USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Motorlu Taşıtlar Vergisi Nasıl Hesaplanır?

Motorlu Taşıtlar Vergisi Nasıl Hesaplanır?
22-02-2022 11:00
Google News

Kısaca MTV olarak adlandırılan motorlu taşıtlar vergisi hesaplamaları, pek çok araç sahibi için akıl karıştırıcı olabiliyor. Bu verginin nasıl hesaplandığı, neye göre hesaplandığı gibi konuların karmaşık bulunduğunu söyleyebiliriz. Motorlu taşıtlar vergisi, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından her yıl yeniden değerlendirilir. Bu değerlendirme neticesinde bir tutar belirlenir ve bu tutar da ödenmesi gereken vergi miktarıdır.

Elbette yapılan hesaplamalarda bazı hususlar dikkate alınıyor. Bu hususların başında gelen ise motorlu taşıtların doğaya saldığı emisyon oranıdır. Bununla birlikte aracın yaşının ve koltuk sayısının da önemli bir parametre olduğunu unutmamak gerekir. Araç sahipleri tarafından gözden kaçırılan detay ise araçtaki koltuk sayısının dikkate alınması oluyor. Örneğin kamyonet olarak ruhsata işlenmiş bir aracı ele alalım. Eğer bu araçta, yolcunun oturması için arka tarafta koltuk bulunuyorsa bu durumda kamyonet, ‘panel van’ tipi olarak kabul edilir. Dolayısıyla ödenecek olan meblağ da değişir. Yani araçlarda bulunan koltuk sayısı da araç sahibi tarafından ödenmesi gereken MTV oranını etkileyen bir unsurdur.

Otomobiller için silindir hacminin dikkate alındığı bilgisini de aktarmak gerekiyor. Silindir hacminin kaç olduğuna bağlı olarak ödenmesi gereken miktar da değişkenlik gösterir. Bu konuda akıl karıştıran hususlardan biri de aracın yaşının nasıl hesaplandığı oluyor. Aracın yaşı, ilk tescil tarihine göre hesaplanır. Aracın yaşı ne kadar yüksekse ödenmesi gereken motorlu taşıtlar vergisi miktarı da o kadar düşük olur. Bununla birlikte aracın silindir hacmi ne kadar yüksekse ödenecek MTV miktarı da o kadar yüksek olur.

Araç sahipleri MTV hesaplama işlemini internet üzerinden kolaylıkla yapabilir. Bunun için Generali Sigorta internet sitesinin ziyaret edilmesi yeterli olacaktır. Hazır hesaplama aracını kullanarak ne kadar vergi ödemesi yapacağınızı sadece saniyeler içerisinde öğrenebilirsiniz. Ödemelerin ise her yıl iki taksit şeklinde yapıldığını bilmeyenler için aktaralım. İlk taksitin ocak ayının sonuna kadar yapılması gerekiyor. İkinci ve son taksit de temmuz ayının sonuna kadar yapılmalıdır. Bu arada MTV ödemelerinin anlaşmalı olan banka şubeleri üzerinden yapılabildiğini de belirtmeliyiz. Dilerseniz Gelir İdaresi vezneleri aracılığı ile de MTV ödemelerinizi yapabilirsiniz.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
Bursa Gazete Manşetleri
PUAN DURUMU TÜMÜ