USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BÄ°ST 0.000
Ekonomi

Sigorta primleri, idari para cezaları yapılandırılacak: ‘Başvuru için son tarih 31 Ağustos’

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı İsmail Yılmaz, sigorta primleri, işsizlik sigorta primleri, idari para cezalarının yapılandırılabileceğini belirterek, başvuru için ise son tarihin 31 Ağustos olduğunu açıkladı.

Sigorta primleri, idari para cezaları yapılandırılacak: ‘Başvuru için son tarih 31 Ağustos’
03-08-2021 17:42
Google News

SGK BaÅŸkanı Yılmaz, düzenlediÄŸi basın toplantısıyla, 7326 sayılı ’Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması Ä°le Bazı Kanunlarda DeÄŸiÅŸiklik Yapılmasına Kanunu’ hakkında bilgi verdi. BaÅŸkan Yılmaz, yapılandırma kapsamına girecek olan alacakların sigorta primleri, iÅŸsizlik sigorta primleri, idari para cezaları, yersiz ödenen gelir ve aylıklardan alınan alacaklar ile BaÄŸ-Kur sigortalılarının geçmiÅŸ dönem durdurulan prim borçları olduÄŸunu belirtti.

7236 sayılı Yapılandırma Kanunu bir örnek üzerinden açıklayan BaÅŸkan Yılmaz, ÅŸunları kaydetti:

“2008 yılında bin 200 lira olan bir kurum alacağı bugün gecikme zammı ve gecikme faizi uyguladığımız zaman 4 bin 334,89 lira. Yapılandırma kapsamında gecikme zammı, gecikme faizini tamamını siliyoruz. Kalanını YÄ°-ÜFE (Yurtiçi üretici fiyatları endeksi) ile güncellediÄŸimiz zaman 922,56 lira oluyor. Bu durumda toplam alacağımız aslında 5 bin 534,89 olmakta. YÄ°-ÜFE ile güncellediÄŸimiz bu tutar 2 bin 122,56 lira. Ä°ÅŸverenlerimizin, sigortalılarımızın ilk taksitte ödedikleri bu 922’ninde yüzde 90’ınını siliyoruz. PeÅŸin ödenmesi halinde bin 292 lira ödemiÅŸ oluyor. Baktığımız zaman 5 bin 534 lira ödemesi gereken bir borçlumuz bugün yapılandırmaya müracaat ettiÄŸinde peÅŸinde ödediÄŸi takdirde bin 292 lira ödüyor.”

Yapılandırma kanunun büyük avantajlar da getirdiÄŸini belirten BaÅŸkan Yılmaz, “Borçlarını peÅŸin öderlerse borcu yoktur yazısı alabilecekler. Taksitle ödemenin tercih edilmesi halinde ilk taksitin süresinde ve tam olarak ödenmesi ÅŸartıyla yine borcu yoktur yazısı alabilecekler. Bu ÅŸekilde ihalelere katılabilecekler, hak ediÅŸ ödemelerini alabilecekler ve kurumumuzun ödemiÅŸ olduÄŸu teÅŸvik ve desteklerden faydalanabilecekler” diye konuÅŸtu.

Nasıl başvuruda bulunulabilir?

Ä°ÅŸverenler; e-Sigorta kanalıyla, ÅŸahsen veya posta yoluyla ilgili sosyal güvenlik il müdürlüÄŸüne veya sosyal güvenlik merkezine, 4/b (BAÄž-KUR) sigortalıları; e-Devlet üzerinden, ÅŸahsen veya posta yoluyla herhangi bir sosyal güvenlik il müdürlüÄŸüne veya sosyal güvenlik merkezine, primlerini kendileri ödeyenler ise e-devlet üzerinden, ÅŸahsen veya posta yoluyla dosyalarının olduÄŸu sosyal güvenlik il müdürlüÄŸüne veya sosyal güvenlik merkezine baÅŸvurabilecekler. BaÅŸvuruların Takibi, Ä°ÅŸverenler e-sigorta, 4/b kapsamındaki (BAÄž-KUR) sigortalılar ile GSS borçluları e-Devlet üzerinden, yapılandırılan borçlarını, taksit tutarlarını ve ödeme vadelerini görebilecek.

Yapılandırma hangi şartlarda bozulacak?

BaÅŸkan Yılmaz, ilk 2 taksitin eksiksiz ve süresinde ödenmesi gerektiÄŸini belirterek, “Bu bozulma için ana unsurlardan bir tanesi. Bir diÄŸer bozulma nedeni de bir takvimin içerisinde 2’den fazla taksitin eksik ya da hiç ödenmemesi halinde yapılandırma bozulmaktadır” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

İdari para cezaları

Yapılandırmaya baÅŸvuranların idari para cezalarının yüzde 50’si ile bugüne kadar uygulanan faizler tamamen silinecek. Kalan anaparanın ise sadece yüzde 50’si YÄ°-ÜFE ile güncellenecek. Ayrıca yeni hesaplanacak tutar peÅŸin ödenirse yine hesaplanan YÄ°-ÜFE’nin yüzde 90’ı, 2 taksitte ödenirse de yüzde 50’si silinecek.

Son tarih 31 AÄŸustos

Yapılandırma baÅŸvuruları için son tarihin 31 AÄŸustos olduÄŸunu belirten BaÅŸkan Ä°smail Yılmaz, ilk taksit için son ödeme tarihinin 1 Kasım olduÄŸunu bildirdi.

Orman yangınlarından etkilenen vatandaÅŸlara iliÅŸkin de açıklamalarda bulunan BaÅŸkan Yılmaz, sözlerini ÅŸöyle sürdürdü:

“Kurum olarak bu bölgede zarar gören vatandaÅŸlarımızın Sosyal Güvenlik Kurum primlerini erteleyeceÄŸiz. Ayrıca kronik rahatsızlıkları nedeniyle ilaçlarını alamayan vatandaÅŸlarımız için biliyorsunuz pandemi döneminde de bu düzenlememiz vardı. Yine bu kapsamda bu ilaçlarına eriÅŸemeyen vatandaÅŸlarımızın da ilaçlarını saÄŸlayacağız. EÄŸer vatandaÅŸlarımız ilaçlarını evde unutup ilaca eriÅŸememiÅŸ ise ve eczanelerden ilaç alma süreleri dolmamış ise Ä°l MüdürlüÄŸümüze, Sosyal Güvenlik Merkezlerimize müracaat ederek bu durumlarını söylemeleri halinde bu vatandaÅŸlarımızın ilaç alması yönünde gerekli tedbirleri aldık ve düzenlemeleri yaptık.”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
Bursa Gazete ManÅŸetleri
PUAN DURUMU TÃœMÃœ