vurguladı. Eximbank’ın faizlerini düşürme kararını diğer bankalardan da bekleyen sanayicilerin beklentileri yüksek. Finansman maliyetinin yüksek olduğunu ifade eden sanayiciler, sıfır faiz beklentisi içine girdi. Paranın pahalı olduğunu ifade eden ihracatçı firmalar, devletten destek beklentisi görüşü yönünde vurgu yaptı. İş dünyası, ihracatın finansmanından beklentilerini değerlendirdi.

Rıfat Aygüler – Bursa İhtisas Deri OSB Başkanı

‘Sıfır faiz beklentimiz var’

Türk Eximbank’tan sıfır faiz vermesini istiyoruz. Dünyada rekabet çok arttı. Maliyetlerin minimize edilmesi lazım. Tüm sektörlerde öz sermaye eksikliği sıkıntısı var. Bunun sebebi de, firmaların çoğunluğunun birinci ve ikinci nesil olması.

Türkiye’de üçüncü nesil firma çok az.

Dünya ile bizim rekabet edebilmemiz için sanayicinin devletin desteğine ihtiyacı var. İstihdam yaratabilmemiz, katma değerli ürünler üretebilmemiz ve gayri safi milli hasılamızı arttırabilmemiz için sanayicimizin öz sermayesinin yüksek olması lazım.

Türkiye’de firmaların öz sermaye eksikliğinden dolayı maliyetleri yüksek çıkıyor. Sanayicilerin öz sermayesini yükseltmesi lazım.

Deri OSB Başkanı olarak, deri sanayicim mal sattığında vadelerde sıfır faiz almalı. Eximbank’tan sıfır faizli kredi bekliyoruz. Öz sermayemizi arttırabilmemiz ve sanayicinin gider kalemi olan finansman giderlerini minimize edebilmesi için, Eximbank’ın ihracatçıya sıfır faizle kredi vermesi lazım.

İşte bunun ihracatımıza büyük katkısı olacaktır.

Ahmet Güleç - MOSFED YKB

‘Türkiye’de finansman çok pahalı’

Türk Eximbank’ın yeniden yapılanmasıyla yeni dönemde ihracat ve sektörlerin lehine güzel çalışmalara imzalar atılıyor. Her yönüyle tüm sektörlere daha çok motivasyon ve destek sağlama projelerini çok başarılı buluyoruz. İhracatın finansmanına düşük faiz anlamında yeni bakış açısıyla çok büyük katkı sağlayacağına inanıyoruz. Türk Eximbank ihracat için çok önemli bir kurum. Talepler doğrultusunda ihracat yeniden yapılandı ve yoluna devam ediyor. Özellikle, Türkiye’de finansman çok pahalı. Buna erişme noktasında küçük firmalarımız çok büyük sıkıntı çekiyordu, yüksek faiz çok can yakıyordu. Eximbank’ın faizleri düşürmesi kararı ile yapılan çalışmaları olumlu buluyoruz. Bu çalışmaların ihracatı arttıracağına inanıyoruz.

Yunus Aydın – Uludağ OSB Başkanı

‘Paranın maliyeti çok önemli’

İş dünyası adına sevindiğimi ve özellikle faizler konusunda Cumhurbaşkanımıza teşekkürlerimi iletmek istiyorum. İş dünyası için özellikle paranın maliyeti çok önemli. Faizler ne kadar inerse hatta sıfıra kadar, devlet ne kadar imkan sunarsa o kadar iş dünyasının ulusalararası rekabet ortamında eli güçlü olur, daha iyi oyuncu olmaya başlar. Global dünya diye tabir edilen uluslararası alanda üretici sanayicilerin rakipleri yabancılar. Artık yurtiçinde rakibimiz yok, yurtdışında rakiplerimiz var.

Ürettiğimiz malı yurtdışı pazarlara satıyoruz. Faizler ne kadar düşerse sanayici uluslararası ortamda elleri o kadar güçlenir.

Dolayısıyla daha çok ihracat yapma anlamına gelir ve ekonomide canlanır. Eximbank’tan sanayicinin beklentisi mevzuatlar konusunda daha rahat ve kolaylıklar sağlanırsa çok daha iyi olacağını düşünüyorum. Faizlerin düşürülmesi sanayici açısından, Eximbank destekleri çok önemli. Daha da iyiye gideceğini düşünüyorum.

Alpaslan Bölükbaşı – As Metal Genel Müdür Yardımcısı

‘Eximbank’ın desteklerini sürdürmesini beklemekteyiz’

Sayın Cumhurbaşkanımız faizlerin indirilmesi gerekliliğini uzun zamandır dile getirmekte. Eximbank’ın kredi maliyetlerini iyileştirerek faizlerde indirime gitmesi  ve ayrıca Kobi’ler için 2,5 milyar TL’lik  ilave kaynak ayırdığını açıklaması elbette ki piyasalara olumlu olarak yansıyacaktır, umarım Eximbank’ın bu kararı özel bankaların da faiz indirimi konusunda üstlerine düşeni yapmasına yardımcı olur. Önemli olan bir nokta da kredi  kullanan Kobilerimizin bu kaynağı en iyi şekilde değerlendirerek katma değere dönüştürmeleri olacaktır. İhracatçı bir firma olarak Eximbank’ın desteklerini sürdürmesini, ihracat sigortasının işletmelere olan maliyetini daha da uygun hale getirmesini beklemekteyiz.

İlker Biliktü -BURPAS Başkanı

‘TL’de vadelerin uzatılmasını istiyoruz’

Eximbank’ın faizleri düşürme kararını olumlu değerlendiriyorum. Çünkü, imalatçı firmaların çoğunluğu bankalarla sürekli kredi alışverişinde bulunuyorlar. Sanayici kredisini alıyor ve yatırımlarında kullanıyor. Eximbank’ta kullanmış olduğumuz ihracat kedilerimiz var. Olumlu bir gelişme, maliyetlerimizi düşürerek imalatımızın ve ihracatımızın artmasına sebep olacaktır. Döviz kredilerinden ziyade, TL’de vadelerin ve kredilerin sürelerinin uzatılmasını istiyoruz. TL’deki başvurundan sonraki sürecin kısaltılmasını istiyoruz. Finansman’a hemen ulaşmayı istiyoruz.

Hakan Baydilli Ağaoğlu Gıda Genel Koordinatörü

‘Çalışmalar yeterli değil’

Sanayiciye yönelik alınan kararları olumlu karşılıyoruz. Özellikle bürokratik işlemlerin azaltılıp sanayiciye ulaşması önem arz ediyor. Bankaların faizleri yüksek, üreticinin ve ihracatçıların bankaların kucağına atılmaması gerekiyor. Çünkü bunlar, ülkeye döviz kazandıran işletmeler ve maliyetleri önemli. Eximbank’ın faizler konusunda olumlu çalışmaları var. Yeteli mi, hayır değil! Biraz daha sahaya inmesini ve sanayiciyi daha da desteklemesini bekliyoruz. Son zamanlarda KGF ve Eximbank’ın ortak yaptıkları çalışmalar var. Bu çalışmalar da neticelenir ve ortak bir çalışma ortaya çıkarsa, ihracatçısının finansman ve yatırım sorununun biraz daha çözüleceğini düşünüyorum. Çalışmaları takdir ediyoruz fakat yeterli değil. Ülkenin lokomatifi durumunda olan sanayiciler ellerini taşın değil, demirin altına koyuyor. Eximbank’tan sanayiciye destek bekliyoruz. Şu anda bankadan aldığımız ticari krediler çok pahalı ve maliyeti çok yüksek. Bankalardan destek konusunda beklentilerimiz var.

Gaffar Aker – Akermak YKB

‘Daha çok destek bekliyoruz’

Piyasalarda yaşanan krizin etkisiyle olumsuzlukların yaşandığı noktada, kredi faizlerinin düşürülmüş olması elbette ihracata etkisi olacaktır. Kredi ihtiyacı olan üretici ve sanayiciye nefes aldıracaktır. Eximbank’tan beklentim, her koşulda ihracatçıların ve sektörün yanında olması. 

Burhan Sayılgan – Şener Helva YKB

‘İstikrar bekliyoruz’

Genel faizler iş dünyasının önünü tıkamış durumda. Eximbank’ın faizleri düşürme kararı devam ederse ve güvenilir ortam devam ederse desteklemeye hazırız. Eximbank’tan faizler konusunda uzun süre üzerinde durmalarını bekliyoruz. İstikrardan yana olmasını talep ediyoruz. İstikrar olursa, güven ortamı oluşur.

Zübeyde Demir Marpak Amb. Gen. Md.

‘Memnuniyetle karşılıyorum’

Faizlerin düşürülmesi gerektiğine inanıyorum.

Eximbank’ın faizleri düşürmesi ve üretici sanayicinin yanında olmasını memnuniyetle karşılıyorum.

Özellikle diğer bankalarında faizler konusunda sanayicinin yanında olmasını istiyoruz. 

Mesut Okyay – Bebetto YKB

‘Süreç sıkıntısı var’

Küçük ve orta ölçekli işletmelerde faizler düşürülse de kredilerde süreci kullandırma noktasında sıkıntılar yaşanıyor. İş dünyasının beklentisi, bankalar prosedür uygulamazsa, firmalar kredilere daha çok ulaşma imkanına sahip olabilirler.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
Bursa Gazete Manşetleri
PUAN DURUMU TÜMÜ