USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Bursa

Meclis, çocuk adalet sistemini araştırsın!

CHP Bursa Milletvekili Dr. Ceyhun İrgil, her çocuk istismarı haberiyle gündeme gelen çocuk adalet sisteminde yaşanan sorunların tespiti ve çözümü için Meclis’te araştırma komisyonu kurulmasını istedi.

Meclis, çocuk adalet sistemini araştırsın!
22-03-2017 20:20
Google News

Aile içi şiddetten cinsel istismara ve boşanma davalarındaki mağduriyetlere kadar adliye koridorlarıyla küçük yaşta tanışmak zorunda kalan çocukların haklarına yönelik eksiklerin Meclis gündeminde tartışılması gerektiğini belirten İrgil, verdiği araştırma önergesinde şu ifadelerde bulundu:

“Türkiye’de çocuk adalet sistemi alanında 2000’li yıllardan başlayarak önemli adımların atıldığı, mevzuatın büyük ölçüde yenilendiği söylenebilir ancak görülmektedir ki, kolluk ve yargı görevlilerinin keyfi uygulamalarına olanak veren bir yasal çerçeve mevcuttur. Bu da adaletsizliğe yol açmaktadır.

MAĞDUR ÇOCUKLA SANIK YÜZ YÜZE

Çocuk Hakları Alanında Çalışan Avukatlar Ağı ÇAÇAv.’ın ‘Çocuk Adalet Sistemi Sorun Tespit Raporu’ndaki tespitlere göre; *Sosyal çalışma görevlileri dosya hakkında bilgi edinmemekte, duruşma esnasında çocuğun yüksek yararını gerektiren durumlarda mahkeme heyetine müdahale etmemektedir. Duruşma esnasında sosyal çalışma görevlisinin beyanı alınmış gibi hakim tarafından zapta geçirilmektedir. *Mağdur çocukla sanık yüz yüze gelebilmektedir. *Sesli görüntülü kayıtlar yasal zorunluluğa rağmen alınmamaktadır. Kaydın alındığı kimi durumlarda (sadece cinsel istismarda), küçük bir odada, kayıt görevlisi, müdafii ve savcının bulunduğu ortamda çocuğun olayı anlatması beklenmektedir. *Soruşturma ve kovuşturma aşamasında, bazı durumlardaki uzlaşmada çocuğun görüşleri alınmamaktadır. *Çocuklara ilişkin duruşmalar kapalı yapılmamaktadır. *6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun şiddet mağduru çocuklar için uygulanmamaktadır. *Çocuk Koruma Kanunu özel kanun olarak algılanmamakta ve gözardı edilmektedir.

Görüldüğü gibi, sadece bu tespitler bile çocuk adalet sistemindeki sorunların masaya yatırılması için yeterlidir. İstismar edilen çocuklar yaşadıkları korkunç deneyimler neticesinde ruhsal travmalar yaşamaktayken, adalet sisteminin yeni travmalara yol açacak uygulamalarının görmezden gelinmesi kabul edilemez. Çocuk adalet sistemi alanındaki sorunların araştırılması, konuyla ilgili uzmanların görüşleri alınarak gerekli düzenlemelerin tespit edilmesi ve sağlıklı bir toplum için doğru ve keyfiyetten uzak bir çocuk adalet sistemi oluşturulabilmesi amacıyla Meclis Araştırması açılmasını arz ve talep ederiz.”

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
Bursa Gazete Manşetleri
PUAN DURUMU TÜMÜ