USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Şeytanın aklına gelmez! PKK'dan 'sevgili' taktiği

Van'da terör örgütü PKK adına sözde "güvenli evler" kurarak burada örgütsel faaliyet yürütüp, örgütün dağ kadrosuna eleman temin ettikleri gerekçesiyle yargılanan 5 sanıktan 4'üne 10 ile 12 yıl arasında değişen hapis cezası verildi, bir sanık beraat etti.

Şeytanın aklına gelmez! PKK'dan 'sevgili' taktiği
28-01-2016 18:07
Google News

Van'da 3 yıl önce bazı mahallelerde "güvenli evler" adı altında  örgütsel faaliyetlerin yürütüldüğü mekanlar oluşturup, terör örgütünün dağ  kadrosuna eleman kazandırdıkları gerekçesiyle haklarında dava açılan 5 sanığın  yargılanmasına 1. Ağır Ceza Mahkemesinde devam edildi.

Dosyadaki incelemesini tamamlayan mahkeme heyeti, atılı suça ilişkin  mevcut delil durumu, ortam dinleme kayıtları, telefon görüşmeleri ve elde edilen  belgeleri değerlendirerek 4 sanığı "Silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 10  ile 12 yıl arasında değişen hapis cezasına çarptırdı. Bir sanık ise beraat etti.

Kararda, Avrupa İnsan Hakları Divanının "amaçlarına ulaşmak için  şiddet kullanan bir terör örgütü" olarak kabul ettiği PKK'nın, Doğu ve Güneydoğu  Anadolu bölgelerinde yıllarca sivil halka yönelik kanlı saldırılar  gerçekleştirdiğine değinildi.

Sanıkların, kent merkezlerinde "güvenli evler" oluşturarak örgütsel  toplantılar düzenledikleri, terör örgütünün dağ kadrosunda bulunan teröristlerle  irtibat kurdukları ve eleman kazandırdıklarının, ortam dinleme ve görüşme  kayıtlarında ortaya çıktığı vurgulandı.

"YAKALANIRSANIZ SEVGİLİ OLDUĞUNUZU SÖYLEYİN"

Kararda ayrıca, davaya konu suça ilişkin yürütülen soruşturmada  gözaltına alınan D.B'nin, terör örgütü PKK'nın kentteki sözde "Öz Savunma Birliği  (ÖSB)"  yapılanması ve içinde bulunduğu katılım komitesiyle ilgili ifadelerine  yer verildi.

Örgütün sözde ÖSB sorumlusunun M.T. olduğunu anlatan D.B'nin ifadesi,  kararda, şu şekilde yer aldı:

"M.T, bana PKK/KCK örgütü adı altında disiplinli bir şekilde  çalışacağımızı, benim katılım konusunda Aydın arkadaşla birlikte hareket  edeceğimi söyledi. M.T. bana ve Aydın'a, 'Polis tarafından yakalanma durumu  olursa sevgili olduğunuzu söylersiniz, siz bundan sonra örgüt adına katılım  konusunda beraber çalışacaksınız, bundan sonra seninle Aydın üzerinden irtibata  geçeceğiz' dedi. Şüphe uyandırmamak için elimizden geleni yapmamızı, yakalanmamız  durumunda da kimseyle bir ilgimizin olmadığını söylememizi istedi. Görevimizi  yerine getirmediğimiz takdirde örgüte öz eleştiri vereceğimizi anlattı."

KENTTE SÖZDE "GÜVENLİ EVLER"

Kararda, sanıkların M.T'den terör örgütüne gönderilecek kişilerin  Van'a nasıl gelecekleri, nerede barındırılacakları hususunda talimat aldığı  belirtilerek, örgütün dağ kadrosuna aktarılmak üzere il dışından gelenlerle, ÖSB  içerisinde faaliyet yürütenlerin, yakalanmalarını engellemek ve takip  edilmelerini önlemek amacıyla, "değer aileleri" olarak tanımladıkları, kırsal  alanda bulunan örgüt mensuplarının aileleriyle terör örgütüne yakın gördükleri  kişilerin ikametlerini kullandıkları kaydedildi.

Örgüt faaliyetlerinde kullanılan bu evlerin "güvenli evler" olarak  nitelendirildiğinin ifade edildiği kararda, "barış anaları" adı altında faaliyet  gösteren bazı kadınların da bu kapsamda konutlarını örgüt mensuplarına  kullandırdığı vurgulandı.

Terör örgütünün dağ kadrosunda yer alan teröristlerin ailelerinin işe  alınması noktasında BDP'li belediyelerin yetersiz kaldığına dair eleştirilerin  yer aldığı görüşmelere ait tape kayıtlarının da bulunduğuna işaret edilen  kararda, şu ifadeler kullanıldı:

"Terör örgütü, 'hiyerarşik yapısına' dahil edilmek üzere gönderilen  elemanları, irtibat halinde olmadıkları, güvenilir bulmadıkları, denetlemedikleri  kaynaklardan kabul etmeyeceği gibi, gizlilik ve güvenlik kuralları ile  hiyerarşiye uymayan kişilerin bu tür faaliyetlerine de izin vermeyecektir. Terör  örgütlerine yeni eleman temin etme, barındırma, gönderme veya ulaşımını sağlama  gibi faaliyetlere ilişkin organizasyonlar, örgütsel yapı dışında  değerlendirilemeyecektir. Bu nedenlerle örgütün şehir komitelerinde görev alan  kişilere hukuk politikası olarak caydırıcı bir ceza verilmesi gerekecektir. Suçun  işleniş biçimi, amaç ve saiki, meydana gelen zarar ve tehlikenin ağırlığı göz  önüne alınarak sanıkların alt sınırdan uzaklaşılmak suretiyle cezalandırılmasına  karar vermek gerekmiştir."

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
Bursa Gazete Manşetleri
PUAN DURUMU TÜMÜ