USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Siyaset

İsrail'le normalleşmede son adım

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, bugün sırasıyla CHP ve MHP'ye ziyarette bulunuyor. Ziyaretin nedeni İsrail ile ilişkilerin normelleşmesiyle ilgili mutabakat metni.

İsrail'le normalleşmede son adım
15-08-2016 16:46
Google News

Hükümet; Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkilerin normalleşmesine ilişkin mutabakat metninin Meclis'ten siyasi tartışmalara neden olmadan geçmesi çerçevesinde muhalefet partilerine ziyaret turu başlattı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, bugün CHP ile MHP genel merkezlerine ziyarette bulunuyor. Çavuşoğlu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'yi İsrail ile varılan mutabakatla ilgili anlaşma konusunda bilgilendirecek.

Mavi Marmara baskınının ardından Türkiye ile İsrail arasındaki diplomatik ilişkiler, ikinci katip seviyesine indirilmişti. Roma buluşmasında iki ülke arasındaki ilişkilerin normalleşmesi yönünde mutabakat sağlandı. Mutabakatın metni 1 Temmuz'da Bakanlar Kurulu tarafından onaylandı. Türkiye-İsrail ilişkilerinin normalleştirilmesi için varılan mutabakata Türkiye adına Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu, İsrail adına ise İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'nun özel temsilcisi Joseph Ciechanover imza attı. Normalleşme mutabakatının yaşama geçirilmesi için anlaşmanın parlamentonun onayından geçmesi gerekiyor. Meclis'in bu hafta sonu tatile girmesi bekleniyor. Mutabakata ilişkin anlaşma tasarısı, bugün akşam saatlerinde veya yarın sabah Meclis'e sunulacak. Tasarı, önce TBMM Dışişleri Komisyonu'nda görüşülecek. Ardından Meclis Genel Kurulu'nda oylanacak. Meclis'teki oylamanın perşembe günü yapılması planlanıyor.

Bu onayın ardından Türkiye ile İsrail, Tel Aviv ve Ankara'ya atayacakları büyükelçilerin önce agremanlarını birbirlerine iletecek. Ardından da İsrail Ankara'ya, Türkiye'de Tel Aviv'e büyükelçi gönderecek. Böylece ilişkiler yeniden ikinci katip seviyesinden büyükelçi seviyesine çıkartılacak.

İLK GÖRÜŞME KILIÇDAROĞLU İLE

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş ile görüşüyorCHP Basın Birimi'nden yapılan açıklamada, Kılıçdaroğlu'nun Çavuşoğlu ve Elitaş ile saat 13.00'te parti genel merkezinde görüşeceği belirtildi. Mevlüt Çavuşoğlu saat tam 13:00'te CHP Genel Merkezi'ne geldi. Çavuşoğlu'na AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş da eşlik ediyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
Bursa Gazete Manşetleri
PUAN DURUMU TÜMÜ