Dünya

ABD'den dikkat çeken Karadeniz tatbikatı açıklaması: Montrö'yü işaret etti

Karadeniz'de düzenlenen "Sea Breeze" tatbikatını yöneten ABD Donanması Kaptanı Stuart Bauman, dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

ABD'den dikkat çeken Karadeniz tatbikatı açıklaması: Montrö'yü işaret etti
09-07-2021 21:16

ABD Donanması'ndan askeri yetkililer, Karadeniz’deki "Sea Breeze" tatbikatının sonuçları hakkında telekonferansla gazetecilere bilgi verdi.

ABD Donanması Kaptanı Stuart Bauman, bu senekinin 1997'den bu yana düzenlenen en büyük tatbikat olduÄŸuna dikkati çekerek 30'dan fazla ülke ve 5 binden fazla personelin katıldığı tatbikatın Ukrayna ve diÄŸer ortakların "en yüksek iÅŸ birliÄŸiyle" düzenlendiÄŸini söyledi.

MONTRÖ VURGUSU

Sonucu "mükemmel" ÅŸeklinde niteleyen Bauman, gemilerin Karadeniz'i ne zaman terk edeceÄŸine dair bir soru üzerine, "Sea Breeze tatbikatına katılan gemilerin çoÄŸu, Bulgaristan liderliÄŸindeki Breeze tatbikatına da katılacak. Böylece gemiler bir süre daha Karadeniz'de kalmaya devam edecek. Ancak bu, Montrö SözleÅŸmesi tarafından öngörülen süre sınırını ihlal etmeyecek" ifadelerini kullandı.

''UKRAYNA KAPSAMIN DIÅžINDA''

Bauman, Ukrayna'nın doÄŸusundaki çatışmalarla ilgili soruya "Bu, tatbikatın kapsamının dışındadır" yanıtını verdi.

Tatbikatın, ABD'nin Karadeniz'deki varlığına etkisine iliÅŸkin bir soru üzerine Bauman, Sea Breeze'in, ABD'nin dünyada yaptığı tatbikatlardan yalnızca biri ve çeÅŸitli ülkelerin katılımıyla yapılan düzenli bir faaliyet olduÄŸunu vurgulayarak, bölgenin istikrarının saÄŸlanması için tatbikatın düzenlenmeye devam edeceÄŸini kaydetti.

RUSYA'NIN TEPKÄ°SÄ°

Komutan John D. John da tatbikatın, Rusya ile anlaÅŸmazlık doÄŸurup doÄŸurmadığıyla ilgili bir soru üzerine, belirlenen alan dışına çıkılmadığını, herhangi bir müdahale ile karşılaşılmadığını, güvenlik nedeniyle profesyonel ÅŸekilde Rusya ile iletiÅŸim halinde olunduÄŸunu aktardı.

Rus ordusu, son dönemde, ABD ve Ukrayna’nın ev sahipliÄŸi yaptığı ve çoÄŸunluÄŸu NATO üyesi ülkelerin katıldığı tatbikat nedeniyle Karadeniz’deki askeri faaliyetlerini artırmıştı.

Sea Breeze sürerken Rusya da Karadeniz'de S-400 sistemleriyle tatbikatlar gerçekleÅŸtirmiÅŸti.

Rusya DışiÅŸleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, tatbikatın "kışkırtıcı" olduÄŸunu belirterek, "Washington ve müttefikleri, Karadeniz sularını iÅŸ birliÄŸi bölgesinden güç çatışması bölgesine dönüÅŸtürüyor" demiÅŸti.

(AA)

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER