Dünya

ABD askerleri Polonya'da

ABD’nin Rusya’ya karşı NATO’yu desteklemek amacıyla gönderdiği askeri birliklerden ilki Polonya’ya geldi. Öte yandan Johnson ve Macron, Ukrayna-Rusya krizini görüştü. Rusya'dan ABD basınında çıkan “Rusya Ukrayna'yı işgal ediyor” haberine tepki geldi.

ABD askerleri Polonya'da
05-02-2022 23:48

ABD’nin Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etme tehdidi karşısında Avrupalı NATO müttefiklerini desteklemek ve Rusya'ya karşı caydırıcılık amacıyla gönderdiği askeri birliklerden ilki Polonya’ya geldi. Polonyalı askeri kaynak, küçük bir ABD birliğini taşıyan uçağın ülkenin güneydoğusunda yer alan Rzeszow-Jasionka Havaalanı’na indiğini belirterek, "Açıklandığı gibi, ABD ordusunun 82. Hava İndirme Tümeni'nden ilk unsurlar Polonya'ya ulaştı" ifadelerini kullandı.

ABD, Polonya ve Almanya'ya 2 bin asker göndereceğini ve Almanya'da konuşlu bin askerin Romanya'ya kaydırılacağını açıklamıştı. ABD’nin Polonya'da hem NATO hem de ikili anlaşmalar neticesinde konuşlanmış yaklaşık 4 bin 500 askeri bulunuyor.

JOHNSON VE MACRON, UKRAYNA-RUSYA KRİZİNİ GÖRÜŞTÜ

İngiltere Başbakanı Boris Johnson ile Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un telefonda görüştüğü ve Ukrayna-Rusya krizini ele aldığı bildirildi.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson ile Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron telefonda görüştü. İngiltere Başbakanlık Ofisi tarafından yapılan yazılı açıklamada, Johnson ve Macron’un Ukrayna-Rusya krizini ele aldığı ve uluslararası ortaklarla yaptıkları görüşmeler hakkında birbirlerini bilgilendirdikleri ifade edildi.

Açıklamada, Johnson ve Macron’un mevcut gerilimlere diplomatik bir çözüm bulmanın en önemli öncelik olduğu konusunda anlaştığı ifade edilerek, “Başbakan Johnson ve Cumhurbaşkanı Macron, NATO'nun Rus saldırganlığı karşısında birleşmesi gerektiğini vurguladı. Rusya'nın Ukrayna'yı daha fazla işgal etmesi durumunda derhal yürürlüğe girecek bir yaptırım paketi geliştirmek için birlikte çalışmaya devam etme konusunda anlaştılar” denildi.

Açıklamada, Johnson ve Macron’ın NATO'nun doğu kanadını güçlendirme ve müttefiklerin nerede ve nasıl olursa olsun kötü niyetli Rus faaliyetlerine karşı tam olarak korunmasını sağlamak için yapılacak çalışmaları ele aldıkları aktarıldı.

Başbakan Johnson’ın Cumhurbaşkanı Macron'a yasadışı göç sorunu hakkında Fransa ile çalışma taahhüdünü yeniden vurguladığı ifade edilen açıklamada, liderlerin insan kaçakçılarını durdurmak için işbirliği üzerinde anlaştıkları belirtildi.

Öte yandan Macron'un önümüzdeki hafta Rusya'yı ziyaret etmesi bekleniyor.

RUSYA'DAN ABD BASININDA ÇIKAN HABERLERE TEPKİ

Rusya, ABD’li medya kuruluşu Bloomberg tarafından “Rusya Ukrayna'yı işgal ediyor” başlığı ile servis ettiği habere tepki gösterdi.

ABD merkezli uluslararası medya kuruluşu Bloomberg tarafından “Rusya Ukrayna'yı işgal ediyor” başlığı ile servis ettiği haberin ardından Rusya’dan tepki gecikmedi. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov yaptığı açıklamada, “Bu, Washington’dan, Londra’dan, Avrupa’daki diğer başkentlerden gelen bitmek bilmeyen saldırgan açıklamalar ile kışkırttığı durumun ne kadar tehlikeli olduğunun harika bir göstergesi. Bu, Avrupa’daki karşıtlarımızın saldırgan eylemleri nedeniyle şu anda gelişmekte olan olağanüstü gerilim atmosferinin ne gibi sonuçlara yol açabileceğinin resmi. Bu, aynı zamanda bu tür mesajların nasıl da geri döndürülemez neticelere yol açabileceğinin de harika bir göstergesi" dedi.

"Hatadan derin üzüntü duyuyoruz”

Haberin yayınlamasının ardından birçok medya kuruluşu Bloomberg’i kaynak göstererek haberi servis ederken, Bloomberg daha sonra söz konusu haberin hatalı olduğunu belirterek geri çekti. Bloomberg, "Hatadan derin üzüntü duyuyoruz. Başlık kaldırıldı ve nedenini araştırıyoruz" ifadelerini kullanarak, okuyucularından özür diledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER