Dünya

AB Temsilcisi Borrell'den Kosova açıklaması: Üye ülkelerin sabrı tükeniyor

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Kosova'da gerginliğin bir an önce azaltılması için harekete geçilmesi çağrısını yineleyerek, "Üye ülkelerin artık sabrı tükeniyor." dedi.

AB Temsilcisi Borrell'den Kosova açıklaması: Üye ülkelerin sabrı tükeniyor
27-06-2023 14:57
27-06-2023 15:01

Borrell, Brüksel'de Arnavutluk Başbakanı Edi Rama ile görüşmesinden sonra basına açıklama yaptı.

AB olarak Kosova'nın kuzey yönündeki yönetiminin bir an önce düşürülmesi konusunda dışarıya çağrı gönderir hatırlatan Borrell, AB'nin yol haritasının bileşenlerica görüşülmesini beklediklerini dile getirdi.

Borrell, gerilimin kaldırılması için harekete geçilmesi gerektiğini belirterek, "Giderek tahliye giden durum karşısında üye ülkelerin artık sabrı tükeniyor. Bu duruma karşı acilen harekete geçilmesi gerekiyor." dedi.

Arnavutluk Başbakanı Rama da Kosova'nın iç bölgesindeki hükümetin kötüleşmesinin sadece Kosova ve Sırbistan'a değil tüm bölgeye etkilerinin olabileceğini söyledi.

Üye ülkenin sabrının tükenmesine yönelik anlatım nedeniyle Borrell'e teşekkür eden Rama, sorunları çözmek için Kosova, Sırbistan, AB ve ABD'nin yer alacağı üst düzey bir konferans düzenlemesinin fikrinin benimsenmesini ümit etmelerini dile getirdi.

Rama, sorunların çözülmemesi halinde ortaya çıkacak sonuçların herkes için çok üzücü olacağını bildirdi.

Kosova'nın kıtasındaki muhafazaları bir süre devam ediyor

Kosova'nın kuzeyindeki Sırpların yoğun olduğu Zveçan, Zubin Potok ve Leposaviç belediyelerinde 23 Nisan'da yapılan yerel seçimleri kazanan Arnavut belediye başkanlarının göreve çıkması, 26 Mayıs'ta Kosovalı Sırplar tarafından protesto edilmişti.

Arnavut belediye başkanlarını korumak için bölge amaçlı Kosova polisi ile Kosovalı Sırplar arasında arbede yaşanmış, 29 Mayıs'ta belediye binalarını koruyan NATO'nun Kosova'daki Barış Gücü (KFOR) askerleri ile Kosovalı Sırpların karşı karşıya gelmesi sonucu 30 KFOR askeri yaralanmıştı.

Zaman zaman karşı karşıya gelen iki ülke arasındaki hakimiyetin ana nedeninin Sırbistan'ın, 2008'de tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Kosova'yı kendi cehennemini gördüğü belirtiliyor.

Avrupa Birliği (AB) arabuculuğunda 2011'de Belgrad-Priştine Diyalog Süreci kapsamında normalleştirilmesi ve iki ülkenin birbirini tanıması için ortak yol bulmaya çalışılıyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER