Dünya

53. Uluslararası Münih Güvenlik Konferansı başladı

Almanya Savunma Bakanı Leyen, "Bizimle benzer görüşleri paylaşan daha fazla Müslüman ve Arap ülkesi ile ortaklıklar aramamız lazım." dedi.

53. Uluslararası Münih Güvenlik Konferansı başladı
18-02-2017 00:04

Almanya Savunma Bakanı Ursula von der Leyen, uluslararası terörizme karşı mücadelenin Ä°slamiyete karşı bir mücadele gibi gösterilmemesi gerektiÄŸini belirterek, bu mücadeleye daha fazla Müslüman ve Arap ülkesinin dahil edilmesi gerektiÄŸini söyledi.

Bakan Leyen, 53. Uluslararası Münih Güvenlik Konferansı'nın açılışında yaptığı konuÅŸmada, NATO'nun 5. Maddesinin çok önemli olduÄŸunu ve 28 ülkenin birbiri için var olduÄŸuna vurgu yaptığını söyledi.

Yeni ABD yönetiminin de NATO ittifakına büyük önem verdiÄŸini açıklamasından memnuniyet duyduÄŸunu belirten Leyen, "NATO aynı zamanda bir deÄŸerler topluluÄŸudur. Tüm yaptıklarında insan onuruna baÄŸlıdır. Bu hiç bir zaman iÅŸkenceye izin vermez. Bu bize, sivil kurbanlara hiç bir ÅŸekilde izin verilmemesi sorumluluÄŸunu da getiriyor. Bu korunmaya muhtaç insanların korunmasını da kapsamaktadır." ifadelerini kullandı.

Müttefik ülkelere karşı sorumluluklarını yerine getirmenin yanı sıra demokratik deÄŸerleri sorgulayanlara karşı da ortak hareket edilmesi gerektiÄŸini belirten Leyen, "Bu, hepimizin de çıkarına, eÄŸer Rusya ile de güvenilir bir iliÅŸki yaratmak istiyorsak. Bu aynı zamanda uluslar arası teröre karşı birlikte mücadele etmemiz de demektir. Özellikle de DEAÅž'a karşı. Bu mücadelenin genel olarak Ä°slamiyete karşı bir cephe gibi görülmemesi konusunda dikkatli olmamız gerekir. Çünkü o zaman aramızda gittikçe büyümekte olan bir uçurumdan bizi tehdit edebilecek çok daha büyük ÅŸiddet ve terör oluÅŸabilir. Hayır, tam aksine. Bizimle benzer görüÅŸleri paylaÅŸan daha fazla Müslüman ve Arap ülkesi ile ortaklıklar aramamız lazım." ÅŸeklinde konuÅŸtu.

Avrupa'nın güvenliÄŸi ve savunması için NATO'ya komÅŸu olan Asya, Afrika ve OrtadoÄŸu ülkeleri ile de iliÅŸkileri geliÅŸtirmek durumunda olduklarına dikkati çeken Leyen, AB ülkeleri ile birlikte yürütülen misyonların da daha iyi ve etkin hale getirilmesi gerektiÄŸini kaydetti.

Ancak bu sayede Avrupa'nın savunmasının daha güçlü olacağını ve bunun ABD'nin de çıkarına olduÄŸunu ifade eden Leyen, "Dünyanın global ve sorumluluk duygusu ile hareket eden bir Amerika'ya ihtiyacı var. Biz Avrupalılar ABD'nin kıtamızdaki güvenlik ve özgürlüÄŸün korunması için harcadığı çabaları takdir ediyoruz." dedi.

ABD Savunma Bakanı Mattis

Konferansa katılan ABD Savunma Bakanı James Mattis de NATO'nun önemine vurgu yaparak, tüm üye ülkelerin demokratik deÄŸerler ve özgürlük için mücadele ettiÄŸini söyledi.

Günümüzde dünyayı tehdit eden tehlikelerin çok farklı yönlerden geldiÄŸini, NATO'nun çevresindeki bölgede ''istikrarsızlık yayı'' oluÅŸtuÄŸunu ifade eden Mattis, ''Demokrasilerimiz bu tehditlere karşılık vermekte kararlı. Ä°ttifakı bu yeni tehditlere karşı hazırlayacağız. Bu iÅŸin zor kısmı. Birlikte hareket etmemiz lazım. Caydırıcılığımızı ve savunmamızı güçlendirmeliyiz. NATO'nun Akdeniz'den Türkiye sınırına uzanan güney kanadındaki terörist tehditlere daha doÄŸrudan karşı koymamız gerekiyor.'' dedi.

"Atlantik ötesi iliÅŸkilerimiz istikrarsızlığa ve ÅŸiddete karşı en iyi savunmamız. NATO yaÅŸam tarzımızı korumamıza ve özgür alış veriÅŸi gerçekleÅŸtirmemizi saÄŸlıyor." diyen Mattis, ABD BaÅŸkanı Donald Trump'ın da Atlantik ötesi iliÅŸkilere büyük önem verdiÄŸini kaydetti.

ABD'nin ve Avrupa'nın güvenliÄŸinin birbirine baÄŸlı olduÄŸunu ifade eden Mattis, "Bu dünyada güvenlik konusunda hiçbir ülke yalnız ayakta duramaz." diye konuÅŸtu.

NATO'nun 5. Maddesinin ittifakın temelini oluÅŸturduÄŸunu da kaydeden Mattis, "Ä°liÅŸkilerimizi geliÅŸtireceÄŸimize ve masum insanları, demokrasimizi ve özgürlüÄŸümüzü tehdit edenlere karşı mücadele edeceÄŸimize eminim." dedi.

AA

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER