">
Ekonomi

2023 Günlük Yemek Ücreti ile İlgili Bilmeniz Gerekenler

2023'te Sodexo, MultiNet ve Ticket ne kadar kazandıracak?

2023 Günlük Yemek Ücreti ile İlgili Bilmeniz Gerekenler
28-12-2022 01:10
28-12-2022 01:30

2023'te Sodexo, MultiNet ve Ticket ne kadar kazandıracak?

1 Aralık 2022 tarihinde yürürlüğe giren yeni yönetmelikle beraber Sodexo, Edenred (Ticket) ve MultiNet gibi yemek kartları ile 2023 günlük bedeli tutarına kadar olan ödemeler için %100 vergi muafiyeti bulunuyor. Ayrıca Sodexo, Ticket veya MultiNet yemek kartı gibi seçenekleri tercih etmeniz durumunda KDV iadesinden de yararlanabiliyorsunuz. Böylece nakit ödeme yerine, yemek kartı ile ödeme yapmanız durumunda ekstra iade alabiliyorsunuz. 

2023 Yemek Kartı Düzenlemesi Nedir?

1 Aralık 2022 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere çalışanlar için yapılan 51,01 TL'ye kadar olan yemek ödemeleri gelir vergisi, damga vergisi, SGK işçi payı, SGK işveren payı, işsizlik sigortası işveren payı ve işsizlik sigortası işçi payı gibi ödemelerden muaf tutuldu. Buna ek olarak Sodexo, Ticket ve MultiNet yemek kartı ile yapılan ödemelerde de KDV ödeniyor. Yani çalışanlara 55,08 TL (51,01 TL + KDV) olarak günlük yemek ücreti ödenebiliyor. 

Nakit olarak yapılan ödemelerde 51,01 TL'yi aşan kısım için muaf tutulan tüm ödemeler alınıyor. Yani 61,01 TL ödenmesi durumunda, 10 TL için muaf tutulan bedeller hesaplanıyor. 

Yemek kartı ile yapılan ödemelerdeyse 55,08 TL'nin aşılması durumunda yine aşım tutarı kadar muaf tutulan vergiler alınıyor. Yani vergilendirme konusunda yemek kartları, KDV avantajı ile öne çıkıyor. Ayrıca 2023'te Sodexo ve MultiNet yemek kartları özel avantajlara da sahip.

MultiNet ile kullanıcılar TatlıPara adı verilen özel bir sistemden yararlanıyor. TatlıPara ile çalışanlarınız, harcama yaptıkça kazanıyor ve MultiNet'in ilettiği bilgiye göre ayda 3 kere bedavaya yemek yiyebiliyorlar. Ayrıca kazandıkları TatlıPara doğrudan ücret olarak yansıyor. Yani yüklediğiniz bakiyeye ekleniyor. Böylece çalışanlar, diledikleri yerde harcama yapabiliyorlar. 

Detaylar için MultiNet 2023 sayfasına göz atabilirsiniz. 

2023'te Sodexo ve Edenred yani Ticket tarafında da benzer bir uygulama olacak. Sodexo ile çalışanlarınızın harcadıkça kazanmasını sağlayacak yöntemdeyse çalışanlar, harcama yaptıkları restoranlarda bakiye kazanıyor ve hediye bakiyelerini yine harcama yaptıkları restoranlarda kullanabiliyor. 

2023 Yemek Ücreti Ne Kadar Olacak?

2023'te Multinet Up'ın tahminlerine göre yemek ücretinin 110 TL olması bekleniyor. Ancak burada artış oranı aşağı veya yukarı yönlü olarak değişiklik gösterebilir. Ayrıca geçtiğimiz yıl, enflasyon nedeniyle Ocak ayından itibaren geçerli olan tutar Temmuz ayına geldindiğinde güncellenmişti. Yani 110 TL olması beklenen günlük yemek bedeli tutarı, yıl ortasında tekrar güncellenebilir. Ancak ücret arttıkça %8'lik KDV tutarı da yükseliyor. Bu nedenle de günlük yemek bedeli istisnası arttıkça, ödenen KDV ve bununla beraber KDV iadesi tutarı da artıyor. 

1 Çalışanı Olan İşletmeler Yemek Kartı Alabilir mi? 

Zannedilenin aksine çalışan sayısı birçok yemek kartı şirketi için önemsiz. Örneğin MultiNet 1 çalışan için dahi yemek kartı çözümü sunuyor. Hatta işlemler online olarak gerçekleştirilebiliyor. 

2023'te Yemek Kartları Hangi Avantajları Sunuyor?

2023; Sodexo, Edenred ve MultiNet gibi yemek kartlarının çok sayıda avantajı bulunuyor. Bunların en büyüğü ise yaygın üye ağı. Örneğin MultiNet yemek kartı 30.000'den fazla noktada kullanılabiliyor. İşverenler için diğer bir avantaj ise yemek dışında kullanılamamaları. 

Geçmişte olduğu gibi 2023'te de Sodexo, Edenred ve MultiNet gibi yemek kartları ile çalışanlar sadece restoran ve cafe gibi yiyecek ve içecek satılan yerleri tercih edebilecek. Böylece işveren olarak çalışanlarınızın günlük kalori ihtiyaçlarını karşılayıp karşılamadıklarını takip etmenize gerek kalmayacak.

Tabii ki sunulan avantajlar bununla sınırlı değil. Yemek kartı markalarının sunduğu diğer avantajlar şöyle sıralanıyor: 

  • Çalışan motivasyonu ve memnuniyeti artar.
  • Çalışanların yemek için ekstra bir masraf yapmak zorunda kalmaz.
  • Motivasyon beraberinde performansı da artırır.

Kısacası 2023'te Sodexo, Edenred ve MultiNet gibi markalar çok sayıda avantaj sunmaya devam edecek. Bu sayede de hem işverenler vergi avantajından yararlanacak hem de çalışanlar günlük yemek ücretlerini kartları ile kolayca kullanabilecek. 

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER