USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Kosova'da yeniden savaş sesleri

Kosova'daki patlama seslerinin ardından Sırbistan'dan tehlikeli bir sinyal geldi, NATO ise askerlerinin son derece tetikte olduğunu duyurdu. Rus medyasındaki haberler ise gözden kaçacak gibi değil, Almanya'nın tepkisi Belgrad'da ses getirdi.

Kosova'da yeniden savaş sesleri
12-12-2022 09:23
12-12-2022 09:27
Google News

Dünya Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşı izlerken, Balkanlardan gelen çatışma haberi bir anda tüm gözlerin bölgeye çevrilmesine yol açtı. Yaz mevsiminin ardından yeniden alev alan Kosova-Sırbistan geriliminde hafta sonunda silah sesleri duyuldu.

Yaklaşık 1,9 milyon nüfuslu küçük Balkan ülkesi Kosova'da 18 Aralık'ta yerel seçimler gerçekleşecekti. Sırpların yaşadığı yerlerdeki yerel seçimler öncesinde Sırpların ana siyasi partisi sandığı boykot edeceğini ilan etti. Seçime günler kala çatışmaların çıkması ve barikatların kurulması üzerine Priştine yönetimi seçim tarihini 23 Nisan'a erteledi. Seçim türbülansını Sırp azınlığın yaşadığı bölgelere ek Kosova polisinin gönderilmesi ve Cumartesi günü eski bir Sırp polisin gözaltına alınması izledi. Dejan Pantic adlı polis devlet kurumlarına, seçim yetkilileri ve polise saldırmakla suçlanıyor. Pantic, Priştine'nin plaka kararını protesto etmek üzere Kasım ayında istifa eden 600 kadar etnik Sırp memurdan biri.

Aynı gün Kosova'nın kuzeyinde görev yapan Avrupa Birliği (AB) polisine ses bombası atıldı, yerel polis de kimliği belirsiz gruplarla çatışmaya girdi. AB, kendi polislerine yapılan saldırılara tolerans gösterilmeyeceğini açıkladı.

Bazı Kosovalı Sırplar da kuzeydeki sınır noktalarına giden yollara kamyonlarla barikat kurdu. Kosova Başbakanı Albin Kurti protestocuları 'suç çeteleri' olarak tanımlayarak, NATO birlikleri KFOR'dan yollara kurulan barikatları temizlemesini istedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
Bursa Gazete Manşetleri
PUAN DURUMU TÜMÜ