USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Bursa

Yeni SGK teşvikleri mali müşavirlere anlatıldı

Bursa Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası, (BSMMMO) üyelerini bilgilendirmeye yönelik seminerler düzenlemeye devam ediyor.  Son olarak düzenlenen “Yeni SGK Teşvikleri” konulu seminer ile güncellenen maddeler anlatıldı.

Yeni SGK teşvikleri mali müşavirlere anlatıldı
22-03-2017 19:03
Google News

Eğitimlere ara vermeden devam eden Bursa Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası (BSMMMO) “Yeni SGK Teşvikleri” konulu seminer ile üyeler bilgilendirildi. SGK İl Müdürü Erhan Karaca, İşkur İl Müdür Yardımcısı Murat Kurt tarafından verilen ve TESMER Başkan Yardımcısı M. Ufuk Bayrakçı’nın moderatörlüğünde gerçekleşen seminer üyeler için oldukça yararlı geçti.

Seminer öncesi üyelere seslenen BSMMMO Başkanı Ahmet Hikmet Sönmez, “Ülkemizde yaşanan ekonomik ve sosyal gelişmelere bağlı olarak çalışma hayatında istihdamın teşvik edilmesi gerekli hale gelmiştir. 26.05.2008 tarih ve 26887 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan ve istihdam paketi olarak adlandırılan 5763 sayılı “İş Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 4857 sayılı “İş Kanunu’nda” önemli değişiklikler yapılarak işverenler üzerindeki istihdam yükünü azaltıcı ve iş yeri açmayı kolaylaştırıcı düzenlemeler yapılmıştır.

Kadınların ve gençlerin işgücüne katılımını ve istihdamını artırmak, yeni istihdam yaratılmasını teşvik etmek ve çalışanların vasıflarını yükselterek işsizlik riskini azaltmak, mesleki ve teknik eğitimi özendirmek, kalite ve etkinliğini artırmak amacıyla prim teşviki,  13.02.2011  tarihinde  kabul  edilen  6111  sayılı  Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması İle Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ve Diğer Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un 74.   maddesi ile 4447 sayılı Kanun’a eklenen geçici 10. madde ile yeniden düzenlenmiştir.

Diğer bir teşvikte 23 Nisan 2015 Tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan 6645 sayılı Torba Kanun ile getirilen teşviktir.

Son olarak 9 Şubat 2017 tarih ve 29974 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren 687 sayılı Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Düzenlemeler Yapılması Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 3 üncü maddesinde 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanununa geçici 17 nci madde ve geçici 18 nci madde eklenmiş olup, anılan maddelerde; 1 şubat 2017 tarihinden itibaren ilave istihdam için işverenlere sigorta primi, gelir vergisi ve damga vergisi desteği sağlanmıştır. Ardından 01.03.2017 Tarih ve 2017/10 sayısı SGK Genelgesi ile ve 16.03.2017 tarih ve 297 Sayılı Gelir Vergisi Genel tebliği ile istihdam teşviği açıklanmıştır.” dedi.

SGK İl Müdürü Erhan Karaca ise ilk olarak Malullük, Yaşlılık ve Ölüm sigortaları Primlerinin İşveren Hissesinden beş puanlık indirimi konusunda bilgilendirme yaptı. Teşvikten yararlanma şartlarını açıklayan Karaca, “Teşvikten yararlanmak için prim, idari para cezası ve bunlara ilişkin gecikme zammı ve gecikme cezası borcu bulunmaması, aylık prim ve hizmet belgesinin süresi içinde verilmesi, sigorta primlerinin sigortalı hissesi ile hazinece karşılanmayan işveren hissesinin tamamının yasal süresi içerisinde ödenmesi gerekmektedir. Kamuya ait işyerleri, sermayesinin yüzde 50'sinden fazlası kamuya ait olan ortaklıklar, 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu’na, 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’na ve uluslararası anlaşma hükümlerine istinaden yapılan alım ve yapım işleri, 4734 sayılı Kanundan istisna olan alım ve yapım işleri, Ziraat Bankası ve Halk Bankası ile bu bankaların, sermayesinin yarısından fazlasına sahip bulundukları şirketlerin sadece yapım ihaleleri teşvik kapsamına girmez” dedi.

Kadın, genç ve mesleki yeterliliğe sahip sigortalı istihdam teşviki konularında da bilgiler veren Karaca,” 4447 sayılı Kanunun geçici 10’uncu maddesinde öngörülen sigorta primi işveren hissesi desteğinden yararlanılabilmesi için, sigortalı yönünden 1/3/2011 ila 31/12/2020 tarihleri arasında işe alınmış olması, 18 yaşından büyük olması, işe alındığı tarihten önceki altı aylık dönemde Kurumumuza verilmiş olan aylık prim ve hizmet belgelerinde kayıtlı olmaması, fiilen çalışması gerekiyor. İşyeri yönünden baktığımızda, özel sektör işverenlerine ait olması, sigortalının, ortalama sigortalı sayısına ilave olarak çalıştırılması, yasal ödeme süresi geçmiş prim, idari para cezası ve bunlara ilişkin gecikme cezası ve gecikme zammı borcunun bulunmaması, aylık prim ve hizmet belgelerinin yasal süresi içinde Kurumumuza verilmesi, tahakkuk eden sigorta primlerinin yasal süresi içinde ödenmesi şartlarının birlikte gerçekleşmiş olması gerekmektedir” ifadelerini kullandı.

Öte yandan 687 sayılı KHK ile getirilen teşvikle ilgili olarak; “31/12/2017 tarihine kadar işe alınan her bir sigortalı için geçerli olmak üzere, 1/2/2017 tarihinden itibaren özel sektör işverenlerince İş-Kur’a kayıtlı işsizler arasından işe alınanların; işe alındıkları tarihten önceki üç aya ilişkin Sosyal Güvenlik Kurumuna verilen aylık prim ve hizmet belgelerinde veya muhtasar ve prim hizmet beyannamelerinde kayıtlı sigortalılar dışında olmaları ve 2016 yılı Aralık ayına ilişkin aylık prim ve hizmet belgelerindeki sigortalı sayısına ilave olmaları kaydıyla işe alındıkları tarihten itibaren 31/12/2017 tarihine kadar geçerli olmak üzere sigortalının aylık prim ödeme gün sayısının 22,22 TL ile çarpılması sonucunda bulunacak tutar, bu işverenlerin Sosyal Güvenlik Kurumuna ödeyecekleri sigortalı hisseleri dahil tüm primlerden mahsup edilmek suretiyle işverenlere İşsizlik Fonundan destek sağlanacaktır.” dedi.

Konu ile ilgili söz alan Tesmer Başkan yardımcısı M.Ufuk BAYRAKÇI; “687 sayılı Sgk teşvikinde yeni açılan işyerlerinin KHK de yazılmasının unutulduğunu, ancak SGK genelgesinde ise yeni işyeri açan işverenler yönünden teşvik uygulamasının 3 ay sonra başlamasının ve teşvik tutarının %50 indirimli uygulanmasının haksızlık oluşturuyor.” şeklinde konuştu.

“İŞBAŞI EĞİTİMİ İŞVERENE YARAR SAĞLAR”

İşbaşı eğitim programı ve işverenlere yönelik bilgilendirme konusunda seminer veren Çalışma ve İş Kurumu Bursa İl Müdür Yardımcısı Murat Kurt, “İşbaşı eğitim programının amacı nitelikli işgücü temin etmekte zorlanan işverenlere, işe alacakları kişileri işyerinde belli bir süre gözlemleyerek ve eğitim vererek kişiler hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olma ve işe alma konusunda isabetli bir karar verme imkanı sunmaktır. Bu sayede işverenler ihtiyaç duydukları işgücünü herhangi bir maliyete katlanma zorunluluğu bulunmadan kendileri yetiştirme imkanına kavuşmakta ve doğru işçi bulma olanağı elde etmektedirler” dedi.

İlgili mevzuat kapsamında en az iki sigortalı çalışanı olan işverenlerin ve kamu kurumu olmayan, kamu kurumu teşkilatı içerisinde yer almayan tüm işverenlerin programa başvuru yapabileceğini belirten Kurt,”15 yaşını tamamlamış İŞKUR’a kayıtlı işsizler, işverenin birinci veya ikinci derece kan hısımı veya eşi olmayanlar, son 3 ayda 10 günden fazla sigorta primi olmayan işsizler, işverenin son 3 ayda çalışanı olmayanlar ile lise ve üniversite öğrencileri katılımcı olarak katılabilir” dedi.

Program süresinin en fazla 3 ay uygulanabileceğini söyleyen Kurt,”Bu süre il müdürlüğü hizmet merkezi ile işveren tarafından birlikte kararlaştırılabilir. Günlük en az 5, en fazla 8 saat ve haftada en fazla 6 gün ve 45 saat uygulanabilir. Programdan yararlanmak isteyen işverenlerin en az yüzde 50 istihdam taahhüdü vermesi gerekmektedir. İstihdam edilecek katılımcı sayısı program süresinin 4’te 1’i kısmı sonunda programa devam eden katılımcı sayısı üzerinden hesaplanır. İstihdam süresi 60 günden az olmamak üzere en az program süresi kadar olmak zorundadır. Yararlanılan programdan sonra istihdam başlatılıp sürenin dolması beklenmeden taahhütname verilerek yeni talepte bulunulabilir. Katılımcıların program bitiminden itibaren 30 gün içinde işe başlatılması gerekmektedir” ifadelerini kullandı.

Tesmer Başkan yardımcısı M.Ufuk BAYRAKÇI ise; “Muhasebe mesleğinin ülke ekonomisi için hayati önemdedir. Bu mesleğin doğru olarak ifa edilmesi ise ancak nitelikli işgücü istihdamı ile mümkün olabilir. Mali müşavirlik büroları eleman yetiştirme konusunda fiilen bir okul görevi görmektedir. Bu sektörde bir elemanın nitelikli hale gelebilmesinin en az 2 yıllık bir süre almaktadır. 3 aylık teşvik süresi çok kısa bir süredir. Halihazırda işgücü piyasasında çok ciddi yetişmiş muhasebe personeli ihtiyacı vardır. Bu talep İEP programlarının niteliklendirmesi ile karşılanabilir.” dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
Bursa Gazete Manşetleri
PUAN DURUMU TÜMÜ