USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Vergi İstisnası Nedir?

Description:Vergi istisnası nedir, kimler yararlanabilir ve Ticket Restaurant Yemek Kartı ile işletme giderlerinizi önemli ölçüde nasıl azaltabilirsiniz?

Vergi İstisnası Nedir?
22-02-2023 15:36
22-02-2023 15:39
Google News

Vergi istisnası nedir?        

Vergi istisnasıkısaca, vergi kanunları kapsamında vergilendirilmesi gereken mükelleflerin kısmen veya tamamen, sürekli veya geçici olarak vergi dışında bırakılmasını ifade ediyor. Standart vergi uygulamaları kapsamında vergi alınması öngörülen kişi veya gruplara bazı şartlar altında bu olanak sağlanabiliyor. Örneğin gerçek veya tüzel kişilerin gelirleri, sahip oldukları varlıkları veya gerçekleştirdikleri işlemler belirli koşullarda vergi istisnasına dahil edilebiliyor.

Vergi muafiyeti nedir?

Vergi muafiyeti nedir sorusunu, vergi kanunlarıyla normal koşullarda vergilendirilmesi gereken gerçek ve tüzel kişilerin aynı veya farklı kanunlarla kapsam dışında kalması şeklinde tanımlayabiliriz. Bu muafiyet devamlı olabileceği gibi belirli bir süre için de uygulanabiliyor.

Vergi muafiyeti ile vergi istisnası arasındaki fark nedir?

Vergi muafiyeti, genel olarak mükellefi yani vergiyi ödeyen kişi veya kurumu ilgilendiriyor. Vergi istisnası ise verginin ana konusuna sınırlama getiriyor. Diğer bir ifade ile vergi muafiyeti, normal şartlarda vergi mükellefi olması gereken kişi ve kurumların bu zorunluluklarını ortadan kaldırıyor. Yine normal koşullarda vergilendirilen bir alanın kapsam dışında tutulması ise vergi istisnasının alanına giriyor.

Yemek kartı ile vergi avantajı sağlanabilir mi?

193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’na göre işveren tarafından işyerinde yemek verilememesi durumunda, bir günlük yemek bedelinin 2022 yılı için 51 TL’yi aşmayan bölümü istisna kapsamında sayılıyor. Yapılan ödemenin bu tutarı aşması halinde ise fazladan ödenen kısım ve bu amaçla sağlanan diğer olanaklarücret kapsamında vergilendiriliyor.

Ticket RestaurantEdenred Yemek Kartı ile siz de her bir çalışanınız için vergi istisnasından yararlanın

Gelir Vergisi Kanunu kapsamında şirketler, çalışanlarına yemek ücretlerini yemek kartıyla vermeleri durumunda pek çok avantajdan yararlanabiliyor. Ticket Restaurant Edenred Yemek Kartı sayesinde yemek kartı vergi avantajını hesaplama’ yı şöyle sıralayabiliriz:

  • SGK işçi primi, SGK işveren hissesi, gelir vergisi ve damga vergisi gibi pek çok giderden muafiyet sağlarsınız. Ayrıca KDV indiriminden de yararlanırsınız. Bu sayede %100’e varan vergi avantajı elde edersiniz.
  • Her bir çalışan için vergi tasarrufu sağlayabilirsiniz.
  • Devlet tarafından desteklenen öğle yemeği ödeneği ile %15 SGK işçi primi, %22,5 SGK işveren primi, %0,75 damga vergisi, %22 gelir vergisi ve KDV’den muaf olursunuz. Böylece neredeyse yaptığınız öğle yemeği ödemesi kadar vergi avantajı elde edersiniz.

Ticket Restaurant Edenred Yemek Kartı’nın,vergi avantajına ek olarak hem işletme sahiplerini hem de çalışanları mutlu eden pek çok artısı var:

  • Çalışanlarınızın özgürce seçim yapmasını sağlayın

Ticket Restaurant Edenred Yemek Kartı sayesinde çalışanlarınıza sayısız restoran ve yemek alternatifi arasından diledikleri gibi seçim yapma olanağı sunabilirsiniz. Ayrıca restoranların yanı sıra anlaşmalı marketlerden alışveriş yapabilme özgürlüğü ile çalışan memnuniyeti ve bağlılığını artırabilirsiniz.

  • Daha sağlıklı ve verimli çalışın

Gün boyunca çalışan personelinizindoyurucu ve sağlıklı yiyeceklerle beslenmesi son derece önemli. Çalışanlarınız farklı restoranlarda diledikleri yemeği yiyerek çeşitli ve dengeli beslenir;duygusal ve fiziksel olarak daha iyi hissederler. Böylelikle siz de motivasyonu yüksek çalışanlarla işverimliliğinizi artırırsınız.

  • İş gücünden tasarruf edin

Ticket Restaurant Edenred Yemek Kartı ile yemek fişlerini ve faturaları tek seferde, kolayca işleyebilir, iş gücünden ve operasyonel giderlerden tasarruf edebilirsiniz. 

  • Zaman kazanın

Yemek fişlerinin ve faturaların günlük olarak ön muhasebe programına işlenmesi, şirketler için büyük zaman kaybına yol açıyor. Ticket Restaurant Edenred Yemek Kartı sistemiyle sadece tek tuşla e-fatura alabilir, muhasebe işlemlerinizi dakikalar içinde tamamlayabilirsiniz.

  • Vergi avantajından yararlanın

Öğle yemeği ödemeleri bordroya yansıtıldığında üzerine SGK işçi primi, SGK işveren primi, damga vergisi, gelir vergisi ve KDV ekleniyor. Bu ödemeleri yemek kartı ile yapan işletmeler ise önemli oranda vergi avantajı elde ediyor. İster tek ister binlerce çalışanınız olsun, yemek kartı sayesinde her yıl tasarruf etmeniz mümkün.

 

 

                                  

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
Bursa Gazete Manşetleri
PUAN DURUMU TÜMÜ