Gündem

80 dakika konuştular

Ankara'daki terör saldırısı sonrası Ankara ve Washington arasında PYD nedeniyle oluşan gerginlik sürerken, dün akşam Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ABD Başkanı Barack Obama arasında son yılların en kritik telefon görüşmelerinden biri gerçekleşti.

80 dakika konuştular
20-02-2016 11:04

Görüşmeye rağmen iki başkent arasında PYD konusundaki farklılıkların devam ettiği anlaşılırken, Beyaz Saray bildirisinde Obama’nın, Türkiye’den Suriye’ye yönelik top atışlarını durdurmasını istediği belirtildi.

CUMHURBAŞKANI Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Barack Obama dün 1 saat 20 dakika süren telefon görüşmesi yaptı. Görüşmeye ilişkin Cumhurbaşkanlığı Sarayı’ndan yapılan açıklamada şöyle denildi:

“ABD Başkanı Obama, görüşmede, Ankara’da canlı bomba saldırısını ve Diyarbakır-Bingöl karayolunda askeri konvoyu hedef alan saldırıyı kınayarak, hayatlarını kaybeden askerler ve sivil vatandaşlar için taziye, yaralılar için de acil şifa dileklerini iletmiştir.

Saldırılar hakkında bilgi veren Cumhurbaşkanı da, terörle mücadele konusunda müttefiklerin dayanışma içerisinde olmalarının önemine işaret etmiştir.
Suriye rejiminin ve YPG’nin son dönemde Suriye’nin kuzey batısındaki ilerlemesine ilişkin kaygılarını dile getiren ABD Başkanı Obama, bölgede Türkiye ve ılımlı Suriye muhalefeti ile gerilimlere neden olan, DAİŞ’le ortak mücadele çabalarımıza da darbe vuran eylemlere derhal son verilmesi çağrısında bulunmuştur. ABD Başkanı Obama, görüşme sırasında, ABD’nin bir NATO müttefiki olarak, Türkiye’nin ulusal güvenliğini destekleme konusundaki mutlak kararlılığını ifade ederek, Türkiye’nin meşru müdafaa hakkının altını çizmiştir. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD Başkanı Obama, Suriye’deki çatışmaların durdurulması konusunda Münih’te varılan mutabakatı desteklediklerini vurgulamışlardır. İki lider, Rusya ve Esed rejimine, ılımlı muhalif güçlere yönelik hava saldırıları gibi provokatif eylemlere derhal son vermeleri çağrısında bulunmuşlardır. PKK dahil tüm terör örgütlerine karşı işbirliğini artıracaklarını ifade eden Erdoğan ve Obama, DAİŞ’le mücadelenin ortak hedefleri olduğunu belirtmişlerdir.”

ABD’NİN AÇIKLAMASI

BEYAZ Saray görüşmeyle ilgili şu açıklamayı yaptı: “Suriye’deki çatışmaların durdurulması konusunda Münih’te varılan mutabakatı desteklediklerini vurgulayan iki lider, Rusya ve Esad rejimine, ılımlı muhalif güçlere hava saldırıları gibi provokatif eylemlere derhal son vermeleri çağrısında bulundu. PKK dahil tüm terör örgütlerine karşı işbirliğini artıracaklarını ifade ettiler. IŞİD’le mücadelenin ortak hedefleri olduğu vurgulandı. ABD Başkanı Obama, görüşmede rejimin Suriye’nin kuzeyinde ilerlemesinden endişelerini dile getirdi. Başkan Obama, YPG kuvvetlerinin bu bölgede (kuzeybatı) ilave toprak ele geçirmek için şartlar gözetmeyi kovalamaması gerektiğini dile getirdi ve Türkiye’den bu bölgeye yönelik top atışlarını keserek karşılığında gerginliği azaltıcı bir tutum sergilemesini istedi”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER