Yavuz YILMAZ/İNEGÖL (Bursa), (DHA)-BURSA'nın İnegöl ilçesinin kırsal Kulaca Mahallesi’ndeki tesislerde salça yapım süreci başladı. Çalışanların yüzde 90’ının kadınlardan oluştuğu Kulaca’daki tesislerde üretilecek 1400 ton biber salçası Hollanda'ya ihraç edilecek. 4 bin ton domates salçası ise iç pazar için üretilecek.
İnegöl'de kadın gücünün kullanıldığı salça üretim tesislerinde sezon boyunca üretilecek domates salçaları, Türkiye’nin dört bir yanına gönderilecek. Üretilen biber salçaları ise Hollanda’ya ihraç edilecek. Kulaca Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Ahmet Uğur, “Elimizde geçen yıldan kalan salça bitmek üzere. Bu yüzden bizim kendi yöremizde daha yetişmeyen, 1 hafta- 10 günlük bir süresi olan domates yerine, Manisa Akhisar’dan 100 ton civarında domates alarak, vatandaşın ihtiyacını karşılamak için başladık. Yine hedefimiz 3 bin-4 bin ton. İç piyasaya yetişecek şekilde salça yapacağımıza inanıyorum. Bunun yanında da tabi ki yurtdışı ihracatımız var. Yurtdışı ihracatında da yaklaşık 1100 tonluk bir anlaşmamız var ve o da eylül ayının 1’inden itibaren biberler olur, işlemeye başlarız. Şu anda her şey normal" dedi.
SALÇAYA ZAM
Bu sene üretilecek domates salçasına yüzde 34 oranında zam yapılacağını söyleyen Uğur, “Geçen yıl kilosunu 60 TL’ye sattığımız domates salçası bu sene 85 TL falan olacaktır. Yüzde 34’lük bir zam yapacağız. Tüketiciyi de düşünerek en uygun fiyat gibi düşünüyoruz. Ama yarın ne olur, enflasyon olur da üretimde bazı sıkıntılar olur mu bilemeyiz. Çünkü her gün zam geliyor. Bu yüzden bugünkü piyasayla, bugünkü hesaplarımızla, biz salçanın kilosunu 85 TL’den piyasaya süreceğiz. İhracatta döviz yükseldiği zaman tabi ki bizim de avantajımız oluyor. Ama Türkiye’de de enflasyon yüksek olması nedeniyle maliyetlerimiz de artıyor. Mesela biber 2 sene öncesinde 2,5 TL iken şimdi 10-12,5 TL’ye satılıyor. Geçen seneki fiyatları bu. Yeni ürün piyasaya çıktığı zaman ne olacak bilemiyoruz. Domates keza hala 15-20 TL’ye pazarda satılıyor. Ama bu geçiş dönemidir, krizdir. Herkes bundan nasibini alacaktır diye düşünüyorum” dedi.
1 MİLYON DOLARLIK İHRACAT HEDEFİ
İhracat hedeflerinin 1 milyon dolar olduğunu söyleyen Ahmet Uğur, “Türkiye’de hem iklimlerde hem fiyatlarda istikrar yok. Ama biz hiçbir şey olmayacakmış gibi çalışmalara devam edeceğiz. 1 milyon dolara yaklaşıyor ihracatımız” dedi.
Çalışanların yüzde 90’ının kadınlardan oluştuğuna da dikkat çeken Uğur, “Bunların bir kısmı çalışma gücünü kaybetse dahi biberde çalışabiliyorlar. Bakın ortalama 3 ay devam ediyor. Ağustos, eylül, ekim, kasımın 15’ine kadar 3,5 aylık bir süremiz vardı. O 3,5 aylık süre içerisinde, ortalama 90-100 kişi çalıştırdık” diye konuştu. (DHA)