Uyku apnesinin, uyku sırasında üst hava yolunun sürekli olarak tekrarlayan tıkanmaları ile seyreden, şiddeti ve bulguları değişkenlik gösterebilen, toplumda da sık rastlanan bir hastalık olduğunu belirten Doç. Dr. Yılmaz, "Kadınlarda yüzde 2, erkeklerde ise yüzde 4 oranlarında görülmektedir" dedi.
Uyku apnesinin tanısında tüm gece uyku testi (polisomnografi) kullanıldığını, AEAH Uyku Laboratuvarında yapılan uyku testinin hastanın bir gece gözetim altında yatırılarak gerçekleştirildiğini söyleyen Doç. Dr. Yılmaz, "Ağır tıkayıcı uyku apne sendromu saptanan hastalarda, nazal maske ile uygulanan sürekli pozitif hava basıncı (CPAP), hastalığın tedavisi ve önlenmesinde en etkili yöntemdir. Bu yöntemle AEAH Uyku Laboratuvarında 2015 yılı Ocak ayından günümüze kadar 913 hastaya uyku testi yapılmıştır" dedi.
Uykuda anormal solunum durmasının, gündüz uykululuğunun yanı sıra bilinç ve davranış problemlerine, depresyona, obeziteye, şeker hastalığına, kalp hastalıklarına ve tüm bunların sonucunda da hayat kalitesinde azalmaya neden olduğunu belirten Doç. Dr. Hülya Eyigör, bu nedenle horlama ve gündüz uykululuğu olan kişilerin mutlak surette bir KBB hekimine başvurmalarını önerdi.
Sağlık
Uyku apnesi erkeklerde iki kat daha fazla
Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi (AEAH) Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Kliniği İdari Sorumlusu Doç. Dr. Mustafa Deniz Yılmaz ve Klinik Eğitim Görevlisi Doç. Dr. Hülya Eyigör, tıkayıcı uyku apne sendromu hakkında bilgi verdi.