USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Yanlışlar kalbi vurmasın

Kalp sağlığını korumak hayati bir öneme sahip. Ancak tansiyon ve kolesterol ilaçlarını kullanmamak, krizden sonra spor yapmamak gibi doğru bilinen yanlışlar ölüme bile götürebiliyor.

Yanlışlar kalbi vurmasın
05-05-2016 13:53
Google News

Uzun ve sağlıklı bir yaşam için kalp sağlığının korunması büyük önem taşıyor. Ölüm nedenleri arasında ilk sırada yer alan kalp ve damar hastalıklarının yanlış beslenmeden strese, sigaradan yan hastalıklara birçok nedeni bulunuyor. Medical Park Gaziosmanpaşa Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Murat Turfan, kalp sağlığı konusunda doğru bilinen yanlışları sizin için sıraladı: 

- Kolesterol ilaçları karaciğere zarar verir. Bu yüzden bu ilaçları kullanmamalıyım: Kandaki kolesterol seviyesinin yüksekliği atar damarlarda darlık gelişmesi için en önemli risk faktörlerinden biridir. Bu darlığın yerine bağlı olarak kalp krizi, felç ve ölüme sebep olabilir. Bundan dolayı seçilmiş hastalarda kolesterol ilaçlarını kullanmak mecburidir. 

HER İLACI DÜZENLİ KULLANIN

- Kan basıncım ve kolesterol düzeyim ilaçları kullanırken uygun seviyelere indi, o yüzden ilacı kesebilirim: Antibiyotikler enfeksiyonları yok ederek tedavi eder, ancak kolesterol ve tansiyon ilaçları alttaki hastalığı sadece kontrol altına alır. Bu ilaçlar bu etkiyi sadece alındıkları zaman gösterirler, ilaç kesilirse bu etki kaybolacağı gibi eskisinden daha kötü değerlerle karşılaşabilir.   

- 40'tan sonra herkes aspirin kullanmalıdır: Aspirinin mide üzerine zararlı etkileri vardır ve kanama riskini artırmaktadır. O yüzden kriz geçirmemiş bir insanın aspirin kullanması risktir! 

GÖGÜS AĞRIM YOKSA KRİZ DEĞİLDİR

Göğüs ağrısı, kalp krizinin en önemli belirteci olmakla beraber her zaman bulunması şart değildir. Nefes darlığı, bulantı, halsizlik, bayılma gibi durumlarla hasta başvurabilir. Ya da ağrı kollar ve çene gibi değişik yerlerde lokalize olabilir. Özellikle yaşlı ve şeker hastalığı olan bireylerde göğüs ağrısı izlenmeyebilir.

EGZERSİZ RİSKLİDİR

Kalp krizi geçirdikten sonra hastalar içgüdüsel olarak daha hareketsiz kalmaya hatta eve kapanmaya başlarlar. Halbuki krizin üzerinden iki hafta geçtikten sonra doktorun tavsiye ettiği ölçüde egzersize başlamak yeniden kalp krizi geçirme ve ölüm riskini azaltır. Önemli olan soğuk ve kirli havalarda olabildiğince açık havada egzersiz yapmamak ve zorlayıcı tipte egzersizlerden kaçınmaktır. 

TANSİYONA DİKKAT

Tansiyonum yüksek değil olsaydı hissederdim: Kan basıncı yüksekliği çok yüksek değerlere gelse bile kişi hiçbir rahatsızlık hissetmeyebilir. Bu yüzden hipertansiyona "Sessiz katil" denilir. Hipertansiyon tanısını erkenden koymak için periyodik olarak kan basıncınızı ölçtürmeniz gerekir.

(AKŞAM) 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
Bursa Gazete Manşetleri
PUAN DURUMU TÜMÜ