USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Bursa

Neslihan Çelik Alkoçlar: “Çocuklarımız yarınlarımızdır”

Bursa’nın ve Türkiye’nin İlk ve Tek Çocuk Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Neslihan Çelik Alkoçlar, 20 Kasım “Dünya Çocuk Hakları Günü” dolayısıyla bir açıklama yayınladı.

Neslihan Çelik Alkoçlar: “Çocuklarımız yarınlarımızdır”
24-11-2015 11:35
Google News

 Yaşadığımız dünyada korunmaya, kollanmaya, ilgiye ve sevgiye en çok ihtiyacı olan  kişilerin çocuklar olduğunu ifade eden Neslihan Çelik Alkoçlar, bu nedenle güvenli yaşama, iyi eğitim alma, sağlıklı beslenme ve barınma gibi haklarını sağlamamız gereken çocuklarımız için, BM tarafından 20 Kasım’ın “Dünya Çocuk Hakları Günü” olarak kabul edildiğini belirtti.

 

Bugün, milyonlarca çocuğun savaşın gölgesinde, yoksulluk  içerisinde bir hayat sürmeye mahkûm edildiğine dikkat çeken Neslihan Çelik Alkoçlar, UNICEF’in verilerine göre sadece 2014 yılında 15 milyon çocuğun savaşın ortasında, eğitim, sağlık ve barınma haklarından mahrum edildiğini kaydederek şunları söyledi:

 

“Sürekli gelişen ve değişen bilimin ışığıyla modern dünya ya da uzay çağına erişme hayali kuran insanoğlu için üzerinde düşünülmesi gereken bir konudur. Filistin’den, Suriye’ye, Sudan’dan Irak’a kadar milyonlarca çocuk, vatanların ayrı diyarlarda uluslararası hukukun tanımladığı şekilde mülteci statüsünde var oluş mücadelesi vermektedir. Kimisi sıcacık sınıflarında kendilerine iyi bir gelecek inşa etmek üzere eğitim görürken vahşice öldürülmekte, anne-babasını yitirmekte kimisi de acımasızca işkenceye maruz bırakılırken, aynı zamanda tecavüze uğramakta ve hatta köle gibi satılmaktadır. ”

 

“Dünya genelinde 50 milyondan fazla çocuk eğitim hakkından mahrum”

 

Çocuklar için sağlanacak iyi bir eğitimin sevgi, barış ve kardeşlik temelinde aydınlık yarınları inşa etme noktasında oldukça önemli olduğuna vurgu yapan Bursa Çocuk Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Neslihan Çelik Alkoçlar, UNESCO tarafından açıklanan verilerin ışığında 50 milyondan fazla çocuğun okula gidemediğini belirterek;

 

“Bu konuda sanırız dünyanın en büyük kanayan yarası Afrika’dır. UNESCO’nun ortaya koyduğu verilen ışığında bir değerlendirme yapmak gerekirse, Afrika'daki kırsal kesimlerde yaşayan yoksul ailelerin kızlarına eğitim götürülebilmesi 2086 yılından önce mümkün olmayacaktır. Oysa gelişmişliği övünen ve “iyi bir gelecek, bizimle gelecek” diye yüksek perdeden konuşan dünya liderleri geçtiğimiz yıl, dünya genelinde tüm çocukların eğitim görmesine 2015 yılında ulaşılacağı sözünü vermişlerdi. Görünen o ki, dünya liderlerinin vermiş olduğu bu söz havada kalmış durumda” şeklinde konuştu.

 

“600 milyon çocuk yoksulluk sınırın altında yaşıyor”

 

Yaşadığımız dünya çocukların en büyük sorunlarının birinin de yetersiz beslenme olduğunu, BM Çocuklara Yardım Fonu UNICEF Genel Müdürü Anthony Lake tarafından yapılan açıklamaya göre, yeryüzünde geçen her 1 dakikada 15 çocuğun açlık nedeniyle hayata veda ettiğini dile getiren Alkoçlar, sadece Yemen’de,  savaşın hüküm sürdüğü bir ortamda yarım milyon çocuk yetersiz beslenme nedeniyle hayati tehlikeyle karşı kaldığını kaydetti ve şunları söyledi:

 

“600 milyon çocuk yoksulluk sınırının altında yaşadığı dünyamızda, BM’nin ortaya koyduğu bu veriler, insanlığın geleceği için iyi bir görüntü vermemektedir. Ya çocuk işçiliği? Uluslararası Çalışma Örgütü’nün verilerine, dünya genelinde 200 milyondan fazla çocuk işçisi bulunmaktadır. Bu veriler, çağdaş uygarlık düzeyine ulaşma iddiasında bulunan bizler için son derece düşündürücüdür. ”         

 

“Çocuk sevgi demektir, umut demektir”

 

BM tarafından yayınlanan Çocuk Hakları Bildirisi’ne göre, her çocuğun hiçbir ayrım gözetmeksizin bir takım haklara sahip olduğunun altını çizen Neslihan Çelik Alkoçlar, bu hakların, korunma, barınma, eğitim, sağlık gibi başlıklardan oluştuğuna işaret ederek,

 

“Toplumların geleceği ve aydınlık yarınlarımızın mimarı çocuklarımızdır. Bu nedenledir ki, çocuklar, yaşadığımız dünyada korunmaya, kollanmaya, ilgiye ve sevgiye en çok ihtiyacı olanlardır. Onlara el birliğiyle sunacağımız daha güzel bir dünya geleceğimizin teminatı olacaktır. Çünkü çocuk sevgi demektedir, çünkü çocuk umut demektir. Onlar yüreklerinde biriktirdikleri sevgi tomurcuklarıyla hayatımızı anlamlandıran, bizler için neşe kaynağı olan en değerli varlıklarımızdır.

 

Bu duygu ve düşüncülerle, çocuklarımızın savaşların gölgesinde yoksulluk ve yoksunluğa mahkum bir hayat yaşamadığı, eğitim, sağlık ve barınma gibi en temel ihtiyaçlarını layıkıyla karşılayabildikleri, anne-babasının sevgisinden mahrum olmadığı, mutlu, huzurlu ve başarılarla dolu bir dünyada yaşıyor olmaları dileğiyle 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü’nü Kutluyorum” diye konuştu.

 

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
Bursa Gazete Manşetleri
PUAN DURUMU TÜMÜ