USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Eğitim

Preply inceledi: Türkiye’de üniversite öğrencileri en çok hangi şehirlerden memnun?

Pek çok öğrencinin hayatında dönüm noktası olan üniversite hayatı, üniversitelerin konumlandığı şehirlerle de doğrudan ilişkileniyor. Şehrin sosyal olanakları, kültürel yapısı, halkın öğrencilere yönelik tutumu, kimi şehirleri öğrencilerin gözünde daha tercih edilebilir kılıyor. Bundan yola çıkan online yabancı dil öğrenme platformu Preply, üniversitede eğitimin henüz başladığı bu dönemde, Türkiye’nin öğrenci dostu şehirlerini inceledi.

Preply inceledi: Türkiye’de üniversite öğrencileri en çok hangi şehirlerden memnun?
06-11-2023 14:05
06-11-2023 19:02
Google News

Üniversite tercihlerinin, üniversitenin bulunduğu şehirle de ilişkili olduğu içgörüsünden yola çıkan online dil eğitimi platformu Preply, üniversite öğrencilerine kucak açan şehirlerle ilgili incelemesini yayımladı. 81 ilin ulaşım, sosyal olanaklar, kültürel etkinlikler, bölge halkının öğrencilere tutumu, suç oranları, yaşama maliyetleri gibi kriterlerle, öğrenciler tarafından değerlendirildiği Öğrenci Dostu Üniversite Şehirler araştırmasının bulguları dikkat çekti.

Birinci sırada Eskişehir var

Yıllardır süre gelen “öğrenci şehri” ünvanını rakamlarla da kanıtlamayı başaran il, Eskişehir oldu. Anadolu, Eskişehir Osmangazi ve Eskişehir Teknik Üniversitesi gibi üç önemli üniversiteye ev sahipliği yapan Eskişehir, bir Avrupa kentini aratmayan havasıyla öğrencilerin en çok memnuniyet duyduğu şehir olmayı başardı. Üniversite öğrencilerinin not sistemine göre puanlandırılan Eskişehir, 91 ortalama ve A+ notuyla öğrencilerden geçer not aldı. Eskişehir’i sırasıyla Ankara, Çanakkale, Aydın, Muğla, Antalya, Samsun, İstanbul Anadolu Yakası ve Manisa izledi. Çalışma kapsamında, öğrencilerin 27 şehirden memnun olduğu, 38 şehirde ise memnuniyetin olmadığı görüldü.

Preply’in derlediği çalışmaya göre, öğrenciler üniversite için tercih ettikleri şehirlerde yalnızca yüksek öğrenim görmüyor. Aynı zamanda hayata hazırlanıyor, kalıcı arkadaşlıklar ediniyor ve yetişkinliğe ilk adımlarını atıyor. Şehirlerin sunduğu olanaklar tam da bu sebeple önemli. Şehirlerin, yerel yönetim düzeyinde öğrenci mobilitesini teşvik etmesi ve öğrencilerin serbest zamanlarında yararlı aktivitelere yönelebilmesi için uygun ortamı sunması gerekiyor. Öğrencilerin serbest zaman aktiviteleri de şehirlerin doğasına, kültürüne, iklimine, sosyal olanaklarına göre şekilleniyor.

“Eskişehir, Marmara ve İç Anadolu’yu birbirine bağlayan bir köprü konumunda”

Eskişehir Marmara ve İç Anadolu’yu birbirine bağlayan bir köprü konumunda. Yatay mimarisi ve nitelikli üniversiteleriyle uzun yıllardır öğrencilerin sıkça tercih ettiği bir şehir. Eskişehir halkı da bu durumu benimsemiş ve içselleştirmiş. Yaşama maliyetlerinin düşük olduğu Eskişehir, Numbeo tarafından hazırlanan değerlendirmede Türkiye’den 5 il arasında suç oranlarının en düşük olduğu il olarak sıralanıyor. Ayrıca öğrenci talebine bağlı olarak hem kültürel hem de sosyal açıdan iyi alternatifler sunan Eskişehir, ‘öğrenci şehri’ unvanını tam anlamıyla hak ediyor.

“Az nüfuslu şehirler öğrencileri daha fazla memnun ediyor”

Türkiye’nin en öğrenci dostu 10 şehri arasında Ankara, Antalya ve İstanbul Anadolu Yakası’nın dışında çoğunlukla kıyı bölgelerine yakın, ılıman iklime sahip az nüfuslu şehirlerin öne çıkıyor. “Bölge nüfusunun belirli dönemler haricinde istikrarlı bir biçimde düşük seyretmesi, bu şehirleri öğrenciler için daha yaşanabilir hale getiriyor. Zira az nüfus, daha düşük suç oranları ve daha az yaşama maliyetleri anlamına geliyor. Her ne kadar kültürel etkinlik ve sosyal aktivite konusunda İstanbul ve Ankara gibi büyükşehirlerin gerisinde kalabilseler de, Ege ve Akdeniz bölgelerindeki şehirler daha sakin ve odaklı bir üniversite hayatı geçirmek isteyen öğrenciler tarafından sıkça tercih ediliyor. Bu şehirlerde daha kolay olan yaşam, bölge insanının sıcaklığıyla birleşince, Aydın, Manisa, Muğla gibi şehirleri Türkiye’nin öğrenci dostu şehirleri listesinde ilk sıralara yerleştiriyor” şeklinde konuştu.

“Öğrencilerin şehirle kurduğu bağ çok önemli”

Örneğin daha kariyer odaklı, nitelikli eğitimler sunan, karasal iklimin hakim olduğu Eskişehir ve Ankara gibi şehirlerde öğrenciler, öğrenme süreçlerine online ortamda da devam edebiliyor. Dikkat dağıtacak unsurların sınırlı olduğu bu şehirler, Preply’nin de en sık tercih edildiği şehirler arasında konumlanıyor. Online İngilizce kursu ile kariyerlerine ve gelecek yaşamlarına yatırım yapmak isteyen öğrenciler, özel İngilizce dersi alarak,  İngilizce konuşmak gibi dil yetkinliklerini yabancı İngilizce öğretmenleri ile geliştirebiliyor. Preply dil konusunda birkaç adım daha ileri gitmek isteyen öğrencilere İngilizce online kurslar başta olmak üzere Almanca ve Fransızca kurslarıyla destek oluyor.

 

 

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
Bursa Gazete Manşetleri
PUAN DURUMU TÜMÜ