USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Asayiş

Washington Post: Türkiye geçişlere karşı kontrolü artırdı

Amerikan Washington Post Gazetesi’nde (WP) yer alan bir habere göre, ABD’li yetkililer Türkiye’nin aldığı yeni önlemlerin IŞİD’e katılımların üçte bir oranında azalmasına katkı yaptığını belirtti. Bunda IŞİD’in ABD öncülüğündeki koalisyon hava operasyonları ile kadar karada Arap ve Kürt savaşçıların harekâtlarıyla örgütün toprak ve momentum kaybının da etkisi olduğu da kaydedildi. 

Washington Post: Türkiye geçişlere karşı kontrolü artırdı
08-03-2016 12:39
Google News

 

WP, Amerikan ve Türk istihbarat servislerinin işbirliğini derinleştirdiği ve CIA ile MİT’inSuriye sınırı yakınında kurulan gizli bir koordinasyon merkezinde beraber çalıştığını da öne sürdü.

Gazete, CIA Başkanı John Brennan’ın anti-terör operasyonlarıyla ilgili toplantılar için ocak ayı dahil tekrarlanan ziyaretler yaptığına dikkat çekti.

WP’ye konuşan kaynaklar Amerikan istihbaratının insansız hava araçlarının İncirlik Hava Üssü’nden havalanıp Suriye üzerinde uçtuğunu belirterek,

“CIA ve MİT arasındaki işbirliği yabancı savaşçılarla mücadeleyle sınırlı değil” dedi. Ancak CIA yetkilileri gizli koordinasyon merkezindeki faaliyetlere dair bilgi vermedi.

PYD NİYE ‘TERÖR LİSTESİ’NDEN ÇIKTI

Gazeteye konuşan Amerikalı bir yetkili, Suriyeli Kürtlerin partisi PYD’nin nedenABD’nin hazırladığı terör listesinden çıkarıldığıyla ilgili soruya ise “Gruplar ve terörist profilleriyle ilgili en doğru değerlendirmeyi yansıtabilmek için sayfamızı periyodik olarak yeniliyoruz” dedi.

Gazeteye konuşan bir Türk üst düzey güvenlik yetkilisi, “Onları bulmaya başladık çünkü telefon numaralarını vermeye başladılar” dedi.

Yetkili Avrupa’nın özellikle Ocak 2015’te siyasi hiciv dergisi Charlie Hebdo’ya yapılan saldırı sonrasında bu verileri sağlamaya başladığını dikkat söyledi.

VERİTABANINDA 37 BİN KİŞİ VAR

Gazeteye konuşan güvenlik yetkilileri gelişen işbirliğinin kanıtının Türkiye’nin terörle bağlantılı kişiler listesindeki adların sayısının artmasıyla görülebileceğini kaydetti.  

WP’ye göre Türkiye’nin terörizm veritabanında 2011’de sadece 280 isim girdisi vardı. Bu sayı 2014’te 5 bine yaklaştı. Geçen yıl ise sayı 37 bine yükseldi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
Bursa Gazete Manşetleri
PUAN DURUMU TÜMÜ