USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Magazin

İran Müziği’nin aykırı sesi, Türkiye’ye geliyor

Klasikle moderni, geçmişle bugünü harmanlayan Acem-Blues ustası Mohsen Namjoo, müzikseverlerin yoğun ilgisi üzerine yeniden Türkiye turnesinde. İran müziğinin aykırı sesi olarak kabul edilen Namjoo; Ankara, Bursa, İzmir ve İstanbul konserleri ile hayranlarıyla buluşacak.

İran Müziği’nin aykırı sesi, Türkiye’ye geliyor
09-12-2015 14:23
Google News

Berk DEMİRPOLAT/BURSA.COM

“Ey Sereban” şarkısı ile Türk müzik severlerin hafızasında yer eden İranlı müzisyen Mohsen Namjoo, 4 oktavlık sesiyle kulaklardaki pası silmek için yeniden Türkiye’ye geliyor. Sanatçı; Ankara, Bursa, İzmir ve İstanbul konserleriyle doyumsuz bir müzik ziyafeti sunacak. Acem-Blues Ustası Mohsen Namjoo’nun, Türkiye konserlerinin tarihleri açıklandı. Namjoo, 12 Aralık'ta Ankara Congresium'da, 16 Aralık'ta Bursa BAOB'da, 18 Aralık'ta İzmir Container Hall'da ve 19 Aralık'ta da İstanbul, Volkswagen Arena’da müzikseverlerle buluşacak.

Hafız-ı Şirazi, Şems ve Mevlana’dan esintiler

Rock ve cazı geleneksel İran müziği ile yoğurarak, günümüz gençliğinin ruhuna dokunan Mohsen Namjoo’nun şarkılarında, zengin İran edebiyatının izlerini görmek mümkün... Hafız-ı Şirazi, Şems, Mevlana; Mohsen Namjoo için vazgeçilmez esin kaynağı. Sevgi, şefkat dolu şarkılarda sıklıkla karşımıza çıkan duygu ise hüzün olarak karşımıza çıkıyor.

Şarkılarında, klasikle moderni, geçmişle bugünü ahenkle buluşturan Namjoo; Nobahari, Ey Sareban, Shekveh, Shirin Shirinam, Shiveve Nooshin Laba, Khan Baji, Yar Mara Ghar Mara gibi şarkıları ile geniş bir hayran kitlesine sahip.

Güçlü sesi; yanık ve içten… Olabildiğince özgür

Sesini adeta bir enstrüman gibi kullanabilen Namjo, çok renkli bir müzikle baş başa bırakıyor dinleyenlerini. Underground ve alternatif müzik olarak nitelendirilebilecek bu tarz, kimi zaman dingin, kimi zaman coşkun.  “Sereban’da (Ey Kervancı) dinleyenlerini doğunun hüznüne ortak ederken, ayrılığı Farsça’nın o büyülü melodisiyle yaşatıyor. Hayatta hala güzel şeylerin olduğunu, yaşamaya devam etmek gerektiğini hatırlatıyor.

2006’dan sonra müziğiyle geniş kitleleri etkiledi

İran müziğinin aykırı ismi Mohsen Namjoo, 2006 yılında özel konserler vermeye başladı. Yine aynı yıl, ilk kez İran dışına uzanarak, “Tehran Hotspot of the International Rotterdam Festivali'nde solo bir performans sergiledi.

 Konser sonrası Hollanda radyosunun kendisiyle bir söyleşi yapmasıyla şarkıları daha geniş kitlelere ulaştı. "Sound of Silence (Sessizliğin Sesi)" isimli belgeselin müziklerini yapması sanatçının İran dışındaki tanınırlığını daha da artırdı. 2009 yılında İtalya’da piyasaya çıkan “Oy” albümü ile Avrupa müzik piyasasında kendine haklı bir yer edindi. 2010 yılına gelindiğinde ise Payam Entertainment’la ortak projesi “Namjoo in A Minor” ile yeni bir topluluk eşliğinde, kendine ait şarkıları tekrar yorumladı.

Son albümünde Eric Clapton’un “Layla” şarkısını yeniden yorumladı. Los Angeles’ta Walt Disney Concert Hall ve Toronto’da Sony Center’da rüzgar gibi esti. 2011’de “Useless Kisses” ve 2012’de Stanford Üniversitesi performansının canlı kaydını içeren “Alaki” albümleri müzik marketlerde yerini aldı. Ünlü müzisyen geçtiğimiz yıl son albümü “Trust the Tangerine Peel” ile sevenlerini yeniden selamladı. Çağdaş ve klasik İran esintileri taşıyan albümde, özellikle Eric Clapton’un ünlü “Layla” şarkısının ezgilerinin kullanıldığı “Roo dast” ile müzikseverleri mest etti.

 

MOHSEN NAMJOO KİMDİR?

ABD’de yaşayan İranlı sanatçı Mohsen Namjoo, 1976 yılında Torbat-e Jam'da doğdu. 12 yaşındayken Nasrollah Nasehpoor ile başladığı müzik eğitimine 18 yaşına kadar devam etti. 1994 yılında Tahran Üniversitesi’nin Tiyatro ve Müzik Fakültesi’nde Alireza Mashayekhi ve Azin Movahed gibi isimlerden ders aldı. Haj Ghorbane Soleimani’den İran Folk Müziği’ni öğrendi. İran müziğini farklı bir şekilde yorumlaması ve şarkılarındaki özgün tarzı kabul görmeyince üçüncü yılında üniversiteden atıldı. 2000 yılından sonra yaptığı çalışmalarda rock ve caz eserlerinin ayrılmaz bir parçası oldu. Bu iki müzik türünü geleneksel İran müziği ile birleştirdi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
Bursa Gazete Manşetleri
PUAN DURUMU TÜMÜ